Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

4857 sayılı İş Kanunu adı nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 4857 sayılı İş Kanunu adı nedir?

Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor. İş Kanunu, iş hukuku ile ilgili düzenlemelerin temelini oluşturuyor. Bu kanunda işçi, işveren, işyeri, iş sözleşmesi gibi kavramlar açıklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

4857 sayılı İş Kanunu işyeri nedir?

Yeni İş Kanununa göre ise, işveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlarıyla işçinin birlikte örgütlendiği yere işyeri denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

1475 sayılı İş Kanunu nedir?

1475 sayılı İK m.14/1'e göre, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde iş sözleşmesini kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatı hakkı doğar. Bu hükme dayanarak sözleşmesini sona erdiren ve kıdem tazminatı alan kadın işçi, daha sonra başka bir işverene bağlı olarak çalışabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasgulerhukuk.com

4857 sayılı İş Kanunu ne zaman değişti?

Ne Zaman Yürürlüğe Girmiştir ve Kimleri Kapsar? İş kanunu ilk olarak 22 Mayıs 2003 yılında kabul edildi. Daha sonra ise 10 Haziran 2003 yılında 25134 sayılı resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

İşçi hangi kanuna tabi?

İşçiler 4857 sayılı İş Kanunu'na, memurlar ise 657 sayılı Kanun'a tabi olarak istihdam edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

4857 Sayılı İş Kanunu-Özet

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsıyor?

Bu Kanun, 4 üncü Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

4857 sayılı İş Kanunu memur mu?

İş güvenceleri açısından, işçiler 4857 sayılı İş Kanunu'na, memurlar ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egetelgraf.com

4857 sayılı İş Kanunu geçerli mi?

01.09.1971 tarihinden bu yana otuz iki yıldır uygulanan 1475 sayılı İş Kanunu, 10 Haziran2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu ile yürürlükten kaldırılmış bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

4857 sayılı İş Kanunu 4 maddesi nedir?

İş Kanunu'nun 4. maddesine göre çıraklar, yaşları ne olursa olsun iş sağlığı ve iş güvenliği hükümleri dışında kalan hususlarda bu kanunun kapsamı dışında kalmaktadır. Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına giren çıraklar adı geçen kanuna, kapsamı dışında kalan çıraklar ise Türk Borçlar Kanunu'na tabi olurlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

4857 sayılı İş Kanunu 19 madde nedir?

Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

3008 sayılı İş Kanunu nedir?

İş hukuku esas olarak iş sözleşmesine dayanarak çalışan işçilerle onları çalıştıran işverenlerin ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalı olup, ülkemizde bu alana özgü detaylı ve kapsamlı ilk adım 1936 tarihli ve 3008 sayılı İş Kanunuyla atılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ataturkansiklopedisi.gov.tr

İş Kanunu kaç sayılı Kanun?

4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, işveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

5953 sayılı İş Kanunu nedir?

Ülkemizde 1952 yılında yürürlüğe giren ve hala mevcudiyetini koruyan Page 3 İş ve Hayat 274 5953 sayılı Basın İş Kanunu olarak bilinen kanunun tam adı: Basın Mesle- ğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'dur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Özel sektör çalışanları hangi kanuna tabi?

İş Kanunu'nun 30. maddesine göre, işverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?

4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

4857 sayılı İş Kanunu 21 madde nedir?

İş Kanunu m. 21'de, iş güvencesine tabi işyerlerinde çalışan işçinin iş sözleşmeleri- nin geçersiz nedenle feshi halinde; işçinin işe iadesi, işe başlatma zorunluluğu, bu zorunluluğu yerine getirmeyen işverenin iş güvencesi tazminatı, boşta geçen sürelere ilişkin ücret ve diğer hakları ödeme yükümlülüğü düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

4857 sayılı İş Kanunu 7 maddesi nedir?

MADDE 1 – 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “MADDE 7 – Geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

4857 sayılı İş Kanunu 6 madde nedir?

Madde Metni

İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

4857 sayılı İş Kanunu 10 maddesi nedir?

4857 SAYILI KANUN GEÇİCİ 10'UNCU MADDESİ – (Ek:16/4/2020-7244/9 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: star.com.tr

4857 sayılı İş Kanunu 24 madde nedir?

4857 sayılı İş Kanunu'nun m. 24/I-a hükmüne göre, “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa” işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?

MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kasisen.org

4857 sayılı İş Kanunu 109 madde nedir?

İş Kanunu'nun 109. maddesi; “Bu Kanun'da öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir. Ancak, 7201 sayılı Kanun kapsamına giren tebligat anılan Kanun hükümlerine göre yapılır.” hükmünü taşımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

Sürekli işçi kadrolu mu?

Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

4857 sayılı İş Kanunu 23 maddesi nedir?

İşçinin işi bırakmasına yeni işverenin sebep olması veya işçinin uygun olmayan bu davranışını bilerek onu işe alması ya da çalıştırmaya devam etmesi durumlarında, eski işverenin herhangi bir zararı söz konusu olmasa dahi, işçi ile birlikte yeni işveren de sorumlu tutulabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

4857 sayılı İş Kanunu yıllık izin nasıl kullanılır?

Eğer işçinin işyerinde bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) hizmeti varsa yıllık izin süresi 14 günden; beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmeti varsa 20 günden; on beş yıl ve daha fazla hizmeti varsa 26 günden az olamaz. Yer altı işlerinde çalışan işçiler için bu süreler dörder gün arttırılarak uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com
Önceki makale
TÜVTÜRK kime ait?
Sonraki makale
Köpekler en çok hangi sesten korkar?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT