Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Islamda nasip kısmet nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Islamda nasip kısmet nedir?

Değerli Kardeşimiz; Bir işte, insanın kendi iradesini kullanması söz konusu ise bu durumda kısmet ifadesi, “Yapılacak çalışmanın sonunda elde edilecek sonuç” anlamına gelir. Hiç çalışmadan, “Kısmetimde ne varsa gelir.” demek yanlış bir tevekkül anlayışıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Nasip ve kısmet aynı şey mi?

- İnsanlar güzel bir şeye ulaştığında ,onu elde ettiğinde Allah nasip ettiği için oldu, kısmetimiz de varmış derler. Ulaşamadıklarında, elde edemediklerindede kısmet değilmiş, Allah nasip etmedi, nasip değilmiş derler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Nasip kısmet nedir?

Kısmet, nasip olarak bilinmektedir. Talih, kader ve şans olarak da bilinen bir kavramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Insanın nasibi kendi elinde midir?

Nasip de Allah'ın takdirine ve dilemesine bağlıdır. Bu yüzden kadere iman edip teslim olan ve kısmetine rıza gösteren kişi, kederden emin olur. Nasip meselesinde insan cüz'i iradesini kullanıp üzerine düşeni yerine getirmekle mükelleftir, neticeyi vermek ise Allah'ın takdiridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Insanın nasibi ne zaman gelir?

Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor. Bir iş istediğimiz gibi olmadığı zaman başka hayırlı bir işe yönelmemizi istiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetebirlik.com

BOŞUNA DEBELENME! NASİPTEN ÖTEYE KÖY YOK...| Nureddin Yıldız

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kaderde evleneceğin kişi belli mi?

Kader, herkesin kendi iradesiyle ne yapacağını, kiminle evleneceğini, Cenab-ı Hakk'ın, ezelî ilmiyle önceden bilmesi demektir. Zorla yaptırması demek değildir. Biz, kiminle evlenmeye karar vermişsek, o bizim kaderimiz oluyor. Allahü teâlâ, olacak her şeyi bilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Allah tarafından kişiye takdir edilen şey nasip nedir?

Allahü teâlânın takdirinin yani kaderin, Levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen bela, kazâ-i mu'allak ise, yani o kimsenin dua etmesi de, takdir edilmiş ise, dua eder, kabul olunca, belayı önler. Ecel-i kazâyı da, iyilik etmek geciktirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Eş seçimi kader mi?

el Cevab: Evlilik hem kaderdir hem de tercihtir. Tercih ile kader çelişmezler. Mükellef bireylerin tercihleri kendilerine verilen seçme hürriyeti ile olur. Yüce Allahın ilmi ve ezelde kullarının ne yapacaklarını bilip onların kaderlerini levhi mahfuz da yazması ise kaderleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Bir insanın dünyaya gelmesi kader mi?

3. Dünyaya gelen her insan bir kader programına tabidir.

Ancak Allah'ın bilmiş olması, insanın o işi yapmasını zorlamaz. Çünkü Allah, insanın önüne sonsuz seçenekler koymuştur. İnsan kendi iradesini kullanarak, hangi yolu tercih ederse, Allah onu yaratır. Dolayısıyla sorumlu olan insanın kendisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Nasip kader mi?

Ne zaman bir olayın vücuda gelmesinde, bir sonucun ortaya çıkmasında bir başka irade, ikinci bir irade devreye girerse bu olay artık bir nasip değildir, bir kaderdir. Nasiple kaderin de benzer tarafları vardır. Nasip olan şey, ulaşılan neticenin adıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihr.com

Nasip dinen ne demek?

Nasip sözlükte, “birinin payına düşen şey, kısmet, talih, baht” anlamlarına gelir. Dini literatürde, “Allah'ın bir kimse için önceden belirlediği mutluluk payı” anlamında kullanılan bir terimdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Evlilik nasip kısmet mi?

Kader, Allah'ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah'ın evlenen o iki kişiden habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekânı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O hâlde sorumuzun cevabı, “Evlenmek elbette kaderdir.” olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Nasipli kişi kimdir?

Nasipli kişi; sabah namazını camide cemâatle kıldıktan sonra güneş doğduktan yarım saat sonra iki rek'ât işrak namazı kılarak nafile ibadet sevabına nâil olacağını bilendir. Nasipli kişi; fazileti çok büyük olan Duha (kuşluk) vaktinde iki rekat Duha namazı kılabilendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dogruhaber.com.tr

Bir insanın kısmeti kapanır mı?

Şunu hiç unutmamak gerektir ki, Allah yarattığı kulunun kısmetini asla bağlamaz. O kadar bağlamaz ki, dünyada evlenemeden vefat edenleri bile cennette otuz üç yaşında en güzel bir cennet genci olarak olarak evlendirir, kısmetini yine karşısına çıkarır, asla kısmetsiz bırakmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Nasipte varsa olur mu?

İnsanın nasibinde varsa olur. Mevlana da şöyle demiştir, "Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Nasip kuranda geçiyor mu?

Kim de âhireti bırakıp sadece dünya kazancını isterse ona da ondan bir parça veririz; fakat onun âhirette bir nasîbi olmaz. BAKARA SURESİ 202. AYET: İşte bunların kazandıklarına karşılık nasibleri vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Kaç çocuğumuz olacağı kader mi?

Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olay53.com

Allah bizi bu dünyaya neden gönderdi?

Cenab-ı Hak ezelî ilmi ile bizim akıbetimizi bildiği hâlde bu neticeyi bizlere de bildirmek ve hesap gününde itiraza mahal bırakmamak için şu dünyayı bir imtihan yurdu olarak yaratmış, bizleri de bu âleme bir memur olarak göndermiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Işlediğimiz günahlar kader mi?

Günahlar, suçlar ve kötülükler, kader değildirler. Kötülük ve günahlar, önceden belirlenmemiş ve alnına yazılmamıştır. Kişi, yaptığı bütün olumlu ve olumsuz davranışların sorumluluğunu taşıdığı gibi, ortaya çıkan sonuçlardan da sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkish.aawsat.com

Bir insan evleneceği kişiyi rüyasında görür mü?

Rüyasında evleneceği kişiyi gören rüya sahibinin, rüyası genel olarak olumlu bir şekilde yorumlanmaktadır. Gerçekte evlenecek olan kişinin böyle bir rüya görmesi istediklerinin gerçekleşeceğine dair yorumlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Evleneceğin kişiyi rüyada görmek için ne yapmak gerekir?

Kişi bir işin, evliliğin veya kendi ile ilgili herhangi bir şey için istihare namazı kılabilir. İstihare namazı iki rekattır. Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Islama göre hangisi eş seçiminde?

Ebû Hüreyre'den (ra) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Kadınla dört şeyden dolayı evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Sen dindar olanını seç. (Aksi hâlde) fakru zarurete duçar olursun!”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Kimse kimsenin nasibini alabilir mi?

Evet, bu söz doğrudur. Zira insan için takdir edilmiş bir nasip mutlaka ona gider. Başkası için tayin edilen bir şey ise yanlışlıkla o insana gitmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dua ile kader değişir mi?

Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Insanın kaderini kim belirler?

Dolayısıyla insanın kaderi kendisine; kişiliğine, genel davranışlarına ayrılmaz bir biçimde bağlıdır. İnsanı hayatta yapıp-ettiklerinden sorumlu tutan Allah “Her insan kaderini kendi belirler” diye uyarmaktadır. İnsan kaderini kendi belirler, bir başkasının kaderimizi belirlemesi kabul edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT