Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vadeli satış helal mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vadeli satış helal mi?

Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 15, 18).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vadeli satış faize girer mi?

Bu vade farkı resmî olarak faiz adıyla işlem görmekte ise de faiz muhtevasına girmemektedir. Yani burada müşterinin ihtiyarına bırakılmaktadır. Peşin alınınca herhangi bir fark istenmezken, veresiye alınırken bir miktar fazlalık istenmektedir. Bu fazlalık alışverişte vade farkına girdiğinden, böyle bir muamele caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Vadeli kredi helal mi?

Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde peşin fiyata göre bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir? Bir malı peşin olarak satmak caiz olduğu gibi vadeli ya da taksitle satmak da caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vadeli altın satmak caiz mi?

Altın bedelinin anında satıcının hesabına geçirilmeyip daha sonra ödenmesi durumunda yukarda belirtilen, sarf akdi şartına riâyet edilmediği ve altının para ile veresiye satışı söz konusu olduğu için caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vade farkıyla ev almak caiz mi?

Vade farkı caizdir. Caiz olan bu işleme faiz tabirini kullanmak da bunu vade farkından çıkarmaz. Helal olan bir işleme haram ifadesini kullanmak onu faiz konumuna sokmayacağı gibi faize kar payı demek de onu helal yapmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Vade Farkı Caiz mi? | İhsan Şenocak

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Islamda vadeli satış caiz mi?

Anasayfa / Kurul Fetvaları / Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 15, 18).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vadeli para haram mı?

Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vadeli altın hesabı haram mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bigpara.hurriyet.com.tr

Vadeli döviz hesabı caiz mi?

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, ALO 190 Fetva Hattı üzerinden verilen fetvanın aksine “haram” nitelendirmesi yapılmayan yanıtta, “Kurulumuzun faizle ilgili kararları ve duruşu bellidir. Faizli mevduat hesaplarına yatırım yapmak ve vadeli döviz satışında bulunmak kurulumuzca caiz görülmemektedir” denildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hyd.org.tr

Vadeli altın hesabı faiz mi?

Özellikle yüksek meblağlarda ve uzun vadelerde yatırım yapmak isteyen kullanıcılar, vadeli altın hesabı seçeneğinden yararlanabilirler. Vadesiz altın hesabında herhangi bir faiz getirisi bulunmazken, vadeli altın hesabı sahipleri gram altın oranından faiz geliri kazanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: qnbfinansbank.enpara.com

Kâr payı faize girer mi?

Kâr payı; tasarruf sahiplerinden toplanan fonların, ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucu elde edilen kazancın birikim yapmak isteyen kişilere paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı, faize değil kâr esasına dayalı olan bir sistemdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: getmidas.com

Hangi tür faiz haramdır?

Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Faiz hangi durumlarda helal?

Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Galeriden taksitle araba almak caiz midir?

Faizli kredi kullanmadan, vadeli yapılan alışverişler helaldir. Buna göre peşin fiyatı 10.000 euro olan bir arabayı taksitli olarak 15.000 euroya almak caizdir. Vadeli alışveriş faiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Vadeli hesap tehlikeli mi?

Vadeli mevduat hesapları bir çeşit yatırım olarak kabul edilir çünkü paranızı kullanarak gelir elde edersiniz. Ancak yatırımlardan farklı olarak vadeli mevduat hesaplarında anapara kaybetme riskiniz yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbank.com.tr

Faiz haram hangi ayet?

Bakara Suresi, 275. ayet: Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: "Alım-satım da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alış-verişi helal, faizi haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Bankaya vadeli para yatırmak günah mı?

Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Banka faizi neden haram?

Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kastamonu.edu.tr

Faiz kul hakkına girer mi?

Faiz, dünyada da ahirette de azabı çetin olan büyük bir günahtır. Aziz Kardeşlerim! Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.gov.tr

Bankadan altın alıp satmak caiz mi?

Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Internet bankacılığı ile altın alıp satmak caiz mi?

Sanal âlemden altın alınıp satılması doğru değildir. Çünkü altın ve gümüşün satılıp alınmasında şöyle bir şart vardır: Altın ve gümüş, alınıp satılırken malın alınması ve ücretin teslim edilmesi aynı mecliste gerçekleşmelidir. Taksitle ya da biraz sonra ödemek üzere yapılan alışveriş caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Borsada alım satım yapmak caiz mi?

BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sporx.com

Faiz yiyen biri ne yapmalı?

Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Diyanet işleri başkanı faiz helal dedi mi?

Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.gov.tr

Faiz veren günaha girer mi?

Bir kişinin, malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satması caiz midir? İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT