Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşçi istemediği bölümde çalıştırılabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşçi istemediği bölümde çalıştırılabilir mi?

İş Kanunu'nun 22/2 nci maddesinde, çalışma koşullarının tarafların karşılıklı rızasıyla değiştirilebilmesi her zaman mümkündür. Ancak çalışma koşullarında değişiklik konusunda çalışanın rızasının yazılı alınması yasa gereğidir. Aynı zamanda işverence değişiklik teklifinin de yazılı olarak yapılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Görev değişikliğini kabul etmeyen işçiye ihbar ödenir mi?

Çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde, ihbar ve kıdem tazminatı talep hakkı doğar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

İşveren işçinin pozisyonunu düşürebilir mi?

Toplu İş Sözleşmesinde bulunan koşullar ancak taraflarca değiştirilebilir. İşveren tarafından tek taraflı olarak ve işçinin rızası alınmadan işçinin konumunun düşürülmesi çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik olup bu değişiklik için İş Kanunu 22'nci maddesinde düzenlenen prosedür uygulanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

Bir işçi her işi yapmak zorunda mı?

İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür. İşçi, iş sözleşmesinde yer almayan işleri yapmayı reddedebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

İş yükü artan işçi ne yapmalı?

Ancak tek taraflı olarak değişikliğe gidip çalışma koşullarının ağırlaştırılması İş Kanunu'na göre haklı fesih nedeni oluşturur. Durumun çalışana yazılı olarak bildirilerek, onayının alınması gerekir. İşçi kabul etmezse iş sözleşmesi feshedilebilir. Bu durumda çalışan dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahaber.com.tr

Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İşveren işçiyi başka bölümde çalıştırılabilir mi?

Keza işçinin yaptığı işin niteliğindeki değişiklik de işçi açısından iş şartlarından esaslı değişik olarak kabul edilmektedir. Ancak, işveren yönetim hakkı kapsamında, acil ve arızi durumlarda işçiyi görev tanımı dışında çalıştırabileceği gibi fazla çalışma da yaptırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Bir işçi istediği zaman işi bırakabilir mi?

İşçinin Deneme Süresi Sonrası İşten Ayrılması / Çıkarılması

Kural olan açıkça fesih yoksa sözleşme hükümlerinin devam etmesidir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim sürelerine uymaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Deneme süresinden sonraki fesihlerse kural olarak derhal ve tazminatsız gerçekleşmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

İşveren işçiyi zorla çalıştırabilir mi?

İşçi, Resmi ve Genel Tatillerde Çalışmaya Zorlanabilir Mi? Bilindiği üzere kanunla belirlenen resmi ve ulusal tatil günlerinde işçiler işveren tarafından çalıştırılmaya zorlanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

İşveren işçiye bağırabilir mi?

İşveren ile işçi arasında bağın saygı çerçevesinde olması, her iki tarafın da karşı tarafın haklarını bilmesi ve koruması gerekir. Ancak bu durum çoğu zaman dikkate alınmaz ve özellikle işverenler tarafından işçinin hakları çiğnenir. İşte bu durumda işçinin iş sözleşmesini feshetme hakkı saklıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Bir işçiye zorla mesai yaptırılabilir mi?

İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

İşçi işi bırakıp giderse ne olur?

Bahse konu maddenin 1 inci fıkrasına göre, “İşçi, haklı sebep olmaksızın işe başlamadığı veya aniden işi bıraktığı taktirde işveren, aylık ücretinin dörtte birine eşit bir tazminat talep etmem hakkına sahiptir. İşverenin ayrıca ek zararların giderilmesini talep hakkı vardır (Süzek, İş Hukuku, s.739).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: incirogludanismanlik.com

Istifa eden işçi dava açabilir mi?

Sigortalı olarak çalışmış olduğu iş yerinden kendisi istifa ederek kendi isteği ile işten ayrılmak isteyen bir işçi işe iade davası açma hakkına sahip değildir. Dava açsa dahi otomatik olarak reddedilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

İş yerinde Bölüm değişikliği nasıl yapılır?

Bunun için öncelikle işçiye yazılı olarak bildirimde bulunmak ve rızasını aramak gerekir. Eğer işçinin işyeri değişikliğine rızası yoksa işveren, işçiyi başka bir işyerinde görevlendiremez. İşveren çalışma koşullarında esaslı bir değişikliğe gidecek ise bu değişikliği işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gamze-gizemyasar.av.tr

Haklı fesih nasıl yapılır?

İş akdini haklı nedenle feshedecek olan işçinin öncelikle haklı fesih gerekçelerini işverene bildirmesi gerekmektedir. İşçi bakımından fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı bildirim yapılması ispat açısından elverişlilik sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

İş değişikliği yapan tazminat alabilir mi?

İş Koşullarında Esaslı Değişiklik Nedeniyle Haklı Fesih

İşçinin, çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik gerçekleşmesi halinde işçi, iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

İşçi ihbar süresi içinde işe gitmezse ne olur?

Ancak çalışan kişi, işveren bilgi vermeden ihbar süresi içinde işi bırakırsa ya da ihbar süresini kullanmaz ve bu süre içinde işe gitmeyi bırakırsa işveren işçiye kıdem tazminatını ödemekten vazgeçebilir. Bu durumda işçi, işi kendi bırakmış olduğu için işveren de ihbar tazminatı ödemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Çalıştığım yeri nereye şikayet edebilirim?

ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alo170.gov.tr

İşveren işçiye hakaret ederse ne olur?

Somut olayın özelliklerine göre ayrımcılık tazminatı borcu doğabilir. İşçi şikayet ederse işveren TCK 125 hakaret suçundan yargılanır. İşveren işçinin kişilik haklarına saldırıda bulunduğu için manevi tazminat öder. İşçinin somut olayın özelliklerine göre; fazla mesai, yıllık izin, AGİ, ücret gibi alacakları olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Çalıştığım şirketi nereye şikayet edebilirim?

Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

Zorla çalıştırma yasağı hangi haklara girer?

Zorla Çalıştırma

Herkes, dilediği alanda çalışma hürriyetine ve hakkına sahiptir. Hiç kimse zorla çalıştırılamaz ve angarya yasaktır. Aynı şekilde kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. (Md. 18, 48-50 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: maascetveli.org

Hangisi zorla çalıştırma sayılmaz?

Şekil ve şartları kanunla düzenlenmek üzere hükümlülük veya tutukluluk süreleri içindeki çalıştırmalar; olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

İşveren işçiyi sebepsiz çıkarabilir mi?

İşveren, bir işçiyi sebepsiz yere işten çıkaramaz. İş akdinin sonlandırılması için bir sebep sunulması gerekmektedir. Olur da sebep bulunamaz ve yine de işten çıkarılırsa tazminat hakları doğar. Ayrıca çalışan başvurup işe geri de dönebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

İşçi nasıl haklı fesih yapar?

İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kendi isteğiyle işten ayrılan nasıl tazminat alır?

Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tazminatımı alıp işten nasıl ayrılabilirim?

Buna göre, 7.000 prim gününü tamamladığınızda ya da 4.500 prim günüyle 25 yıllık sigortalılık süresini doldurduğunuzda kıdem tazminatınızı alıp kendi isteğinizle işten ayrılabilirsiniz. Ancak bunun için SGK'dan bu durumuzu teyit eden “kıdem tazminatı alabilir” yazısı alarak işverene ibraz etmeniz gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT