Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanakları e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Ancak sadece 01.01.2022'den itibaren gerçekleşen ve trafik polisleri tarafından düzenlenen tutanaklara erişilebiliyor.
Tutanağınızın durumunu http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirsiniz.
Gerçek ve tüzel kişiler "Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama” hizmetiyle maddi hasarla sonuçlanan trafik kazaları sonrasında trafik polisi tarafından tanzim edilen elektronik imza onaylı maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağına, e-Devlet Kapısı üzerinden erişebilecekler.
Raporun sonuçlanması için yasal süre 3 gün olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu süre zarfının içerisinde kusur oranları da belirlenmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü, e-Devlet üzerinden yeni hizmetini kullanıma açtı. Hizmetle ile beraber maddi hasarlı trafik kazasına ait kaza tespit tutanağı e-devlet üzerinden alınabilecek.
İlgili 40 soru bulundu
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Ardından sigorta şirketi, kaza tutanağını inceleyerek hasar dosyası açar ve hasar dosyasını da Sigorta Bilgi Merkezine (TRAMER) iletir.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
Polis tarafından düzenlenen kaza tespit tutanağına öncelikle Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü nezdinde itiraz etmeniz ve bu tutanağın düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Kazanın gerçekleştiği yer Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilirsiniz. Son çözüm ise Asliye Hukuk Mahkemesine dava açmaktır.
Örneğin herhangi bir yerde yaşanan kavga ya da bir takım olaylar, kazalar ve bunun gibi değişik durumlar karşısında mutlaka tutanak tutulur. Böylece olayın nasıl ve ne şekilde yaşandığı yazılı olarak kağıda dökülmüş olur.
kimlik numarası bilgileri girilerek KTT sorgu işlemi yapılıyor. SMS ile kaza tutanağı sorgulama işlemi için de “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra aracın plakasını yazarak 5664'e göndermek gerekiyor.
Bunun dışında SMS üzerinden de kaza tespit tutanağını sorgulamak mümkündür. Bunun için “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakanı da yazarak 5664'e göndermen yeterli olacaktır.
Daktilo veya bilgisayarda da hazırlanabilir. Tutanakların vuku bulan olay ile aynı gün içerisinde tutulması gerekmektedir. Eğer işe devamsızlık nedeninden tutulan bir tutanak ise devamsızlık yapan personel şahitler huzurunda ev ve cep telefonundan aranarak işe neden gelmediğinin sorulması gerekmektedir.
Trafik kazalarında kolluk tarafından tanzim edilen tutanak kesin delil değildir. Taraflardan birinin yada sigorta şirketinin açacağı bir davada kaza tutanağının yanlışlığı ileri sürülebilir. Mahkemeden, olay yerinde keşif yapılması talep edilir ve bilirkişi tarafından yeni bir rapor tanzim edilir.
Polisin kişilerin istemesi halinde zabıt tutanağı vermesi gerektiğini de ekleyen Tuncel, "Bu polisin zorunluluğu" dedi. "Tutanakta, hangi polis durdurdu, kimi durdurdu, hangi hallerden dolayı durdurma söz konusu, polis durdurduktan sonra ne yaptı, neden durdurdu, bu bilgilerin hepsi olmak zorunda."
Kaza tespit tutanağının yalnızca maddi hasarla sonuçlanan kazalar için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Öte taraftan yaralanma ya da ölüm ile sonuçlanan kazalarda polis tarafından tutanak tutulmalıdır. Kaza tespit tutanağı, hem sürücüler hem de sigorta şirketleri için önemli bir belge niteliğindedir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir. %0 oranında suça sahip olan araç sürücüleri, kazanın olmasında hiç pay sahibi değilken bu oranın %100 olması, ilgili tarafın kazayı tamamen kendi suçu sebebiyle gerçekleştirdiği anlamına gelir.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Tutanak, herhangi bir cezai işlem ya da yaptırım uygulanacağı durumlarda, yaşanan olayın yasalar önünde de tanınabilmesini sağlamak için, gerekli bilgiler kullanılarak düzenlenir. Tutanak düzenlediğinizde, bildirmek istediğiniz olayı kanıtlar nitelikte bir belge elde etmiş olursunuz.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Geçmişe yönelik gelmediği günler için tutanak düzenlemeniz hukuka aykırıdır. Ayrıca düzenleyecek olsanız bile bu hukuken bir anlam ifade etmez.
Tutanaklar, tarih ve hatta saatle başlar veya tarih ve saatle biter. Tutanakta en azından başlarken ya da bitirirken tarih atılmış olması önemlidir. Tutanaklarda şahit olmalıdır, tutanağı tutan kişi ve amirin imzaları da olmalıdır.
Tutanak sadece kazaya karışan kişiler tarafından ve iki nüsha olarak doldurulur. Kaza tespit tutanağını doldurmak için ruhsat sahibi olmaya gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri