Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Araba şanzımanı nerede?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Araba şanzımanı nerede?

Şanzıman nerede bulunur? Vites kutusu genellikle arabanın kaputunun altında, motorun hemen arkasında bulunur ve tekerleklere güç gönderen tahrik miline bağlıdır. Önden çekişli araçlarda, vites kutusu enine yerleştirilirken, arkadan çekişli araçlarda uzunlamasına bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnrmotors.com.tr

Manuel arabada şanzıman var mı?

Otomatik ya da manuel araç kullanımı tamamıyla kullanıcısına göre değişiklik gösterir; ancak bu iki vites çeşidinin de kendi içinde artısı ve eksisi vardır. Otomatik vitesli otomobiller otomatik şanzımana sahiptir ve manuel vitesli otomobillerdeki debriyajın görevini görürler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otoshops.com

Şanzımanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Araba kullanırken vites geçişlerini hissetmeli ve hafızanıza kaydetmelisiniz. Bu geçiş hissinde artma ve geçişlerde vuruntu ve titreşim meydana geldiği zaman anlayın ki şanzımanda arıza yaklaşmaktadır. Vites mandalının düzgün çalışması gerekir. Vites mandalında ki bozukluklar da size arıza sinyali vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: profesyonelotoservis.com

Arabanın şanzımanı nedir?

Şanzımana vites kutusu da denilmektedir. İçerisinde miller, dişliler ve vites çatalı bulunur. Motordan alınan güç, bu parçaların yardımı ile tekerleklere, sürücünün istediği şiddet ve oranla iletilir. Motordan gelen devir ve tork kuvveti, şanzımana iletildikten sonra belirlenen vitese göre değiştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Şanzımanın görevi nedir?

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

İŞTE YENİ OTOMOBİLİM | KASIM 2023 FIRSATLARI İLE YILLAR SONRA SIFIR KM ARAÇ ALDIM

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Araç şanzımanı neden bozulur?

Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar

Otomatik şanzıman yağının eksik olması ve gerekli yenilemenin yapılmaması. Sert kalkışlarda arabayı hareket ettirme hatasına düşmek. Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otopratik.com.tr

Şanzıman tamiri ne kadar tutar?

Şanzıman tamiri ne kadara mal olur? Cevap gerçekten hasarın ciddiyetine bağlıdır. Tek ihtiyacı olan bir değişiklikse, 750-4000 ₺ arasında bir maliyete bakıyorsunuz. Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dsgmekatronik.com

Şanzıman neden ses yapar?

Şanzımandan Ses Gelmesi

Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabam.com

Şanzıman arabanın gidişini etkiler mi?

Şanzıman aynı zamanda viteslerin artıp azalmasını sağlayan ve aracın hızını etkileyen parçadır. Şanzıman motordan aldığı hareketi gerekli otomobil parçalarına aktararak motorun çalışmasında büyük bir rol oynar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: autoking.com.tr

Şanzıman yağı az olursa ne olur?

Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otopratik.com.tr

Şanzıman ömrü ne kadardır?

Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi

Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avecrentacar.com

Şanzımana ne zarar verir?

Şanzıman yağının zamanı geldiğinde değiştirilmemesi de dişlilerin ve bilyaların aşınması ve şanzımanın ömrünün fazlasıyla etkilemektedir. Zamanında şanzıman bakımı önemlidir. Kötü kalitede üretilen şanzıman yağı ve şanzıman sıvısı kullanmak şanzıman dişlileri bozmaya yol açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otoexperim.com

Şanzıman arızası çekişi etkiler mi?

Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: autokingekspertiz.com.tr

Şanzıman yağı ne zaman değişmezse ne olur?

Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oilmarkt.com

Şanzıman yağı kaç binde bir değişir?

Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexus.com.tr

Şanzıman yağı nasıl kontrol edilir?

Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: koluman.com.tr

Şanzıman arızası yolda bırakır mı?

bakımı yapılan ve kronik sorunları olmayan şanzımanlar hiçbir zaman yolda bırakmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Şanzıman vurması nasıl olur?

Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi, aracın genel bakımının yapılmaması veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Vites geçişi neden zor olur?

Vitesin zor geçmesinin en büyük nedeni, havaların soğuk olmasıdır. Vites geçişinde ses geliyorsa ve vites kolu biraz sert ise, bu durum soğuktandır. Hava veya vites ısındığında şanzıman normale dönecektir, fakat yeni araçlarda bu duruma pek rastlanmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elcobil.com

Gaza basınca ıslık sesi neden gelir?

Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otopratik.com.tr

Araçta uğultu sesi neden olur?

Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabakocu.com.tr

Şanzıman Vuruntusu nasıl geçer?

Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otomatiksanzimanservisi.com

Şanzıman değiştirmek ne kadar?

Şanzıman fiyatları genel olarak 2.000 – 35.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Şanzıman yağı, araç ve parçaları için önemli bir etmendir. Değişim zamanı belirli periyodik sistemler dâhilinde gerçekleşmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otolye.com

Şanzıman tamiri zor mu?

şanzıman, araç tipine ve modeline göre farklılık gösterse de çok fazla dişliden ve güç aktarım organlarından oluşan bir yapıdır. Tamiratını yapmak çok zor bir iştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tasit.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT