Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşçi ücreti ne zaman muaccel olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşçi ücreti ne zaman muaccel olur?

İşçi maaşı ne zaman muaccel olur? İş Kanunu Madde 32'ye göre işçilerin ücret alacaklarının yani işçi maaşının en geç ayda bir ödenmesi gerektiği hükmedilmiştir. Bu süre içerisinde ödenmeyen işçi maaşı muaccel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukidurum.com

İşçinin ücret alacağı ne zaman muaccel olur?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 32. maddesinin 5. fıkrası uyarınca ödeme zamanı gelmemiş olsa dahi, iş sözleşmesinin sona ermesiyle o güne kadar işlenmiş ücret alacağı muaccel olur. Aynı şekilde 6098 sayılı TBK'nın 442. maddesinin 1. fıkrası uyarınca, sözleşmenin sona ermesiyle sözleşmeden doğan borçlar muaccel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

Kıdem tazminatı ne zaman muaccel olur?

Yukarıda açıklandığı üzere kıdem tazminatı, akdin feshi tarihinden itibaren muaccel olur. Dolayısıyla işçinin, fesih tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi talep etmesi mümkün hale gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

Fazla mesai ücreti ne zaman muaccel olur?

Zamanaşımı süresi 5 yıldır. Fazla çalışma ücreti, ulusal bayram genel tatil ücretleri ve hafta tatili ücretleri doğdukları anda muaccel olur ve bu tarihten itibaren zamanaşımı süresi işlemeye başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ücretlerde zamanaşımı süresi kaç yıldır?

4857 Sayılı İş Kanunu'nda fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve resmi tatil ücreti için haricen bir zamanaşımı süresi öngörülmemiştir. Bununla birlikte kanunda, ücret alacakları için zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğu düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İŞÇİNİN ÜCRET ALACAKLARININ ÖDENMEMESİ (Haklı nedenle fesih) Av. Ezgi Esnik Günay

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İşçi ücreti en geç ne zaman ödenir?

Borçlar Kanununda ücret ödeme zamanı, aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonu olarak belirlenmiştir. Yani işçi ücretleri çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk günü ödenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

İşçi alacağı Geriye dönük kaç yıl?

İş Kanunu Madde 32'ye eklenen ibare ile ücret alacakları bakımından zamanaşımı süresi beş yıl olarak düzenlenmiştir. Prim, ikramiye gibi ücret ekleri de söz konusu ücret alacakları gibi değerlendirilmekte ve bu hüküm sayılan kalemlere de uygulanmaktadır. Buna göre, ücret alacaklarında zamanaşımı süresi 5 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: epikpartnershukuk.com

İşçi alacakları ne zaman ödenir?

İş Kanunu Madde 32'de işçilerin ücret alacaklarının yani maaşın en geç ayda bir ödenmesi gerektiği hükmedilmiştir. Bu sürenin ise iş sözleşmesi ile en az 1 haftaya kadar indirilebileceği öngörülmüş ve kanunda açıkça belirtilen azami veya asgari süreden daha uzun veya daha kısa bir süre taraflarca kararlaştırılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukidurum.com

Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı?

Fazla mesaisini alamayan işçi işvereni şikayet edebilir, İş Mahkemesi'nde dava açabilir. İş Kanunu'na göre Türkiye'de haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Bu süre, günde 11 saati aşmamak koşulu ile işyerinde haftanın çalışılan günlerine farklı bir şekilde dağıtılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ishukukuyardim.com

Fazla mesai ücreti verilmezse ne olur?

Yerleşik Yargıtay içtihatları gereğince, fazla mesai ücret alacağı ödenmeyen çalışanların iş akitlerini haklı nedenle derhal feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu şekilde işten ayrılacak olan işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanacak ancak ihbar tazminatı hakkına hak kazanamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akkashukuk.com

Iş mahkemesinde kazanılan tazminat ne zaman ödenir?

Buna göre kıdem tazminatı ve diğer işçi alacakları , iflas yoluyla tasfiyede rehinli alacaklardan hemen sonra adi alacaklardan ise önce ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

Kıdem tazminatı ödenmeyen işçi ne yapmalı?

İşverenin Kıdem Tazminatını Ödememesi
  1. İşverenin Kıdem Tazminatını Ödememesi Durumunda Ne Yapılmalı? ...
  2. Kıdem tazminatını işveren ödemezse bu durumda tazminatı alamayan kişinin dava açma hakkı doğar. ...
  3. Kıdem tazminatı ödenmezse ne yapılır sorusunun yanıtı ise işverene karşı kıdem tazminatı alacağı davası açılmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayuyarkaba.av.tr

Kıdem tazminatı geç ödenirse ne olur?

Kıdem tazminatının zamanında ödenmesi halinde faiz talep edilmez. Faiz ancak zamanında yapılmayan bir ödemede söz konusu olur. İşçi zamanında kendisine ödenmeyen kıdem tazminatını faiziyle birlikte talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tiryakidanismanlik.com

Boşta geçen süre ücreti ne zaman muaccel olur?

Boşta geçen en çok dört aya kadar süre içinde ücret zammı ya da yeni bir toplu iş sözleşmesi yürürlüğe girdiğinde, her iki dönem için ayrı ayrı hesaplamaya gidilmelidir. Kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar hesaplanacak ücret ve diğer alacaklar, işçinin işe iade için başvurduğu anda muaccel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Ücret alacağı nasıl ispatlanır?

Ücretin ödediğinin ispatı ise işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli olup, para borcu olan ücreti ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

İşçi alacağı nasıl alınır?

İşçi alacaklarının icra takibi ile tahsili için hukuken iki yol vardır. Bunlardan biri ilamlı icra takibidir diğeri ise ilamsız icra takibidir. İşçiler farklı türde alacakları için icra takibi yoluna başvurabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasancanyildiz.av.tr

Geriye dönük fazla çalışma nasıl ispat edilir?

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları kanıt olarak gösterilebilir. Fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Fazla mesai yapmayan işçi işten çıkarılabilir mi?

Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altinokta.org.tr

Maaşın kaç gün gecikmesi haklı fesih?

Bu iki hüküm birlikte değerlendirildiğinde, işçi yirmi günden daha fazla sürede ücretinin ödenmemesi halinde başka bir sebep olmaksızın iş akdini derhal feshedebilir ve bu bildirim süresine de uymasına gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altas.av.tr

İşçinin ücret alacağı nedir?

Ücret-maaş alacağı davası, işçinin bir işyerinde çalışması karşılığında kendisine ödenmesi gereken ücret ( Maaş ) ve ücretin eki niteliğinden diğer haklarının ödenmesi için açılan davadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İşçi alacakları mahsup edilebilir mi?

İŞÇİ ALACAKLARINDA KISMİ ÖDEMENİN ALACAKLARIN MUACCELLİYET TARİHİNE GÖRE MAHSUP EDİLECEĞİ Esas No. Karar No. ÖZETİ Dairemiz uygulamasına göre, temerrüde düşmüş olan işverenin yaptığı kısmi ödeme işçinin bu hususta beyanda bulunup bulunmadığına bakılmaksızın öncelikle faiz ve masraflara mahsup edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

İşçi alacak davası ne kadar sürer?

Genel ortalamalara bakıldığı zaman işçi alacağı davalarının 10 ila 18 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 2-3 yıla kadar uzaması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: irembikedemirhan.com

10 yıllık zamanaşımı ne zaman başlar?

10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: burakgun.av.tr

İşçi alacağı dava açılması zamanaşımını keser mi?

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin yukarıda yer verilen 07.01.2019 tarihli kararında da belirtildiği üzere, işçinin Çalışma ve İş Kurumuna veya İş Müfettişliğine şikayette bulunması zamanaşımını kesen nedenler olarak kabul edilmez. Ancak işverenin, şikâyet üzerine alacağı ikrar etmesi zamanaşımını keser.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tes-is.org.tr

Borç zamanaşımı ne zaman başlar?

Buna paralel olarak borcun ifasının bir süreye bağlanmadığı hallerde, ifa zamanı borcun doğduğu an olacağından, zamanaşımı süresi de borcun doğması ile işlemeye başlayacaktır. Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: addresshukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT