Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrası nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrası nedir?

(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara, sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, kendi sigortalılığından dolayı, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asmmmo.org.tr

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının a bendi nedir?

Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılanlar kimlerdir?

1) Kurumca yapılan araştırma sonucunda ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olduğu tespit edilen avukat ve noterler bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında ayrıca bir bildirime gerek kalmaksızın sigortalı sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sk 4 1 C nedir?

*Bu kanunla ; Kamu idarelerinin kadro ve pozisyonlarında sürekli ya da sözleşmeli olarak çalışıp 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar 4. maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uyg.sgk.gov.tr

5510 sayılı Kanun 4 maddesi nedir?

(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU ÖZET VİDEO - 1 (Sınavlara Hazırlık)

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

5510 sayılı Kanun kimleri kapsıyor?

MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sk 4 1 A nedir?

506 sayılı Kanun döneminde SSK'lı olarak isimlendirilen iş sözleşmesi kapsamında çalışanlar, 5510 sayılı Kanun'un 4/1-a bendinde düzenlenmiştir. 4/1-a bendi temel olarak iş sözleşmesi ile çalışanların sosyal sigortalılıklarını düzenlemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nek.istanbul.edu.tr

5510 sayılı Kanunun 4 maddesine göre sigortalı sayılanlar kimlerdir?

5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

5510 sayılı kanun ne anlama gelir?

5510 sayılı Kanun; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Sosyal güvenlik insanların bulundukları toplumlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde, başka insanlara mecbur kalmadan yaşamalarının ve kişisel özgürlüklerinin teminatıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

5510 4 a sigortalısı ne demek?

Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: allianz.com.tr

Emekli maaşında 5510 ek 19 miktarı ne demek?

'Ek ödeme tutarı' ise yüzde 4'lük ek ödemeyi belirtiyor. Hemen altında görünen '5510 Ek 19 Miktarı' da maaşı 7.500 TL'ye tamamlayan ilave ödemeyi ifade ediyor. Tablodaki vatandaşın aldığı aylık 6/8 oranında dul ve yetim aylığı olduğu için '5510 Ek 19 Miktarı' burada maaşı 5.625 TL'ye tamamlıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

4 b kimleri kapsar?

4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortam.net

SSK ve Bağ-Kur birleşti mi?

2008 yılında yapılan değişiklikle tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanarak daha önce SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı adı altında yürütülen işlemler Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) adı altında birleştirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dtso.org.tr

2000 ile 2008 arası emeklilik var mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi uygulanacak. Bu sistemde, sigortalı olmak için gerekli prim gün sayısı ve yaş şartı, sigortalının çalışma süresine göre şekillenecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

4 1 A statüsü ne demek?

Kanunun 4/1-a bendi kapsamındaki sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar hastalık hali olarak nitelendirilmektedir. Hastalık haline bağlı olarak hizmet akdine tabi çalışan sigortalıya günlük geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

30 gün sigorta primi ne kadar 2023?

01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

5510 sayılı Kanuna göre ücret nedir?

5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının on iki numaralı bendinde ücret, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak para ile ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan brüt tutar olarak tanımlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 SGK kanunu ne zaman çıktı?

5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup bu tarihten önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personeli 5434 sayılı T.C.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 sayılı Kanun yüzde kaç?

5510 sayılı Kanun'un 81'inci maddesine göre; a) Uzun vadeli sigorta kolları prim oranları: - Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranları, sigortalının prime esas kazancının %20'sidir. Bunun %9'u sigortalı hissesi, işveren hissesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulymmo.org.tr

4 1 B kendi nam ve hesabına çalışma tahsilatları ne demek?

4/b Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar ile Köy ve Mahalle Muhtarları Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 ek 19 miktarı 2023 ne kadar olacak?

Aylık miktarlarının çok fazla düşmesi nedeniyle 5510 sayılı kanuna eklenen ek 19. madde ile emekli aylıklarında alt sınır aylığı uygulaması getirilerek 2023/Ocak döneminde 5.500 TL olarak belirlendi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Kendi nam ve hesabına çalışanlar kimlerdir?

5510 Sayılı Kanun'un 4-b-3. maddesinde ise, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan olarak sadece anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

Emekliler 5510 yararlanabilir mi?

5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

5510 sayılı Kanuna göre emekli aylığı nasıl hesaplanır?

5510 sayılı Kanunla getirilen sistemde Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı formülüne göre hesaplanmaktadır. 8100 günden az olanların 8100 günü varmış gibi değerlendirilir. Diğer bir ifadeyle, aylık bağlama oranları % 45'in altında olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhammedkarabag.com.tr

5510 sayılı Kanun indiriminden kimler yararlanamaz?

Buna karşın, SGDP'ye tabi çalışanlar, Libya'da çalışanlar,Çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, Zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ve Harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar söz konusu beş (5) puanlık prim indiriminden yararlanamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyotek.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT