Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Marka hükümsüzlük davası nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marka hükümsüzlük davası nedir?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyin
Duraklat
Marka hukuku anlamında hükümsüzlük ise: “Tescil edilmiş bir mar- kanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Marka hükümsüzlük davası kimlere açılır?

SMK m. 25/2'ye göre menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir. Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Markanın hükümsüzlüğüne kim karar verir?

Markanın hükümsüzlüğü davası, Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) 25. Maddesinde düzenlenmiştir. 5 inci veya 6 ncı maddede sayılan hâllerden birinin mevcut olması hâlinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Markanın hükümsüzlüğü hangi mahkemeden istenmez?

Eğer ilgili yargı çevresinde Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi yok ise, bu davalara Asliye Hukuk Mahkemesi, Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi sıfatıyla bakar. Markanın hükümsüzlüğü davasında yetkili mahkeme ise aleyhine hükümsüzlük davası açılan davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Markanın hükümsüzlüğü davası nerede açılır?

2- Markanın Hükümsüzlüğü Davasında Görevli Mahkeme ve Yargı Çevresi Sorunu. Markanın hükümsüzlüğü davalarında kural olarak Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin kurulu olduğu illerde bu mahkeme, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin bulunmadığı illerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli kılınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Marka Hükümsüzlük Davaları

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Marka hükümsüzlük davası ne kadar sürer?

Hükümsüzlük Davaları (556 Sayılı Markalar Hakkındaki KHK) (449 gün) sürmesi öngörülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukmedeniyeti.org

Marka hükümsüzlüğü kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Hükümsüzlük kararları herkese karşı hüküm ifade eder (SMK md. 139/4). Hükümsüzlük kararları ve bu kararların ferileri kesinleşmedikçe icra edilmez (SMK md. 162).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Marka hakkı ihlali halinde ne yapılabilir?

Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka tesciline itiraz gelirse ne olur?

Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: liderpatent.com.tr

Markaya itiraz nereye yapılır?

İtiraz Süresi

Marka başvurusunun tescilini engellemek isteyen ilgili kişiler, söz konusu marka başvurusunun Bülten'de yayımlanmasından itibaren iki ay içinde bu yöndeki itirazlarını Türk Patent'e sunmalıdırlar. İtiraz süresi uzatılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka kaç yıl sonra iptal edilir?

Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Markanın iptalini kimler talep edebilir?

-Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması nedeniyle ilgililer markanın iptalini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Marka hakkı kaç yıl geçerli?

Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isimtescil.net

Marka hakkı nasıl sona erer?

Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hakkının tükenmesi ne demek?

Eğer marka sahibi tarafından ülke dışında piyasaya arz edilen mal, o ülkede ilk kez piyasaya sunulmamış ve fakat daha önce kaynak ülkede piyasaya sunulduktan sonra ihraç edilmiş mal ise; bunun ülkeye tekrar ithali paralel ithalat değil geri ithalat olduğundan marka hakkı tükenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rekabet.gov.tr

Tescil edilmiş markalar hangi hükümlerle korunur?

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun (“SMK”) 7'nci maddesi, marka tescilinden doğan hakların kapsamını açıklamaktadır ve bu maddeye göre marka hakkının korunması tescil yolu ile kazanılmaktadır. Dolayısıyla SMK, kural olarak, sadece tescili markaların korunmasını sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Markama itiraz geldi ne yapmalıyım?

Marka tescil başvurunuza gelen itirazlar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu markanızın ret edilmesine karar verebilir. Bu ret kararı sonucunda ise Karara itiraz işlemi yapılmalıdır. Karara itiraz işleminde ret kararına karşı itirazlarda yine "Sınai Mülkiyet Kanunu" maddelerine uygun olarak yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anlampatent.com

Marka itiraz süresi kaç aydır?

Marka bülteninde ilan süresi 2 aydır ve bu 2 ay süresince, önceki marka sahipleri tarafından itiraz gelebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: donusumpatent.com.tr

Marka suçları nelerdir?

Kanunun 30. Maddesinde marka hakkına tecavüz suçu, markayı koruyan işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisiz kullanma suçu ve yetkisi olmadan başkasına ait marka hakkı üzerinde tasarrufta bulunma suçu düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: algur.av.tr

Marka ihlali cezası nedir?

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka ihlali cezası ne kadar?

Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aeylegal.com

Marka iptal davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

MADDE 162- (1) Kurul kararlarının iptali veya hükümsüzlük istemli davalarda verilen kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaimulkiyetkanunu.com

Bir başkasının markasını hukuka aykırı olarak kullanan kişinin sattığı malların bedelini marka sahibi tarafından talep edilmesine ne denir?

1. İktibas Suretiyle Marka Hakkına Tecavüz Suçu: İktibas, markanın bire bir taklit edilmesidir. Tescilli bir marka ile aynı olduğuna dair bağ kuran her türlü işaretin suça konu ürünler üzerinde kullanılması iktibas olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Marka ihlali nasıl olur?

Marka hakkı sahibinin izni olmaksızın, markayı kullanmak, taklit etmek, markanın taklit edildiği ürünleri satmak, ticari alanda kullanmak gibi marka hakkına tecavüz oluşturacak fiillerin gerçekleştirilmesine marka hakkının ihlali denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT