Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Konya'nın eski adı nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Konya'nın eski adı nedir?

Konya; Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Konya'da yerleşimin tarihi prehistorik(tarih öncesi) çağlara gitmektedir. M.Ö 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyadayatirim.gov.tr

Konya ismini nasıl aldı?

Konya adının "Kutsal Tasvir" anlamındaki "İkon" sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir. Bu konuda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim, "İkonion" dur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.gov.tr

Konya yi kim kurdu?

Fatih Sultan Mehmed, 1470'te Devletin Rumeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4. Eyalet olarak Karaman Eyaletini, merkezi Konya şehri olmak üzere kurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyakultur.gov.tr

Konya'nın ünvanı nedir?

Konya, 1987 yılında çıkarılan 3399 sayılı kanun ile büyükşehir unvanı kazandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ne Konya'nın Başkenti?

Konya Selçuklu Başkenti (Konya)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kvmgm.ktb.gov.tr

Konya'nın Tarihi - Sesli ve Altyazılı Anlatım

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Konya hangi ülkeye ait?

Konya ili Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır. Yüzölçümü 41.001 km2'dir. Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyadayatirim.gov.tr

Konya nin neyi meşhur?

Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gezinomi.com

Konya hangi ilden ayrıldı?

1910'da 102.000 km2 büyüklüğündeki Konya eyaletinin nüfûsu 1.380.000'di. 11 ilçeli Konya Merkez, 7 ilçeli Niğde, 2 ilçeli Burdur, 5 ilçeli Teke (Antalya), 5 ilçeli Hamîd (Isparta) sancaklarına (İl) ayrılıyordu. Şehrin nüfusu 1825. Türkiye'nin 11. ve dünyanın 69. şehriydi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kto.org.tr

Konya hiç işgal edildi mi?

İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkishstudies.net

Konya adı nereden?

Paul burayı ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, “İsa'nın tasviri” anlamına gelen “Ikonyum” adını verdiler. Abbasiler burayı alınca “Kuniye'ye” çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak değiştirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Konya'yı kim aldı?

1071 yılında, Malazgirt savaşından sonra Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış ve Büyük Selçuklu Sultanı Kutalmışoğlu Sultan Süleyman Şah tarafından da Konya fethedilmiştir. 1074 yılında kurulan ve başkenti İznik olan Anadolu Selçuklu Devleti 1'inci Haçlı Seferi sonunda İznik'i kaybedince, Başkent Konya'ya taşınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ktb.gov.tr

Konya mı daha büyük Hollanda mı?

Konya'nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda'nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya'dan çok az büyük olan Hollanda'nın 2017 yılı tarımsal ihracatı 100 milyar Euro.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankaratb.org.tr

Konya'nın ilk yerleşim yeri neresidir?

Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.gov.tr

Başkenti kim Konya yaptı?

Konya'nın başkent olma süreciŞehinşah ve Sultan Mesut ile başladı. Ancak Konya'nın savunma ile ilgili problemleri AlaeddinKeykubat'a kadar devam etti. Alaeddin Keykubat dönemi ile beraber şehrin etrafına surlarınyapımı ile beraber Konya vazgeçilmez bir başkent olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Konya kaç ülkeden daha büyük?

Konya, malum ülkeden küçük bir farkla küçük olsa da, dünya üzerindeki 120 ülkeden büyük olması çok bilinmeyen bir özelliği ile dikkat çekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakimiyet.com

2023 Konya nüfusu ne kadar?

Konya 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 2.311.656. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nufusu.com

Italyanlar konyayı neden bıraktı?

Gizli Antlaşmalara göre kararlaştırıldığı gibi bölgeye ilk İtalyanlar değil İngilizler geldi. Demiryolunu kontrol etmek için 80 kişilik birliğini Konya İstasyonu'na bıraktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pusulahaber.com.tr

Konya isyanını kim bastırdı?

Ayaklanmacılar Konya'yı terk etmesine karşın çatışmalar yörede bir süre daha sürdü. Bu arada Demirci Mehmet Efe de yardıma geldi ve Isparta'yı ayaklanmacılardan temizledi. 22 Kasım 1920'de Konya Ayaklanması tamamen bastırıldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Konya Ayaklanması kim çıkardı?

1883'te Konya'nın Alibeyhüyüğü kasabasında doğmuştur. Yunanlara karşı koymak üzere çete kurmuşsa da Milli Mücadele yanlısı değildir. 2 Mayıs 1920'de 500-600 adamıyla birlikte Konya Ayaklanması'nı başlatmak üzere Konya'nın Çumra kasabasına girdi ve Kuvâ-yi Milliye yanlısı birçok kişiyi öldürdü.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Konya'da en çok hangi ilden insan var?

Aydınlık olarak sizin için tek tek bu şehirleri ve en güncel verileri derledik. 2022 yılı İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il tablosunda, Konya'da en çok 52 bin 336 ile Karamanlılar yaşarken, 153 kişi ile en az Yalovalılar ikamet ediyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinlik.com.tr

Konya ilk ne zaman kuruldu?

Konya; Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Konya'da yerleşimin tarihi prehistorik(tarih öncesi) çağlara gitmektedir. M.Ö 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyadayatirim.gov.tr

En son ilimiz hangisi?

Türkiye'de il ilan edilen son ilçe olan Düzce, 1999 depreminde çok büyük hasar aldı. Bölgenin yaralarının daha hızlı sarılması ve hızlıca kalkınması için Düzce'ye, 9 Aralık 1999'da il statüsü verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.obilet.com

Konya'nın en meşhur meyvesi nedir?

Konya, 25 bin tonla ülkemizde en fazla vişne üretimi yapılan illerden. Vişneye ilin tamamına yakınında rastlanır. En fazla üretim yapılan Akşehir, Doğanhisar ve Ereğli'nin vişnesinin büyük bir bölümü meyve suyu üretim tesisleri için hammadde teşkil ediyor.Elma da Konya'da geniş ölçüde yetiştirilen meyve türlerindendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Konya'nın hangi hayvanı meşhur?

Konya 646 bin 583 sığırla, Van 2 milyon 147 bin 139 koyunla, Mersin 660 bin 325 keçiyle, Samsun 14 bin 41 mandayla birinci sırada"

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Konya'nın hangi ürünü meşhurdur?

Konya denilince akla tabi ilk önce etli ekmek gelir fakat sadece meşhur olan yemeği o değildi, diğer yemekleri; Bamya çorbası, çebiç, fırın kebabı, arabaşı çorbası, Mevlana böreği de en bilinenler arasındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT