Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Konya eski adı nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Konya eski adı nedir?

Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.gov.tr

Konya ismini kim koydu?

Dr. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü. Klasik eskiçağ kaynaklarında İkonion olarak geçen şehrin adı, Roma Haki- miyeti'nde İconiom Arap kaynaklarında Kuniya olarak ifade edilmiş, Selçuklular ve Osmanlılar şehre Konya adını vermiştir1.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Konya ismi ne zaman verildi?

M.S.395'te Anadolu'da Roma hakimiyeti sağlanınca Konya, İconium olarak varlığını korumuştur. Arapların Kuniya diye adlandırdıkları kentin adı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmemiş ve günümüze kadar gelen ismini korumuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyakultur.gov.tr

Konya adı nedir?

Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehre ve bölgeye verilen diğer isimler şöyledir: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia... Araplar kentin ismini Kuniya olarak değiştirmişlerdir, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Günümüzde de kent hala Konya adını taşımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Konya eskiden nereye bağlıydı?

Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında 4'üncü eyalet olarak Karaman Eyaletini kurmuş, merkezini de Konya şehri yapmıştır. 17'inci yüzyılda Karaman Eyaletinin sınırları genişlemiş, Tanzimat döneminde de ismi değişerek Konya Eyaleti adını almıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyadayatirim.gov.tr

Konya'nın Tarihi - Sesli ve Altyazılı Anlatım

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Konya adını nereden almıştır?

Paul burayı ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, “İsa'nın tasviri” anlamına gelen “Ikonyum” adını verdiler. Abbasiler burayı alınca “Kuniye'ye” çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak değiştirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Konyada hangi boylar var?

Oğuz Türkleri yeni topraklarında köyler ve şehirler meydana getirip yerleştirdiler, buralarda Türkçe'nin konuşulmasını sağladılar. Kadınhanı'na yerleşen Türk boyları; Kınık, Bayat, Savur, Avşar ve Çaşdurlar'dır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyakultur.gov.tr

Konya hiç işgal edildi mi?

İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkishstudies.net

Konyada Alevi köyü var mı?

Konya ilimizde 25-30 civarı Alevi yerleşimi vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seydisehirgundem.com

Konya ilinin Neyi Meşhur?

Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gezinomi.com

Konya mezhebi nedir?

İlçe nüfusu Türk, Kürt ve Müslüman'dır. Çoğunluğu Hanefi Mezhebinden olmakla, Şafi Mezhebinden de mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Konya ne zaman Türklerin oldu?

1071 yılında, Malazgirt savaşından sonra Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış ve Büyük Selçuklu Sultanı Kutalmışoğlu Sultan Süleyman Şah tarafından da Konya fethedilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ktb.gov.tr

Konyayı kim geri aldı?

İzzettin Kılıç Arslan geçti. 1196 yılında tahtı II. Süleymanşah'a kaptıran I. Gıyaseddin Keyhüsrev geri dönerek Konya'yı geri aldı ve sultanlığını ilan etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malatya.gov.tr

Ankara'nın eski adı nedir?

Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.gov.tr

Işgalaman ne demek?

Asıl ismi Şeyh Ulema Yahşi'dir zamanla halk dilinde değişerek Şıhalaman Yahşi, kısala kısala son şekli İşgalaman olmuştur. Semtin ismi buradan gelmektedir. Şu an resmi adı Melike Hatun Çarşısı'dır. Bu isim Mevlana'nın kızının adıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: merhabahaber.com

En çok Alevi hangi ildedir?

Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Alevi nüfusu en çok nerede?

Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Türkiye'nin hangi ilinde Alevi yoktur?

[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahipkiran.org

Konya olayı nedir?

Kudüs Mitingi veya 6 Eylül Konya Olayları, İsrail Parlamentosunun Kudüs'ü başkent ilan etmesi nedeniyle Konya'da 6 Eylül 1980 günü gerçekleşen protesto ve şiddet olaylarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Konya neden ayaklandı?

Nutuk'taki sözler: "Baylar, Çopur Musa olayından önce bir ayaklanma olayı da Konya'da çıktı. 5 Mayıs 1920'de Konya'da karışıklık çıkarmak amacıyla kurulmuş bir dernek bulunduğu anlaşıldı. Bu dernek üyelerinden ileri gelenlerinin tutuklanmasına başlandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Konya'da halk neden ayaklandı?

Ayaklanma basit bir fırkacılık mücadelesi değil, Kuvayı Milliye hareketi karşısında Damat Ferit Hükümeti tarafından organize edilen siyasal bir ayaklanmadır. Konya'nın Bozkır ilçesinde meydana geldiği için bu adla anılan ayaklanmalar, ulusal direnişin güçlenmesini ve gelişmesini geciktirici türden ayaklanmalardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyaninsesi.com.tr

Türkler hangi soydan gelir?

Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kinik ne demek tarih?

Kınık adı kelime anlamı bakımından, tarihçilere göre “nerede olsa azizdir” anlamına gelmektedir. İlçe bugünkü adını oğuz Türklerinin Bozoklar kolunun Kınık boyundan almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmir.ktb.gov.tr

Oğuzların atası kimdir?

Oğuz Kağan ya da Oğuz Han, Türk ve Altay mitolojisinde Oğuz Türklerinin atası. Uğuz Han, Uz Han veya Oğur (Ogur, Ugur) Han olarak da bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org
Önceki makale
Brunerin oyun kuramı nedir?
Sonraki makale
Yakut Türkçesi uzak lehçe mi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT