Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

CMK nun 170 maddesi nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » CMK nun 170 maddesi nedir?

CMK'nın 170. maddesinin gerekçesinde de belirtildiği üzere, yapılan soruşturma sonucunda toplanan delil, iz, eser ve emareler, kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlikte ise yani söz konusu esaslar şüpheyi “yeterli güçte şüphe” saydıracak düzeyde ise, kamu davası açılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

CMK 170 2 maddesi nedir?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 170. maddesinin 2. fıkrasında, “Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler.” ve 172. maddedeki, “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Yeterli şüphe var olması ne demektir?

Yeterli şüpheden söz edebilmek için, yargılama dosyasındaki delillerle şüpheli/sanığın mahkûm olma ihtimalinin, beraat etme ihtimalinden daha yüksek olması gerekir. Yeterli şüphenin orta yoğunlukta bir şüphe anlamına geldiği söylenebilir. Soruşturmaya başlayabilmek basit şüphe yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com

Kuvvetli şüphe sebepleri nelerdir?

kuvvetli şüphe: eldeki deliller,bu delillerin neden sonuç,illiyet bağı ve şüpheli ,sanıkla ilgisi, kişinin bu suçu işlediği yönünde kanaat oluşturuyorsa ( masmumiyet karinesi ,tarafsız hakim out) , işlediği bu suç nedeniyle cezalandırılması, beraat etmesine göre kuvvetle muhtemel olması halinde mevcut olan şüphe.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

CMK 170 3 maddesi nedir?

İddianame şu şekilde düzenlenir (CMK m.170/3): İddianamede suç konusu olay açıkça anlatılmalıdır. Olay nedeniyle şüpheliye atfedilen suç ve ihlal edilen kanun maddeleri, yani suçun vasfı ve sevk maddeleri iddianamede gösterilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kanun Okumaları | CMK | 170.-174. Maddeler (İddianame ve K.Y.O.K.)

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

CMK 171 maddesi nedir?

CMK. madde 171/2 gereğince; Cumhuriyet savcısı, uzlaştırma ve önödeme kapsamındaki suçlar hariç, üst sınırı üç yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, kamu davasının açılmasının beş yıl süre ile ertelenmesine karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İddianameye kimler itiraz edebilir?

İddianameye itiraz imkanı söz konusu değildir. Ancak iddianamenin iadesine Savcının itiraz etme imkanı bulunmaktadır. Bunun haricinde şüpheli, müdafi, katılan vs. iddianameye itiraz etme imkanına sahip değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Hangi suçlarda tutuklama olur?

Tutuklama Gerektiren Suçlar
  • İnsanlığa karşı işlenen suçlar ya da soykırım.
  • Kasten adam öldürme suçu.
  • Silahla kasten yaralama.
  • İşkence.
  • Cinsel saldırı
  • Çocuğa cinsel istismar.
  • Hırsızlık, gasp, uyuşturucu suçları
  • Suç örgütü kurma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delil nedir?

Kuvvetli şüphe ve somut delil kavramı

Örneğin; sanık hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller olarak çok sayıda tanık ifadesi bulunması, adli tıp raporunun mevcut olması, tutukluluğun devamına karar verilmesi için yeterli olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Somut deliller nelerdir?

Olay yerinde bulunan kanlı bir bıçak veya tespit edilen parmak izleri somut delil olarak kabul edilirken; bazen de özellikle cinsel suçlarda, kadının ve çocuğun beyanı somut delil olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lutfikurt.av.tr

Ceza vermek için hangi şüphe?

Şüpheli veya sanıkla ilgili arama

Şüphe kavramının olması için suç işlenmesi gerekmektedir. Makul şüphe ile makul sebep arasında bir fark vardır; makul sebepte bir uzman tarafından yapılan değerlendirme vardır. Makul şüphe de ise normal vatandaşlar tarafından yapılan değerlendirme ortaya konulabilecek yoğunluktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazdal.av.tr

Delil olmadan kamu davası açılır mı?

Kamu davasını açmada esasen takdir yetkisi yoktur. Cumhuriyet savcılığı yeterli şüphe sebebi doğuran delil elde ettiyse kamu davasını açmaya mecburdur. Ancak Cumhuriyet savcısı, elde delillerin kamu davası açmaya yeterli olmadığı kanısına varırsa kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Şüphe ile ceza verilir mi?

Yargıtay'a göre şüpheden sanık yararlanır ilkesi oldukça geniş bir uygulama alanına sahip olup aşağıdaki hallerde de kuşkudan sanık yararlanır ilkesi uygulanır: Ceza davasının konusu olan suçun işlenip işlenmediği konusunda şüphe varsa, şüpheden sanık yararlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Kamu davası kaç yıl sürer?

Kamu davası, diğer birçok dava gibi belirli zaman alabilir. Ancak kamu davaları genel olarak 3 ay – 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kamu davasında beraat olur mu?

Beraat kararı; kamu davasında suç isnadı altında bulunan fail hakkında cezaya hükmedilmemesi ve failin aklanması sonucunu doğuran karardır. Ceza verilmesine yer olmadığı kararı; kamu davasını yürüten mahkemenin, uyuşmazlığın esasını çözmek amacıyla duruşmayı bitirmek suretiyle verdiği karardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Celiskili ifade verirse ne olur?

Sanığın duruşmada ifade vermesi halinde, duruşmadaki ifadesi ile önceki ifadesi arasında bir çelişki varsa, hakim huzurunda daha önce verdiği ifadeye dair tutanak okunabilir (CMUK m.247/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Delil olmadan tutuklama olur mu?

Şüpheli veya sanığın, herhangi bir delili karartma, yok etme, vasfını değiştirme vb. gibi bir girişimde bulunabileceği somut davranışlarından anlaşılıyorsa tutuklama kararı verilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tutuklama kararı verilebilmesi için en az hangi şüphe?

B.

CMUK'da tutuklama kararının verilebilmesi için, “suçluluğu hakkın- da kuvvetli belirti bulunan kişiler”i ararken, CMK 100 (1) m. de “kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin varlığı” aranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Savcı tutuklama kararı verirse ne olur?

CMK m.103/1'e göre; “Cumhuriyet savcısı, şüphelinin adli kontrol altına alınarak serbest bırakılmasını sulh ceza hakiminden isteyebilir. Hakkında tutuklama kararı verilmiş şüpheli ve müdafii de aynı istemde bulunabilirler”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Tutuklama kararı kaç günde çıkar?

İtiraz üzerine tutuklama kararını veren yargıevi bu kararını ya 3 gün içinde düzeltir ya da itiraz dilekçesinin kendisine verildiği tarihin- den itibaren 3 gün içerisinde bu kararından dönmezse (tutuklamaya devam kararı verirse) en geç 3. günün sonunda itirazı bir üst dereceli yargıevine kendiliğinden gönderir. (CMK ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Savcı iddianame hazırlarsa ne olur?

Yeterli şüpheye (delile) ulaşan savcı iddianame hazırlar ve mahkemeye sunar. Mahkeme iddianameyi hukuka uygun bulmazsa savcıya iade eder ve düzeltmesini ister. Mahkeme iddianameyi kabul ederse yargılama (kovuşturma) aşaması başlar. Yargılama yapan ceza mahkemesi hüküm verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Savcı iddianame hazırlamak zorunda mı?

İddianame yazılı bir iddiadır. Cumhuriyet savcısı bütün soruşturma işlemlerini tamamladıktan sonra yeterli kanıt elde etmişse bu durumda iddianame düzenleyerek olayı mahkeme önüne getirmek zorundadır. İddianame kabul edilince Cumhuriyet savcısı tarafından açılan davaya kamu davası adı verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

İddianame gelince ne olur?

Düzenlenen iddianamenin görevli ve yetkili mahkeme tarafından kabul edilmesiyle birlikte soruşturma (savcılık) aşaması biter ve kovuşturma (mahkeme) aşaması başlamış olur. Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra bir duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT