Aktepe ve Atay (2017), çocukların evliliğini “çocuk yaşta evlilik” kavramı ile ele almakta ve 18 yaşını doldurmamış çocukların, gelişimsel özellikleri bakımından hem evliliğe ve hem de evlat sahibi olabilecek sorumluluğa erişmeden evlendirilmesi olarak tanımlamaktadır.
Çocuk evliliği genellikle 18 yaşından küçük bir çocuğun evlenmesi anlamına gelir. Bu evliliklerin çoğunluğu çocuğun bilinçli rızası olmaksızın yapıldığı için "erken ve zorla gerçekleştirilen evlilikler" olarak da tanımlanmaktadır.
Bulgularda; yoksulluk, eğitim seviyesinin düşük olma- sı, istihdam problemi ve çocuk sayısının fazla olması gibi faktörler, erken yaş evliliğinin ve çocuk sahipliği- nin önemli nedenleri olarak tespit edilmiştir. Kadınlarda erken yaş evliliği oranı % 71.30, çocuk-anne oranı ise, % 54.30'dur.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
İslam toplumlarında
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
On Altı Yaş, Olağanüstü Durum ve Pek Önemli Sebep, Yetkili Hâkimin İzni, Yasal Temsilcinin Dinlenmesi. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Yasal evlenme yaşının altındaki çocukları evlendirmek mevzuatımıza göre suçtur. Savcılık anne-baba ve evlenen çocuklar hakkında Ceza Yasası'nın 103. maddesinde yer alan cinsel istismar suçu nedeniyle soruşturma açar. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapisle cezalandırılır.
Ancak, on beş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir (TMK m. 12). Bu duruma kazai rüşt denilmektedir. Ayrıca TMK m. 11/2'ye göre evlenme kişiyi ergin kılar. TMK'ya göre, erkek ya da kadın 17 yaşını doldurduğunda yasal temsilcinin izniyle evlenebilmektedir.
Meydana gelen boşanmaların % 44.8'i, evliliğin ilk beş yılında gerçekleşmiştir. Bu sebeple ilk beş yıl, evlilikte kritik yıllar olarak nitelendirilebilir (Yıldırım N. Türkiye'de boşanma ve sebepleri. Bilig (Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi), 2004(28):59-81.)
Türkiye'de erken yaşta rızaya dayalı cinsî münasebete ceza verilemez, fakat bu evlilik yoluyla meydana geldiğinde 8-10 yılı bulan hapis cezası veriliyor.
C)Yasa gereği kız-erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
Evliliğin 3. yılına çocuklu olarak girilmesinin çocuk yapmaktaki en uygun zaman olduğunu ifade eden Tokaç, “Çünkü ilk yıl çiftlerin birbirine ve birlikte yaşama, aileler ile kaynaşmaya ayıracağı dönemdir.
Evet nikahlanmalarında sakınca yoktur. Bütün mezheplere göre, Kuran'a iman eden bütün Müslümanlara göre, (Kuran'a iman eden kelimesini açacağız biraz sonra) evlilik için bir yaş söz konusu değildir. 10 yaşında, 7 yaşında, 6 yaşında, 78 yaşında, yaşıyorsa 135 yaşında bir insan, evlenmeye adaydır.
Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, evlilik sonrası ne zaman çocuk yapılması sorusunun en iyi cevabının evliliğin 3. yılına çocuklu olarak girilmesi olduğunu belirtti.
Ceza Kanunu'nda erken yaşta evlilikle ilgili bir madde var mı? Hayır, tahmin edilebileceği üzere böyle bir madde yok. Olayın yargıya intikal ettiği ender durumlarda sadece kocaya ceza veriliyor, o da “çocuğun cinsel istismarı” ya da “reşit olmayanla cinsel ilişki” maddesinden cezalandırılıyor.
Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir. Basit hesapla, doğum gününüzde yaşınızı doldurmuş olursunuz.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
TMK madde 124/1, “Erkek ya da kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez“, demek suretiyle temelde 17 yaşını dolduran kişinin evlenmesine karşı olmadığını ortaya koyuyor.
Kur'an'a göre evlenme yaşı 18 ve üzeridir!..
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kızlar ve erkekler, bulûğ çağına girdiğinde nikah kıyabilirler. Web sitesinde, nikah tanımı yapan Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti.
Kur'an'a Göre Çocuk Gelinler Yasaktır - Prof.Dr.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri