Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır. Ayrıca, PMYO veya POMEM mezunu olan veya herhangi bir lisans programı mezunu olan kişiler de meslek içi sınavlara girip sınavı kazandıktan eğitime tabi tutulup komiser yardımcısı olarak rütbe alabilirler.
Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM): POMEM'ler, öğrencileri lisans mezunlarından oluşan, 8 aylık kurs türü bir eğitim veren Polis Akademisine bağlı eğitim kurumları. POMEM' den mezun olan öğrenciler Emniyet Teşkilatının çeşitli birimlerine aday polis olarak atanabilir.
Son olarak ise POMEM, Polis Meslek Eğitim Merkezleri, ön lisans ve lisans mezunlarına en az 4 ay olacak şekilde eğitim vermek suretiyle polis memuru yetiştirmekte olup yukarıda da bahsettiğimiz üzere KPSS'de belirtilen puan üzerinden alım yapmaktadır.
Polis memuru, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde alt derece bir Polis rütbesidir. Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler.
Bu bağlamda lisans mezunu polis memurlarının da 1. Sınıf Emniyet Memuru rütbesine kadar ulaşabilmeleri mümkündür. Lisans mezunu olmayan polis memurları ise yapılacak olan yükselme sınavları ile Kıdemli Başpolis Memuru rütbesine kadar yükselebilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır. Ayrıca, PMYO veya POMEM mezunu olan veya herhangi bir lisans programı mezunu olan kişiler de meslek içi sınavlara girip sınavı kazandıktan eğitime tabi tutulup komiser yardımcısı olarak rütbe alabilirler.
Lisans eğitimi, polis meslek eğitimi, sınavları geçme gibi aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar, bu göreve atanabilirler. Bu nedenle, polis komiser yardımcısı olmak isteyenlerin belirtilen kriterleri yerine getirerek, bu hedefe ulaşmaları mümkündür.
Aynı maddede 4 yıl süreli yükseköğrenimi bitirenlerin 9/1'den memuriyete başlaması öngörülmüş olup, polis memurları için ilave 1 derece dikkate alındığında başlangıç derece ve kademesi 8/1 olacaktır.
2– Başvuru tarihi itibarıyla polislik mesleğinde fiilen iki yılı doldurmuş olmak. 3– Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi seviyesinde olmak. 4– Son iki yıl içinde kısa süreli kıdem durdurma cezası ve meslek yaşantısı içerisinde uzun süreli kıdem durdurma cezası almamış olmak.
1.Emniyet Teşkilatı kadrolarında kadro ve/veya rütbeleri ile ilişkisi devam eden Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personel ile polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler veya bu kurumların giriş sınavlarını kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların her türlü askerlik işlemleri ertelenir.
Polislik mesleği yapılan sınavlar sonucu POMEM'de başlamaktadır. Sınava giriş şartları, mülakat sınavı, sağlık şartları vb dava konusu edilebilirken sınavı kazandıktan sonra POMEM eğitimi sırasında da güvenlik soruşturması, sağlık şartları vb ilişik kesme işlemleri tesis edilebilmektedir.
Madde 18 - Sınavlar sonunda asıl listeden POMEM'lere girmeye hak kazanan adayların sağlık kurulu raporları, İl Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlükleri aracılığıyla, Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen Bölge Devlet Hastanelerinden, Bölge Devlet Hastanesi bulunmaması halinde İl Devlet Hastanesinden aldırılır.
Yeni polis aylığı son memur zammı ile birlikte güncellendi. Yeni polis memuru 2023 yılında 27.960,00 TL maaş almaktadır. Bekar veya evli olması, görev yeri ve diğer etkenlere bağlı olarak yapılacak ek ödemeler de paylaşılan maaşa eklenmektedir.
Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1/4 derecesindeki öğretmen maaşı 26 bin 654 liraya, 8/1 derecesindeki polis maaşı 29 bin 525 liraya, 1/4 derecesindeki uzman doktor maaşı 54 bin 959 liraya çıkacak.
Ön Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimi 12 ay, Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (PMEM) eğitimi ise 16 ay sürmektedir. Polis Meslek Yüksekokullarında ise eğitim süresi 4 yıldır.
Çevik kuvvet olabilmek için öncelikle polis olmak gerekiyor. Bunun anlamı harici bir alım yapılmıyor demektir. Öncelikle çevik kuvvet için alımlar polis meslek eğitim merkezleri ve polis meslek yüksek okullarından başarı ile mezun olan polislerden yapılmaktadır.
Komiser, başkomiser ve komiser yardımcısı maaşı da bu nedenle birbirinden farklı oluyor. Yapılan son düzenlemeler ile birlikte polis komiser maaşı 13 bin 767 TL oldu. Başkomiser maaşları ise yapılan son düzenlemelerle birlikte 15 bin 833 TL'ye yükseldi.
Komiser olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Komiser maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.000 TL civarındadır.
Buna göre adayların öğrenim sırasında evlenmeleriyle ilgili kısıtlamalar kaldırıldı. POMEM ve PMYO'ya girişte, adaylarda aranacak şartlardaki 'adayın kendisinin ve evli ise eşinin' ibaresi yürürlükten kaldırıldı.
Polislerde şark görevi, polislerin atanmasından 2 yıl sonra zorunlu olarak yapılması gereken bir görev olup, genellikle doğu illerine atanarak yapılır. Kişi 2 yılın sonunda ya tercihini yapar ya da ipka vererek görevini erteler.
Komiser Olmak İçin Gerekenler
Komiser yardımcısı olduktan bir süre sonra kişiler komiserliğe terfi ederler. PAEM'e girmek için polis olmak gerekmez. Gerekli şartlar taşındığı takdirde bu eğitim merkezinde komiser olunabilir. Komiser olabilmek için mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.
Bu konuda herhangi bir polis memuru bulunduğu birim itibarıyla farklı bir yerde sivil polis olarak mesleğine devam edebilir. Sivil polis olmak için herhangi bir rekabet ve şart bulunmaz. Buradaki temel unsur emniyet teşkilatı bünyesinde polis görevini gerçekleştirmektir.
Polis eğitimini tamamlayan kişiler, belirli sınavları geçtikten sonra başkomiser olur. Polis Meslek ve Eğitim Merkezi ile Polis Meslek Yüksekokulunu bitiren polis memurları, 2 yıl içinde komiser yardımcılığı sınavına girmeye hak kazanır. Ayrıca, Başkomiser olmak için Polis Akademisi'nin bitirilmesi zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri