Yüksek enflasyon neye yol açar? Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
Enflasyondan sonra ne gelir? Ilımlı (yıllık %1-3), yürüyen (yıllık %3-10) ve yüksek enflasyondan (yıllık %10'dan büyük) sonra hiperenflasyon (yıllık %200'den büyük) gelir.
Tarih boyunca, yüksek enflasyon oranları çoğu zaman beraberinde toplumsal istikrarsızlık yaratmıştır. Yüksek enflasyon, toplumun düşük gelirli kesimine daha fazla zarar verir; yoksulluğun artmasına ve gelir dağılımının bozulmasına neden olur.
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları likit fonda yer alabilen araçlar arasındadır. Bu yöntemin risk oranı oldukça düşüktür.
Finansal veya emtia yatırımları ile de uzun vadede karşılaştırıldığında hep en karlı yatırımın arsa yatırımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yapılan tüm araştırmalara göre tarihteki en kârlı yatırım arsa.
İlişkinin yönünü ve gücünü tespit edebilmek için kurulan regresyon sonuçlarına göre hem enflasyon oranının hem de döviz kurunun altın fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca enflasyon oranının pozitif, döviz kurunun ise negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Enflasyon, genellikle talep şişkinIiği ve maliyet masraflarının kabarmasından ileri gelebilir. Maliyet enflasyonu ile talep enflasyonu, tavukla yumurta gibi, biri diğerinin sebebidir. Her ikisinin sebebi de ekonomide dengelerin bozulmasıdır.
Birçok kişinin düşündüğünün aksine yüksek enflasyon ve yüksek kur herkese zarar vermez, bazı kişi ve kesimlere de ciddi yarar sağlar. Öncelikle yüksek enflasyon devlete yarar ve devleti yükümlülüklerinden kurtarır bu bakış açısıyla enflasyon bir tür vergi olarak da nitelenebilir.
Ekonomideki toplam arzın toplam talebi (kutu 1) karşılayamaması sonucu fiyatlar yükselir. Harcadığımız para miktarı, enflasyonu etkiler. Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Bu da ancak, ya daha az tasarruf yapmamızla ya da gelirimizin artmasıyla mümkün olabilir.
Bir başka ifadeyle, yüksek enflasyon oranı düşük işsizlik oranına, düşük enflasyon oranı ise yüksek işsizlik oranına neden olmaktadır.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Herhangi bir ülke ekonomide enflasyonun yükselmesi, artması olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Yüksek enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır. Yaşam maliyetini artırır. Mesela, elimizdeki para ile satın alabildiğimiz mal veya hizmet sayısı enflasyonun yükselmesi nedeniyle azalır.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir.
Deflasyon, genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur. Enflasyonun tersidir. Bunun yanında enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyasetidir.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Enflasyonun en önemli yarattığı sorun, yerel paradaki aşınma etkisidir. Sürekli ve kontrol dışı şekilde aşınan yerel para, ekonomideki döviz veya döviz cinsinden varlıklara olan talebi artırır, yerel paradaki değer kaybı ve belirsizlik de paranın satın alma gücünü düşürür.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Özetle altın fiyatları, altın vadeli işlem piyasalarındaki arz ve talebe dayalı rakamları hesaplayan ve hem spot fiyat hem de sabit fiyat için ortalamalar oluşturan birkaç banka, bir gözetim komitesi ve iç ve dış başkanlardan oluşan bir panel tarafından belirlenir.
Enflasyonun düşmesi genellikle fiyatların da düşmesine neden olabilir, ancak bu durum tamamen tek bir faktöre bağlı değildir. Enflasyon, genel olarak fiyat seviyelerindeki sürekli bir artış olarak tanımlanır.
OYAK son 5 yılda altın, konut dahil neredeyse tüm yatırım araçlarını getiride sollamış durumda. Üyelerine sağladığı getiri bileşiklendirildiğinde son 5 yılda getirisi yüzde 198 oldu.
ALTIN GETİRİDE ZİRVEDE
Nominal kazanç, tüketici enflasyonu ile indirgendiğinde reel kazanç oranı elde ediliyor. Altında 10 yılda reel getiri oranı yüzde 129,9.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri