Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi davalar istinafa gitmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi davalar istinafa gitmez?

Ara kararlar tek başına istinaf edilemez. Ancak nihai kararla beraber ara kararın da istinaf edilmesi mümkündür. Adli yardım talebinin reddi kararına itiraz üzerine verilen karar istinaf edilemez. Kesin karara karşı istinaf mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Her dava istinafa gider mi?

İlk derece mahkemelerinden verilmiş bulunan kararlara karşı tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurmak gereklidir (HMK m. 345) Bununla beraber tüm kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Hangi durumlarda istinafa gidilemez?

3000 TL ve altındaki adli para cezasına mahkumiyet kararları için istinaf yoluna başvurulamaz (CMK m.272/3). Üst sınırı 500 gün adli para cezasını gerektiren beraat hükümleri aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulmaz. Kanunlarda açıkça kesin olduğu yazılı olan kararlar aleyhine istinaf kanun yoluna gidilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi dosyalar istinafa gider?

(1) İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktar veya değeri binbeşyüz Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kayihukuk.com.tr

Hangi cezalar istinafa gider?

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) m.272'ye göre; “İlk derece mahkemelerinden verilen hükümlere karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Ancak, on beş yıl ve daha fazla hapis cezalarına ilişkin hükümler, bölge adliye mahkemesince resen incelenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İSTİNAF MAHKEMESİNİN DURUŞMA AÇMASI HANGİ DURUMLARDA MÜMKÜN?

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi cezalar temyiz edilemez?

Miktarı ne olursa olsun adli para cezasına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair istinaf mahkemesi kararları temyiz edilemez (CMK md. 286/2-a). 5 yıl (dahil) veya daha az hapis cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair istinaf mahkemesi kararları temyiz edilemez (CMK md. 286/2-a).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ceza istinaf kaç yıl sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Gerekçeli karar çıkmadan istinafa gidilir mi?

Gerekçeli Karar Tebliğ Edilmeden Dosyanın İstinafa Gönderilmesi Hak İhlalidir!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baskahukuk.com

Hangi kararlar kesindir?

Bu kararlar kesindir. Merkezî ve ortak sınavlara ilişkin uyuşmazlıklarda kararın temyizi üzerine Danıştay tarafından verilen kararlar kesindir. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara karşı yapılan itiraz üzerine, itiraz mercii2 tarafından verilen kararlar kesindir. Dilekçe ret kararları kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihtisashukuk.com

Istinaf mahkemesi kaç ay sürer?

İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istinaf cezayı artırır mı?

İstinaf başvurusu, sadece ceza davasında yargılanan sanık tarafından yapılmışsa, yani sanığın aleyhine istinaf istemi yoksa istinaf mahkemesi yapacağı inceleme neticesinde, sanığın daha fazla cezayla cezalandırılması gerektiği kanaatine varsa bile, kararı ceza miktarı yönünden aleyhe bozamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bir dosya istinafa kac kere gider?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Karara Çıkmış dava istinafa gider mi?

Bir davada nihai yani son karar verildiyse kanun yolu süreci yani istinaf ya da temyiz süreci başlamaktadır. Kararın istinafa gidilmesi ya da kesin kararlardan olmaması halinde kararın icrası sağlanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Karara çıkan dosya istinafa gider mi?

İlk derece mahkemelerinin kesin nitelikte olmayan uyuşmazlığı çözen nihai kararlarına karşı istinafa gidilebilir. Malvarlığına ilişkin davalarda 2022 yılında dava konusunun değeri 3.000 TL'yi geçmeyen kararlar kesindir, istinaf edilemeyecektir. 3.000 TL'nin üzerinde olan kararlara karşı istinafa gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletgerek.com

Müşteki kararı istinaf edebilir mi?

Müşteki bu yöndeki iradesini mahkemeye yapacağı yazılı veya sözlü olarak bildirir. Talep mahkeme tarafından kabul görürse kişi “katılan” sıfatını alır. Katılma talebi ancak ilk derece mahkemesinde hüküm verilinceye kadar yapılabilir. İstinaf veya temyiz aşamalarında katılma mümkün değildir (CMK m.237/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Temyiz edilemeyen kararlar nelerdir?

  • Soybağına ilişkin davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalara dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılmaz.
  • İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz gibi geçici koruma kararlarına dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Istinaftan red geldi ne yapmalıyım?

İstinaftan olumsuz yanıt alınması ya da istinafta elde edilen sonucun yeterli görülmediği durumlarda temyiz hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Gerekçeli karardan kaç gün sonra istinaf?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince yapılacak ilk başvuru istinaf başvurusudur. İstinaf başvuru süresi, kural olarak kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. İlk derece mahkemesinin kararının yeniden incelenmesini isteyen taraf hükmün verilmesinden sonra iki hafta içinde istinafa başvurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oksuz.av.tr

Gerekçeli karar kesinleşmiş karar mıdır?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Gerekçeli karardan kaç gün sonra istinaf edilir?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurmak mümkündür. İstinaf kanun yoluna başvurulması üzerine, şartları varsa Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi'nin kararına karşı da 15 gün içinde temyiz kanun yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bir davanın istinafa gitmesi ne demek?

İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Istinaf mahkemesi kaç ayda karar verir?

İstinaf mahkemesi süreci genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişebilir. Ancak, her dava özeldir ve bu süreç tamamen davaya özgü koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Bir dosya Istinafta ne kadar bekler?

İstinaf Şartları İstinafta, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararın usul ve esas açısından üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda istinafta olan dosya karar duruşması sonrasında 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılmasının ardından 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cozumavukatlik.org
Önceki makale
TEOG en son ne zaman oldu?
Sonraki makale
Mesanid ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT