Genel olarak kabul gören göreceli güç endeksi değeri, 30 ile 70 arasıdır. RSI değerinin 30'un altına düşmesi durumunda aşırı satım (oversold) bölgesi olarak ifade edilir ve trendin yukarı doğru hareketlenebileceği şeklinde yorumlanır. Diğer bir deyişle bu durum “al sinyali”dir.
RSI indikatörü 0 ila 100 arasında değer alır. Gösterge çizgisinin aşırı alım-satım bölgelerine yaklaşması işlem sinyali olarak kabul edilir.Satış işlemine başlamak için uygun seviye 75, alış gerçekleştirmek içinse 25'tir. 75 seviyesi aşırı alım sınırı 25 seviyesi ise aşırı satım sınırı olarak kabul edilir.
Genel olarak kabul gören RSI değeri, 30 ile 70 arasıdır. RSI değerinin 30'un altına düşmesi hali aşırı satım (oversold) bölgesi olarak ifade edilir ve trendin yukarı doğru hareketlenebileceği şeklinde yorumlanır (al sinyali).
RSI'ın varsayılan periyotu ise 14. Diğer bir ifadeyle, teknik analiz indikatörü olarak grafiğe RSI'ı eklediğinizde, ilk gelen RSI değeri hep 14 periyota ait oluyor.
RSI adı verilen bu değer, fiyat değişimindeki hızı ölçer. RSI'ın yukarı doğru ivmelenmesi, finansal enstrümanın yoğun biçimde alınmaya devam ettiğini gösterir. RSI'ın yükseliş ivmesinde yaşanan olası bir yavaşlama ise varlığa yönelik alımların da azaldığını söyler.
İlgili 37 soru bulundu
Göreceli(Relatif) Güç Endeksi (RSI), ilgili periyoddaki kapanış değerlerini periyodun bir önceki kapanış değerleriyle karşılaştırarak hesaplanan kısa ve orta vadeli trendin yönü hakkında öngörüde bulunmayı sağlayan bir indikatördür. Fiyat grafiği ile RSI arasında uyumlu bir görünüm vardır.
MACD genellikle RSI ile birlikte kullanılır çünkü ikisi de momentumu ölçer fakat farklı faktörleri kullanır. İkisinin birlikte kullanımının piyasa hakkında daha kapsamlı bir teknik perspektif sunacağı varsayılır.
RSI göstergesini dört saatlik ve bir günlük grafiklerde kullanmayı tavsiye ettiğimizi belirtelim fakat işlem stratejinize göre daha düşük zaman dilimlerinde de kullanabilirsiniz.
RSI Nasıl Hesaplanır? Örnek üzerinden gidersek; takip etmek istediğiniz periyodun 14 gün olduğunu varsayalım, gösterge son 14 günün günlük en yüksek kapanışını ve en düşük kapanışını hesaplar, sonra en yüksek gün kapanışlarının toplamını gün sayısına böler (Y), en düşük kapanışların toplamını gün sayısına böler (D).
Stokastik RSIler bir kriptopara grafiğindeki alt ve üst noktaların yorumlanmasında kullanılır. Stokastik RSI'nın 70 veya üzeri değeri, ilgili kriptoparanın aşırı satın alınması veya değerlenmesi olarak yorumlanırken 20 veya altında olması bu kriptoparanın aşırı satılması veya değerinin düşmesi şeklinde yorumlanır.
Genel olarak kabul gören göreceli güç endeksi değeri, 30 ile 70 arasıdır. RSI değerinin 30'un altına düşmesi durumunda aşırı satım (oversold) bölgesi olarak ifade edilir ve trendin yukarı doğru hareketlenebileceği şeklinde yorumlanır. Diğer bir deyişle bu durum “al sinyali”dir.
Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir.
CCI indikatörünü gözlemlediğinizde, çoğu zaman göstergenin +100 ile -100 arasında salındığını fark edebilirsiniz. CCI al sat sinyalleri, aşırı alım ve aşırı satım durumlarında üretilir. +100'ün üzerindeki bir değer aşırı alım olarak fiyatın güçlü bir yükseliş trendine girdiğine işaret eder ve CCI al sinyali alınır.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Aynı Standart RSI gibi, StokRSI'da da en yaygın kullanılan zaman ayarı 14'lü aralıklardır. StokRSI hesaplamalarında kullanılan 14'lü aralıklar grafik zaman dilimine dayanır. Yani, günlük bir grafik son 14 günü değerlendirirken (mum grafikler), saatlik bir grafik son 14 saate dayanan bir StokRSI oluşturur.
RSI indikatörünün hesaplaması yapılırken iki formülden yararlanılır. RSI İndikatörü hesaplanırken kullanılan formüller şunlardır: RSI= 100 - 100 / 1+ RS (İlk 14 periyotta) RS=Pozitif kapanışların ortalaması / Negatif kapanışların ortalaması
0 ile 100 arasında değer alır. Referans değerleri genel olarak 30 ve 70 olarak kullanılmaktadır. Yaygın kullanılan periyot 14 tür. 70 üzerine çıkan RSI aşırı alımı, 30 altına düşen RSI aşırı satımı gösterir.
RSI negatif uyumsuzluk, paritenin yüksek olmasına rağmen RSI'nın düşük olmasıdır. Bu durum paritenin hızlı bir şekilde düşüşe geçeceğini gösterir ve sat sinyali verebilir.
MACD indikatörü kısa vadeli grafiklerden ziyade uzun vadeli grafiklerde daha doğru sonuçlar vermektedir. Bu nedenle en az 1 saatlik grafiklerde kullanılması uygun olacaktır. Ayrıca bu indikatörün öncü bir gösterge değil onaylayıcı bir gösterge olduğu unutulmamalıdır.
Pozitif ve negatif uyumsuzluk, bir hisse payının veya bir kripto paranın fiyatlarında dip ya da tepe yaparken göstergelerin tersi yönde olması durumudur. RSI indikatöründe pozitif ve negatif uyumsuzluk görülebilir. Eğer RSI yukarı yönlü ve buna nazaran fiyat aşağı yönlüyse bu pozitif uyumsuzluktur.
relative strength index) finans piyasaların analizinde kullanılan bir teknik indikatördür. 1978 yılında J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir ve ilk kez isimli kitabında yayınlanmıştır. RSI bir momentum osilatörüdür ve basitçe aşırı alım - aşırı satım sinyalleri üretir.
MACD sinyali, bir varlığın momentumunu değerlendirmek için kullanışlı bir yoldur. Ona benzeyen bir başka popüler gösterge, Göreceli Güç Endeksi'dir (RSI). RSI, belirli bir süre boyunca varlığın kazanç ve kayıplarını hesaplayarak piyasanın aşırı alınıp satılmadığına dair bilgi verir.
En fazla kullanılan teknik indikatörler arasında hareketli ortalamalar (MA), göreceli güç endeksi (RSI) hareketli ortalama yakınsama sapması (MACD) ve denge işlem hacmi (OBV) bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri