Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yeni Basın Kanunu Nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yeni Basın Kanunu Nedir?

Bu Kanunun amacı, basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün kullanımı ile basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemektir. (Ek fıkra:13/10/2022-7418/1 md.) Basın kartı düzenlenmesi bakımından basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri bu Kanun kapsamına dâhildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Basın Kanunu Nedir?

T. MADDE 1. — Bu Kanunun amacı, basın özgürlüğünü ve bu özgürlüğün kullanımını düzenlemektir. Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Basın kanunu ne zaman yürürlüğe girdi?

Demokrat Partinin iktidara geldikten kısa süre sonra 15 Temmuz 1950 tarihinde çıkardığı 5680 sayılı kanundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ataturkansiklopedisi.gov.tr

Basın Kanunu sorumlu müdür?

Madde 13- Basılmış eserler yoluyla işlenen fiillerden doğan maddî ve manevî zararlardan dolayı süreli yayınlarda, eser sahibi ile yayın sahibi ve varsa temsilcisi, süresiz yayınlarda ise eser sahibi ile yayımcı, yayımcının belli olmaması halinde ise basımcı müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

5187 sayılı Basın Kanunu'na göre Soruşturma için sübut vasıtası olarak her türlü basılmış eserin en fazla kaç nüshasına el koyulabilir?

Madde 10- Basımcı, bastığı her türlü yayının imzalı iki nüshasını, dağıtım veya yayımın yapıldığı gün, mahallin Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, basılmış eserin içerik ve biçim yönünden herhangi bir değişikliği içeren daha sonraki basımları ile tıpkı basımları için de geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık Söyleşisi · 5187 Sayılı Basın Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

5187 sayılı Kanun ne zaman çıktı?

9 Haziran 2004 kabul tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu, 26 Haziran 2004 tarihli ve 25504 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni Basın Kanunu 15 Temmuz 1950 tarihinden beri yürürlükte bulunan 5680 sayılı Basın Kanunu'nu yürürlükten kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Basın Kanununda düzenlenen suçlar nelerdir?

Aleniyeti veya yayını unsur ya da ağırlaştırıcı neden olarak kabul eden suçlara ek olarak teşvik, tahrik, propaganda, övme, telkin, ifşa hareketleri ile işlenen suçlar, şartları oluştuğu takdirde dolandırıcılık, şantaj gibi suçlarda da basın araç olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Basın kanunu kimleri kapsar?

Bu nedenle hangi kişilerin Basın İş Kanunu kapsamına girdiği ülkenin yasalarına ve düzenlemelerine bağlı olarak değişebilir. Basın İş Kanunu genellikle aşağıdaki kişileri kapsar: Gazeteciler: Gazeteciler, haber yazanlar, röportajlar yapanlar, haber sunanlar ve diğer basın çalışanları Basın İş Kanunu kapsamına girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sertifika.subu.edu.tr

Kimler basın iş kanununa tabidir?

Basın Kanununa Tabi Kişiler

Haberciler, gazeteciler, muhabirler, kameraman vb. gibi TV-Radyo gibi medya organlarında çalışanlar kanun koyucu tarafından Basın İş Kanunu hükümlerine tabi tutulmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Basın iş Kanunu kapsamında çalışan kişiye ne ad verilir?

Madde 1 – (Değişik: 4/1/1961 - 212/1 md.) Bu Kanunun şümulüne giren fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

5953 Basın iş kanunu nedir?

Ülkemizde 1952 yılında yürürlüğe giren ve hala mevcudiyetini koruyan Page 3 İş ve Hayat 274 5953 sayılı Basın İş Kanunu olarak bilinen kanunun tam adı: Basın Mesle- ğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'dur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Sansür yasası kaç madde?

AKP ve MHP tarafından hazırladığı 40 maddelik "sansür yasası" teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde bugün 14. Madde de kabul edildi. Basın Kartı Komisyonu'nun üye sayısı, AKP-MHP'nin verdiği önergenin kabul edilmesiyle 9'dan 19'a yükseltildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

Basın iş kanunu var mı?

Aşağıda basın mesleğinde çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tazmini hakkında kanun olan 5953 sayılı kanun bulunmaktadır. Bu çerçevesinde radyo, televizyon, gazete, dergi, haber ajansları, fotoğraf ajansları ve bunun gibi yerlerde çalışan işçiler genellikle basın iş kanununa tabi olarak çalışmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Basın Suçu Ne Demek?

Basın suçları, basılmış eserin içeriğine ilişkin suçlar (basın suçları) ve basın düzenine karşı işlenen suçlar (basın zabıta suçları) şeklinde ikiye ayrılmıştır. Basın suçu, basılı eserin içeriği ile ilgili suçlardır. Bunlar da dar anlamda basın suçları ve basın yoluyla işlenen suçlar diye ikiye ayrılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: megep.meb.gov.tr

Basın hakları nelerdir?

Basın özgürlüğü, haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Anayasamızın 28 maddesi ne göre basın hürdür?

Madde 28 – Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz. (Mülga ikinci fıkra: 3/10/2001-4709/10 md.) Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Kimler gazeteci sayılır?

5953 sayılı Kanuna göre bir fikir işçisinin gazeteci sayılabilmesi için Türkiye'de yayınlanan bir gazete veya mevkute veya herhangi bir haber veya fotoğraf ajansında çalışması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kimler gazeteci olabilir?

Gazeteci olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gazetecilik Bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Sosyal ya da Siyasal Bilimler alanında diplomaya sahip olup mesleğe yönelik kabiliyeti bulunan kişiler de gazetecilik yapabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kariyer.net

Gazeteciler işçi midir?

Gazete ve süreli yayın organları, haber ve fotoğraf ajanslarında çalışma yapmakta olan ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nda işçi olarak tanımlanmayan fikir ve sanat çalışanları gazeteci olarak tanımlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Basın çeşitleri nelerdir?

Tanım
  • Basılı medya (örneğin broşür, afiş, kitap, basın)
  • Görsel-işitsel medya: film, radyo ve televizyon.
  • yığın depolama ortamı (örneğin, CD, DVD)
  • İnternetteki internet siteleri.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Basın sigortası nedir?

Gazetecilerin çalışma yaşamı, işe girişleri, işten ayrılmaları ve emeklilikleri ile ilgili en önemli hukukî referans kaynağı, 5953 sayılı Basın İş Kanunu ve bu kanun ile birlikte Türk hukuk sistemine giren, normal iş sigortasından ayrı 'basın sigortası'dır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: journo.com.tr

Yaygın süreli yayın ne demek?

Süreli yayın, birbirini izleyen farklı bölümler halinde yayımlanan ve önceden belirlenmiş bir bitiş dönemi olmayan kaynaklardır. Genelde numaralandırılmış bölümler halinde yayınlanır ve ne zaman biteceği belli değildir. Süreli yayınlar arasında elektronik dergiler, magazinler ya da gazeteler vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Sosyal medya Basın sayılır mı?

Uzmanlara göre hukuk sistemimiz, sosyal medyayı bir “basın yayın” aracı olarak görüyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: journo.com.tr

Yetkili Savcılık nasıl belirlenir?

Bu maddeye göre de, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma yapmakla yetkili kılınmıştır. Bu nedenle yetkide ana kural, suçun işlendiği yerdir. Bir anda işlenen (ani) suçlarda yetkinin belirlenmesinde herhangi bir sorun yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Süreli Kanun nedir?

(4) Geçici veya süreli kanunların, yürürlükte bulundukları süre içinde işlenmiş olan suçlar hakkında uygulanmasına devam edilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avahmetakyuz.com
Önceki makale
Kanal D'nin yeni sahibi kim?
Sonraki makale
İcra borcu affı nedir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT