Fırında sütlacın üstü kaç dakikada kızarır? Çok eskiden hazırladığım fırın sütlaçların kızarmasını hızlandırmak için 1 adet yumurta eklerdim ama sonra fark ettim ki aslında buna hiç gerek yok. Fırınınızın ızgarası iyi çalışıyorsa 4-5 dakika içinde sütlacın üstü fotoğraftaki gibi harika bir kabuk bağlıyor.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu, sütlaçlara değdirmeden tepsiye dökün. Fırına verdiğiniz sütlaçları, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin. Fırından bir mutfak eldiveni yardımıyla çıkardığınız sütlaç kaselerini, oda ısısında soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırın.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Orta ateşte sütü kaynatın, kaynayınca ocağın altını iyice kısın pirinçler patlayıp sütlaç kıvam alıncaya kadar (yaklaşık 1,5 saat) kaynatın.
İlgili 43 soru bulundu
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Pişirmede dikkat edilecek unsurlar; Süt kısık ateşte yavaşça pişirilmelidir. Pirinç iyice kaynatılmalı ve sübye kaynayan süte yavaşça ilave edilmeli. Sütlacın kıvamı sulu ise biraz daha sübye ilave edilmeli veya biraz daha kaynama süresi uzatmalı.
Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece kızgın fırında sütlaçların üzeri kızarana kadar fırınlayın.
Pirinçler suyunu çekip, yumuşadıktan sonra kepçenin arka tarafı ile pirinçleri biraz ezin. Ardından üzerine 3 su bardağı süt ekleyin. Yüksek ateş üzerinde kaynayana kadar, karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde kontrollü olarak ara ara karıştırarak, 15-20 dakika pişirin.
Günümüz şefleri, pürmüzü sık sık kullanmaktadır. Etleri tütsülerken, sütlaç tatlısının üzerini yakarken kullanma ihtiyacı duyulan pürmüz farklı tarifler için de tercih edilir. Çok sevilen cream brule tatlısını hazırlamak için de pürmüze gerek duyulur.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Sütlaç cıvık oldu diye endişe etmeyin fırında da pişiyor tam kıvamında oluyor. Fırında önce kabarıyor sonra kızarmaya başlıyor. Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım.
Süt kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra şeker ve vanilya ilave edilir. 15 dakika da şekerle kaynatılır. Kısık ateşte ve arada karıştırarak kaynatın, taşabilir.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
1 litre sütten yarım su bardağı bir kenara ayırıp geri kalan tüm sütü haşladığınız pirinçlerin üstüne ekleyip kaynatın. Kenara ayırdığınız sütün içinde 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyip pütür kalmayacak şekilde karıştırın ve kaynatın.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Çok basit aslında bunun nedeni. Hem daha çabuk pişsin hem de nişastasını çabuk salsın diye. Bütün pirinç kullandığınızda pişme süresi uzar ve bu sürede süt buharlaşır, bu da sütlacın kıvamını ayarlayamamanıza neden olur.
Öncelikle ilave edilecek sütün soğuk olması gerekmektedir. Çok az miktarda içine tuz atılabilir. Bu tuz sayesinde tadı daha belirgin bir hal alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri