Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Dinimizde aşurenin anlamı nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dinimizde aşurenin anlamı nedir?

Çeşitli dini ve kültürel anlamlara sahip olan aşure günü paylaşma ve yardımlaşma amacının yanı sıra Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi nedeniyle de yapılıyor. Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Aşurenin dinimizdeki yeri nedir?

Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil,Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Müslümanlar neden aşure yapar?

Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharremin onuncu gününe denk geliyor. Aşure, paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Aşure neden yapılır ve dağıtılır?

Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulturportali.gov.tr

Âşûrâ olayı nedir?

Anadolu'da çeşitli hububatlardan pişirilen, Aşure Nuh tufanı ile ilgili bir rivayet dolayısıyla yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca bitmiş, erzak çuvallarının dibinde kalan az miktardaki yiyecekler tek bir kazan içerisinde birleştirilerek yemek yapılıp yenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Aşure gününde en önemli 10 olay gerçekleşti ... ve neden Peygamberimiz bu gün oruç tutmamızı istedi

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Aşureyi hangi peygamber yaptı?

İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh peygamber Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında, elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kisikates.com.tr

Aşure bir Alevi geleneği mi?

Bu kadim gelenek günümüzde Anadolu ve Mezopotamya halklarınca devam ettirilmektedir. Günümüzde Aşure yemeğini özel bir ritüelle ve inançsal atıfla sahiplenen topluluk Alevilerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Aşure Günü kuranda geçiyor mu?

Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Aşure dağıtmak farz mı?

el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Aşure yapmak Farzmı sünnet mi?

Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Aşure nin hikayesi nedir?

Nuh'un Gemisi Ağrı Dağı'nda durduğunda, Nuh'un ailesinin özel bir yemekle kutladığı iddia edilir. Erzakları neredeyse tükenmek üzere olduğundan, geriye kalanlar (özellikle tahıllar, kuru meyveler ve benzerleri) birlikte pişirilerek bir puding, yani şimdiki aşure denen şeye dönüşürdü.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Muharrem ayı kuranda geçiyor mu?

Kur'ân-ı Kerîm'de muharrem kelimesi ay ismi olarak geçmemekle birlikte saldırıya uğrama durumu hariç savaşın haram olduğu aylardan söz edilerek bu aylara saygı gösterilmesi emredilmiştir (el-Bakara 2/191, 194, 217; el-Mâide 5/2, 97; et-Tevbe 9/5, 36).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dogugazetesi.com

Aşure neden kutsal?

"Allahü Teâlâ, aşure gününü üstün kılmıştır. Allah, gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, Arş'ı ve melekleri, Âdem Aleyhisselâm'ı aşure günü yarattı. İbrahim Aleyhisselam'ın dünyaya gelişi ve Nemrud'un ateşinden kurtuluşu aşure günü oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Aşure yapmak eve bereket getirir mi?

Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır. Aşure pişerken karıştırmak için kullanılan kepçeye ibrişimle delikli gümüş paralar bağlamak, daha sonra bunları yıkayıp yine bereket olsun diye keseye koymak, aşurenin geleneklerden.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Aşure kimin geleneği?

İslam dininde şöyle inanılır ki: Hz.Nuh ve ona iman edenler, Büyük Tufan sonrası bindikleri gemide yiyecekleri azalmaya başlayınca ellerinde kalan son malzemeleri büyük bir kazanda toplayarak bir araya getirirler ve günümüzde adına 'aşure' adını verdiğimiz o çorbayı yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gzt.com

Muharrem ayının 10 gününün özel adı nedir?

Muharrem'in 10'uncu günü ne zaman? İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı Muharrem ayının onuncu günü "Aşure Günü" kısa bir zaman sonra idrak edilecek. İşte, 2023 Aşure Günü takvimi...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Aşure Ne zamana kadar dağıtılır?

Aşure Günü Ne Zaman Biter? Aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren Muharrem ayı boyunca pişirilebilir. Aşure günü için son gün 16 Ağustos 2023 Perşembe günüdür. Bu günden itibaren aşure günü bitmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

Aşure kaç gün dağıtılır?

Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. AŞURE DAĞITIMI KAÇ GÜN SÜRER? Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Aşure en az kaç kişiye dağıtılır?

Birbirlerini tanımayan konu komşu belki de bu bereket sayesinde iki kelam edebiliyor ve sonrasında arkadaşlıklar kuruyor. Ayrıca bölgemizde pişirilen aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği inanışı da yaygındır bu yüzden de Muharrem ayı boyunca evlerde ve işyerlerinde bol miktarda aşure pişirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksam.com.tr

Aşure Günü Peygamber efendimiz ne yapardı?

Aşure Günü'nü hep oruçlu geçirmiştir. Oruçlu geçirirken de ümmetine de oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Aşure orucuyla ilgili Hz. Peygamber, Aşure Günü oruç tutan Hıristiyan ve Yahudilere benzememek için bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Aşure hadiste geçiyor mu?

Abdullah b. Ömer'in aynı konudaki rivayeti de şöyledir: “Âşûrâ Câhiliye devri insanlarının oruç tuttuğu bir gündü. Fakat ramazan orucu farz kılınınca Resûlullah'a âşûrâ konusu sorulmuş, o da, 'Âşûrâ Allah'ın günlerinden bir gündür, dileyen bu günde oruç tutsun, dileyen tutmasın' buyurmuştur” (Müsned, II, 57, 143).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Peygamber Efendimiz Muharrem ayında kaç gün oruç tutardı?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Peygamber Efendimiz Alevi mi?

Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Aşure neden 12 çeşit?

Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in Kerbela'da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed'in soyunun devam etmesini kutluyor. Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Aleviler namaz kılar mı?

Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT