Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Nişan bozulursa takılar ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Nişan bozulursa takılar ne olur?

Nişan bozulursa takılar kimde kalır? Nişanın bozulması halinde nişan yüzüğü hariç diğer değerli takıların iadesi, hediye eden nişanlı, onun ana babası ya da onlar gibi davranan tarafından talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Nişan bozulursa takılar kime kalır?

Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Nişan bozulursa altınlar geri verilir mi?

Maddesi'ne göre; eğer nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gokhansari.av.tr

Nişan bozulduktan sonra hediyelerin durumu nedir?

Nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir veya karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre geri istenir. Alışılmış (mutad) hediyelerden kasıt giymekle, kullanmakla eskiyen ve tüketilen eşyalardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: doganturan.av.tr

Nişan bozulunca mehir verilir mi?

Mehir mevcutsa aynen, tüketilmişse bedel olarak geri verilmesi gerekir. Nişanı şu veya bu tarafın bozması yahut nişanı bozmanın şu veya bu nedene dayanması mehrin durumunu etkilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Nişanda takılan takıları vermedim, vebali var mı? - Nihat Hatipoğlu Kur'an ve Sünnet 300. Bölüm

İlgili 40 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Nişanlıyken ayrılmak istemek günah mı?

Nişanlılık dönemi kişilerin birbirini tanıma dönemidir.

Bu bakımdan bu dönemde çeşitli sebeplerden dolayı evlilikten vazgeçildiği takdirde karşıki insanın hakkına geçilmiş olmaz. İslâm hukuku, nişanlıları evlenmeye mecbur etmemiştir. Ancak meşrû bir sebep olmaksızın nişanı bozmak mekruh veya haram sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Hangi durumlarda mehir hakkı düşer?

Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vaki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlaa) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, X, 62-63; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, III, 309; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, I, 334).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Nişanda takılan ziynet eşyaları kime aittir?

Mahkemece talebin kısmen kabulü ile 6.486,48_TL'nin davalıdan tahsiline karar verilmiştir. Evlilik ve nişan sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sagiroglu.av.tr

Sözde takılan takılar kimde kalır?

Ancak yaklaşık 1 sene sonrasında Yargıtay eski görüşüne geri dönmüştür. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Nişan hediyelerinin iadesi davası nerede açılır?

Nişan hediyelerinin iadesi davasında yetkili mahkeme hmk genel yetki kuralına istinaden davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Dava davalının yerleşim yeri Asliye hukuk mahkemesinde açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Nişan masrafları kime ait?

Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Nişanlılık süresi ne kadar olmalı?

Bunun dışında zaten bireyler birbirlerini henüz eş olabilme noktasında benimseyememişlerse nişanlılık süreci başlatılmamalıdır. Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kimpsikoloji.com

Nişanlanmak resmi mi?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu md. 118 ve devamı hükümlerce düzenlenen nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesidir ve hukuki işlemdir. Nişanlanma, aralarında evlenme engeli bulunmayan farklı cinsten iki kişinin karşılıklı olarak evlenme vaadinde bulunduğu iki taraflı bir hukuki işlemdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Nişan attıktan sonra altınlar kimde kalır?

Darp edildiği için nişanı atan kadın okurum S.K., takıların kimde kalacağını soruyor. Yargıtay içtihatlarına göre nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Nişan yüzüğü iade edilir mi?

Nişan yüzüğünün iadesi istenebilir mi? Nişan yüzüğü alışılmış hediye olarak değerlendirildiği için nişanın bozulması halinde iadesi talep edilemez. Ancak diğer takı, altın, vb'nin iadesi istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Kız tarafı nişan atarsa ne olur?

Nişanlı eşlerden biri nişan yüzüğü ve tüm yapılan merasimleri keyfi sebeplerle atarsa, boşanmaya benzer şekilde yaptırımlara tabi tutulabilir. Nişan yüzüğü atma, maddi ve manevi tazminata yol açabileceği gibi, nişan hediyelikleri ile hazırlıkların parasını ödemeyi gerektirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Nişanda kızın ailesi ne takar?

Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: davetino.com

Nişanda erkek tarafından ne istenir?

Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dreamon.com.tr

Nişanda erkeğe altın takılır mı?

Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olegcassini.com.tr

Boşanma davalarında düğün takıları kime verilir?

Nitekim konu ile ilgili Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2017/1769 E., 2018/13037 K. sayılı ilamında şu ifadelere yer vermiştir: “Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Nişanda damat geline bişey takar mı?

Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Anlaşmalı boşanmadan sonra ziynet eşyası davası açılabilir mi?

Yani ziynet eşyalarına ilişkin olarak da, tarafların sözleşme özgürlüğü kapsamında hareket ettiğinin kabulü gerekir ve bu iradeleri uyarınca hüküm kurulur. Ziynet eşyaları da, mal rejiminin tasfiyesi gibi anlaşmalı boşanma sonrasında ayrıca açılacak olan bir düğün takıları davası ile talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Mehir yerine getirilmezse ne olur?

Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir. Ancak mehir sadece mehir senedi mevcutsa alınabilir, yoksa verilmediğinde hiçbir şey yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mehir en az kaç gram altın olmalı?

Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT