Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Müteahhit binayı tamamlamadı ne yapmalıyım?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Müteahhit binayı tamamlamadı ne yapmalıyım?

Müteahhidin inşaat sözleşmesinden kaynaklanan inşaata zamanında başlama ve tamamlama borcunu yerine getirmediğinin veya getiremeyeceğinin açıkça anlaşılması halinde iş sahibi sözleşmeden dönerek müteahhide ücret ödemekten kurtulabilir. Ödenmiş ücretlerin de iadesini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: solmazlaw.com

Müteahhit binayı yarım bırakırsa ne olur?

Dairelerin müteahhit ve arsa sahibi arasında yarı yarıya paylaşılmasının öngörüldüğü sözleşmelerde, inşaatın müteahhit yüzünden yarım kalması durumunda arsa sahibi sözleşmeden dönerek inşa edilmemiş daireleri kendisi inşa ederek kalan dairelerin tümünü alabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Müteahhit binayı teslim ettikten sonra kaç yıl sorumlu?

Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dimgurses.com

Müteahhit yaptığı binadan ne kadar sorumlu?

İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Müteahhit sözleşmeye uymazsa ne olur?

Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur? Müteahhit sözleşmede yer verilen edimleri yerine getirmediğinde arsa payı sahiplerinin sözleşmeyi feshedebilmesi söz konusudur. Bunun yanı sıra yüklenicinin ayıpla ilgili problemleri çözmediği durumda mahkemeye müracaat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Müteahhit ile NASIL ANLAŞILIR ? / Kat Karşılığı Sözleşmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Müteahhit hangi durumlarda şikayet edilir?

Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir. Oturma izni almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aidatim.com

Müteahhidin ağır kusurları nelerdir?

Müteahhidin Ayıptan Sorumlu Olduğu Durumlar

Taşınmaz satışında alınan ev hukuken ayıplı olabileceği gibi fiziki olarak da ayıplı olabilir. Hukuki ayıp taşınmazın vaat edilen hukuki niteliklerde olmaması, iskânının alınmamış olması, gerekli ruhsat ve izinlere sahip olmaması olarak örneklendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Müteahhit binayı ne zaman teslim etmiş sayılır?

İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Müteahhit kaba inşaattan kaç yıl sorumludur?

Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Müteahhit garantisi kaç yıl?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: koto.org.tr

Müteahhit topraktan evi bitirmedi ne yapmali?

Dava Açma Hakkınız Saklıdır

İnşaatın ayıplı olduğunu tespit yükümlülüğü gayrimenkul sahibine aittir. Yaptığınız muayene ve ihtarlar sonucu eksiklikleri tamamlama yolunda adım atmayan müteahhiti ilgili Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne dava edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Müteahhit fark isteyebilir mi?

22 Ocak'ta yapılan düzenlemede, kamuyla iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesi ve işleri devretme hakkı getirilmişti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Müteahhit daireyi geç teslim ederse ne olur?

Sözleşmede inşaatın tesliminin geciktiği durumda kira kaybının ödeneceği kararlaştırılmamış olsa dahi, arsa ya da yapı sahibi gecikmeden tazminatı yasal hakkı olduğundan kanun gereği bu ceza kapsamında kira kaybını müteahhitten talep edebilir (TBK m. 125).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: solmazlaw.com

Müteahhit fazladan para isteyebilir mi?

Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Müteahhit sattığı daireyi geri alabilir mi?

Satış vaadi sözleşmesi ancak noterde yapılması halinde geçerlidir. Bu durumda ortada geçersiz bir satış vaadi sözleşmesi vardır. Mahkeme büyük ihtimalle bu doğrultuda sözleşmeyle alınanların geri verilmesine hükmedecektir. Yani müteahhite ödenen bir peşinat veya ücret varsa bunu alıcıya iade kararı çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Müteahhitten alınan tapu iptal olur mu?

Müteahhitten taşınmaz satın almış olan üçüncü kişiler, arsa sahipleri tarafından söz konusu taşınmazların mülkiyetlerinin kendilerine verilmemesi halinde, temliken tescil talepli olarak tapu iptali ve tescil davası açabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Müteahhit nasıl mahkemeye verilir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayanılarak arsa sahibi ile müteahhit arasındaki davalara genel yetkili mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinde bakılır. Tacir olmayan arsa sahibi ile tacir sıfatını taşıyan yüklenici arasındaki dava ticari mahiyette değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arasanhukuk.com

Bina yıkılırsa kim sorumlu?

Depremde yıkılan binanın sorumlusu, binanın kurulması ile ilgili her aşamada paydaşların kendisinden sorumlu olduğu kişi ya da kurumlardır. Örneğin, depremde yıkılan binanın mimari projelerini tasarlayan mimar veya inşaat şirketi ya da binanın kontrolünü yapan mühendis ya da teknik kişiler sorumlu tutulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Depremde hasar gören binadan müteahhit sorumlu mu?

Depremde yıkılan bir binada ölüm, yaralanma veya maddi hasar gibi zararlar meydana geldiğinde, müteahhitler yasal olarak sorumlu tutulabilirler. Bu durumda, müteahhitler, yaptıkları hatalar nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşabilir ve maddi tazminat ödemek zorunda kalabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Müteahhit inşaata başlamazsa ne olur?

İhtara rağmen müteahhit işe başlamaz ise, arsa sahibi bu sefer müteahhidin işe zamanında başlamaması nedeniyle sözleşmeyi fesih hakkını kullanabilecektir. Müteahhide verilen süre dolmadan işe başlanmış ise arsa sahibi artık işe başlamama nedeniyle fesih talep edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.milasonder.com

Müteahhit kaçarsa arsa sahibi ne yapmalı?

B-Taraflar aldıklarını iade mecburiyeti altına girerler. Arsa sahibi müteahhitin yaptığı imalat bedelini ödemek zorunda kalır. Müteahhit yahut müteahhitten bağımsız bölüm satın alanların tapuları iptal olunarak arsa sahibi adına tescil olur. C-Koşulları var ise arsa sahibi menfi zararın tazminini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kocakhukuk.com

Yeni başlayan müteahhit kaç metrekare inşaat yapılabilir?

Bundan sonra firmalar sınıfına göre yeni projeye başlayacak, altından kalkamayacağı iş için ruhsat alamayacak. A sınıfı müteahhit tüm büyüklüklerdeki işi yaparken, H sınıfı yani ilk defa inşaat yapacak firma tek ruhsatta en fazla 1000 metrekare yapabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: netgd.com.tr

Müteahhit tüketici haklarına şikayet edilir mi?

Tüketici tarafından, müteahhidin mevzuata aykırı işlemlerine karşı, 3.610 TL ve üzeri değerdeki uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesinde dava açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Mimar binadan kaç yıl sorumlu?

Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak kanunda düzenlenmiştir. Ayının ortaya çıkması durumunda iş sahibinin birtakım hakları mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.milasonder.com

Müteahhitle yapılan sözleşme geçerli midir?

Arsa sahibi ya da pay sahipleri ile müteahhit ile sözleşme yani iki taraf arasında yapılan inşaat sözleşmesi, tarafların haklarını ve müteahhidin sorumluluklarını, en baştan belirler. Sözleşmenin geçerliliği, şekil şartına uygunluk taşımasına bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT