Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gerekçeli karar kaç günde çıkar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gerekçeli karar kaç günde çıkar?

Gerekçeli kararın yazılma süresi, mahkemenin türüne ve davanın niteliğine göre değişmektedir. Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yazılmalıdır. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 1 ay içinde yazılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Gerekçeli karardan kaç gün sonra kesinleşir?

İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Gerekçeli karar yazıldıktan kaç gün sonra tebliğ edilir?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Gerekçeli karar ne kadar sürede gelir?

Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Gerekçeli karar sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Bu işlemler genelde sorgulama, başvuru ve belge alımıdır. https://www.turkiye.gov.tr/davalarim ayrıca bu linki kopyalayıp arama motoruna yapıştırıp dava dosyası sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yaparak davanın sonucu veya durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Gerekçeli Karar nedir? - Av. Gülşen Baltalı ERDOĞAN

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gerekçeli karar Uyapta görünür mü?

Vatandaşlar UYAP ya da e-devlet üzerinden yapılan sorgulamada dosya görüntüle kısmında açıklamalarda “gerekçeli karar yazıldı” ifadesiyle karşılaşır. Bu ifade davaya bakan, hakimin mahkemede taraflara tefhim ettiği hüküm fıkrasına “hangi hukuki nedenlere” dayanarak ulaştığını gösterir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Gerekçeli karar Geç yazılırsa ne olur?

Kişinin makul sürede yargılanma hakkı bulunmaktadır. Gerekçeli kararın geç yazılması makul sürede yargılanma hakkını ihlal etmektedir. Makul sürede yargılanma hakkı ihlal edilen kişilerin tazminat alma hakkı bulunmaktadır. Uzun süren davanın konusunun ne olduğunun önemi yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Gerekçeli karar en geç ne zaman yazılır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 294. maddesine göre kısa kararın tefhiminden itibaren bir ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarumut.av.tr

Karara çıkan dava ne zaman sonuçlanır?

Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Gerekçeli karar teslim alınmazsa ne olur?

Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmemesi halinde hüküm kesinleşmemiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Gerekçeli karar çıkmış ne demek?

Gerekçeli karar, mahkemenin, yargılama sonunda vermiş olduğu hükmü hangi hukuki nedenlere dayanarak tesis ettiğini detaylıca açıkladığı, maddi vakalar ile sonuç arasında mantıksal bir bağ kurduğu karara denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Anayasa mahkemesi gerekçeli kararı ne zaman çıkar?

Bu durumda gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerekir.” hükmünü içerir 294.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elmadaghukuk.com

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf süresi başlar mı?

Gerekçeli Kararın Usule Uygun Tebliğinden Önce İlgili Karara UYAP Sistemi Üzerinden Erişim Sağlamak İstinaf Kanun Yoluna Başvuru Süresini Başlatmaz. kanuni (kesin) süre öngörülmüş ve bu sürenin, ilamın tebliğiyle başlayacağı özellikle belirtilmiştir. gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslanpinar.com

Karara çıkmış tan sonra ne olur?

Dava sonucu karar çıkmış artık davanın kesinleşmiş olduğunu göstermektedir. Bu işlem ceza mahkemeleri ve hukuk mahkemeleri kapsamında bir dosya üzerinden gerçekleşir. Böylece yapılan mahkeme neticesinde nihai, yani son karar verilmiş olur. Bu karar kesindir ve uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Karara çıkmış dosyadan sonra ne olur?

Karara çıkmış dosya, mahkeme ilamı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresince karara itiraz edilmezse veya bu süre içerisinde karar kabul edilirse kesinleşmektedir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Mahkeme karari ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asikogluhukukburosu.com

Gerekçeli kararın tebliğini sağlamak kimin görevi?

(3)Yazı işleri müdürünün görevleri şunlardır: a) Mahkeme yazı işlerini denetlemek. b) Talep halinde gerekçeli kararın tebliğini sağlamak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexpera.com.tr

Kesinleşme şerhi ne zaman çıkar?

Temyize tabi kararlarda karar aleyhine temyiz yoluna başvurulmamışsa veya temyiz incelemesi sonucu karar onaylanmışsa mahkeme kalemi ilgili kararın üzerine “kesinleşme şerhi” denilen bir açıklama yazar. Bu şerh kararın kesinleştiğini bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Gerekçeli karar nasıl olmalı?

Yargıtay kararlarına göre, gerekçe hükümle sebep sonuç ilişkisinin kurulmasını sağlayacak yeterlilikte, açık, anlaşılabilir ve tatmin edici olmalı ve ayrıca hüküm kurulurken neden, nasıl, hangi yasal gerekçeleri ve hangi kanıtların değerlendirildiğini içermelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkonfed.org

Gerekçeli karar ne zaman kapanır?

Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre “hüküm, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilir ve tefhim olunur”. Dolayısıyla gerekçeli kararın kural olarak “yargılamanın sona erdiği duruşmada” verilmesi gerekir. Ne var ki, bazı davalarda kararın gerekçesinin ayrıntılı bir şekilde yazılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr

Istinafta Gerekçeli karar ne kadar sürede yazılır?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besler.av.tr

Gerekçeli karar hakkı nedir?

Gerekçeli karar hakkı, dava taraflarının haklarında verilen kararı bilme isteğine mahkemenin eksiksiz ve zamanında açıklama getirmesi anlamına gelmektedir. Hakimin yargılama faaliyetinin başından sonuna kadar zihninde gelişen tüm iddia- ların, önermelerin neticesi gerekçedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kararın UYAP'tan görülmesi tebliğ yerine geçer mi?

Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Sonuçlanan mahkeme kararını nasıl öğrenebilirim?

Dava dosyalarını sorgulamak isteyen yurttaşlar, e-Devlet sistemine T.C Kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapıp, arama butonuna ''Adalet Bakanlığı'' yazarak, çıkan arama sonuçlarından ''Dava Dosyası Sorgulama'' kısmına tıklayıp, dava dosyalarını görüntüleyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Mahkeme kararı eve gelir mi?

Adli tebligat ile ilgili olarak, Tebligat Kanunu'nun 10. maddesinde yer alan hükümler, 2023 yılında da geçerli olacaktır. Bu maddeye göre, adli tebligat, ilgilinin bilinen en son adresine yapılır. İlgilinin bilinen en son adresinin bilinmediği takdirde, tebligat, ilgilinin son yerleşim yeri adresine yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT