Araştırma ve Sorgulamaya Dayalı Öğrenme (ASDÖ), öğrenmeyi “öğretmenin sunduğu bilgilerdir” tanımından çıkartarak, öğrencinin doğrudan katıldığı aktivitelerle araştırma yaparak öğrenmesini sağlamaktır. ASDÖ, soru sorma, bilgiyi araştırma ve ulaşma, bir olguyla ilgili yeni bir şey bulma yoludur.
21. yüzyılın en temel becerilerinin desteklendiği bu yaklaşım önemini günden güne artırmaktadır. En basit tanımı ile sorgulama-temelli öğrenme öğrencilerin soruları, araştırmaları ve/veya merakları ile öğrenmenin yönlendirildiği açık-uçlu bir yaklaşımdır.
Sorgulayıcı öğrenme, bir olay, problem ya da durum hakkında doğruya ulaşmak için sorgulayarak bilgi edinme sürecidir. Geleneksel sınıf ortamında, anlatılan konuyu sorular sorarak işleme sürecinden çok bahsedilmektedir. Sorgulayıcı öğrenmeyi sadece soru sorma şeklinde kısıtlı anlamda kullanmak yanlıştır.
Araştırmaya dayalı öğrenme yaklaşımında öğretmenin görevi, öğrencilerin yürüttükleri araştırmayı yönlendirmek değil öğrencileri sürekli desteklemektir . Bu yaklaşımda öğretmen hazır bilgiyi öğrencilere aktarmaz. Öğretmenin görevi bilgiyi sunmak değil, öğrencilere rehberlik etmektir.
Probleme dayalı öğrenme, öğrencilere, öğrenme deneyimi başlangıcında iyi yapılandırılmamış problemlerle öğrencileri karşılaştıran bir eğitim modelidir. Öğrenciler problem hakkında farklı bakış açılarına göre durumu değerlendirerek daha önceden çok az çözdükleri gerçek hayat problemlerini öğrenirler.
İlgili 20 soru bulundu
Öğrencilere bilim insanlarının ne yaptığını, soruların nasıl bilimsel-mantıksal anlamda cevaplanabileceğini anlamalarına yardım eder. Sorgulama bireyleri soru sormaya, keşifler yapmaya ve yeni anlamlar bulabilmek için, keşifleri dikkatlice test etmeye teşvik eder.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Sorgulamaya dayalı öğrenme, Yapılandırmacı kuram ışığında ortaya çıkan bir öğrenme yaklaşımıdır. Ürün ortaya koyma ya da problem çözmeden daha çok araştırma sürecini vurgular. Öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirme ve öğrenmeyi öğrenmelerini sağlama amacı taşır.
En iyi öğrenme yöntemi, yazıp anlatarak öğrenme tekniğidir çünkü bu teknikte birçok beceriyi aynı anda kullanılır ve beyin daha aktif hale gelir. Bir derse çalışırken bilgileri okuduktan sonra bir kağıda yazın, daha sonra bunları anlatın.
Sorgulama bireyin zihin yapısında önemli değişme ve gelişmelere neden olmaktadır. Bu durum dil, zihinsel, sosyal gibi becerilerin yanında bireyin diğer yeteneklerini de etkilemekte ve geliştirmektedir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
PROJE TABANLI ÖĞRENME NEDİR? Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin yaşamlarında karşılaşabilecekleri problemleri sınıf ortamında farklı disiplinlerle bağlantı kurarak bir senaryo çerçevesinde çözmeye çalıştıkları öğrenme yaklaşımıdır.
İçeriğin öğrencilerin sorularına ve gereksinimlerine yanıt vermesinin gerekli olduğunu benimseyen felsefi görüşlere göre oluşmuştur. İçerik öğrencilerin sorularına göre düzenlenir. Özellikle ilköğretim düzeyinde öğrenci soruları etkili bir öğrenme yaşantısı oluşturabilir.
En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Probleme dayalı öğrenme, karmaşık ve gerçek hayat problemlerinin araştırılması ve çözümü etrafında organize edilmiş ve bireylerin hem zihin hem de beceri yönünden aktif katılımlarını gerektiren, tecrübeye dayalı öğrenmeyi temsil etmektedir.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
Yapılandırılmış Sorgulamada, öğretmen belirli öğrenme etkinliklerini, öğrencilerin bilgi edinmek için kullanacakları kaynakları ve öğrencilerin anlayışlarını sergilemek için tamamlayacakları son değerlendirmeyi de kontrol eder. Kontrollü Sorgulamada, öğretmen çok sayıda temel soru sağlar.
Argümantasyon tabanlı öğrenme yaklaşımında öğrenciler bilgiyi sorular sordukları, iddialar oluşturdukları ve bu iddialarını delillerle destekledikleri araştırma-sorgulamaya dayalı bir öğrenme ortamında yapılandırmaktadırlar. Bu sayede dinamik bir eğitim hedeflenmektedir.
Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, fizik, biyoloji ve kimya dersine ve bu derslerin bilimlerine karşı ilgili ve öğretme isteği olan, disiplinli, öğrencilerle iletişim kurabilecek ve sorumluluk sahibi olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Kavram öğrenmede aşamalı 4 düzey bulunmaktadır. Bu aşamalar, en alt düzeyden en yüksek düzeye doğru şöyledir: somut düzey, tanıma düzeyi, sınıflama düzeyi, soyut düzey.
Bunlar bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirmedir.
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri