Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Merhaba demek caiz midir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Merhaba demek caiz midir?

Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Merhaba Allahın selamı mıdır?

"Merhaba" ise bir selâmlama değil bir ağırlama terimidir", "yer genişliği" anlamını ifade eder. Bu itibarla gelen birisine "merhaba" denir. Yani; darlık çekmeyesin, geniş olasın, rahat edesin... demek olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Merhaba Kuran'da geçiyor mu?

Kur'an-ı Kerim'de “Merhaba” kelimesi

Kur'an-ı Kerim'de Sâd Suresinin 59. ve 60. ayetlerinde merhaba kelimesi geçiyor. Bu ayetlerin mealleri şöyledir: “(Cehennemliklere) İşte (dünyada size uyup da peşinizden gelen ve şimdi) sizinle beraber (cehenneme) girecek olan bir topluluk (denilecek).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: insanvehayat.com

Selâmün aleyküm kuranda geçiyor mu?

Aynı zamanda Cenâb-ı Hakk'ın isimlerinden olan selâm kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de kırk kadar âyette geçer. Bu âyetlerin bazılarında selâm veya selâmün aleyküm şeklindeki sözlerin daha önceki bazı peygamberler zamanında da kullanıldığı (Meryem 19/33, 47) meleklerin Hz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Aleyküm selam demek sevap mı?

Peygamber de (s.a.s.) selâma güzel lafızlar eklemenin sevabı artırdığına dikkat çekmiş, “es-Selâmü aleyküm” sözüne, “ve rahmetullâh ve berekâtüh” (Allah'ın rahmeti ve bereketi) gibi sözcükler eklemek suretiyle ayrıca sevap kazanılacağını bildirmiştir (Ebû Dâvûd, Edeb, 143, [5195-5196]).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Merhaba Demek Sünnette Var mıdır? Konuşma Arasındaki Yeri Neresidir?

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Günaydın demek caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Peygamber efendimiz nasıl selâm verirdi?

Bir fıkhî ıstılah olarak Selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun)" der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" diyerek ilaveli duada bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Selâmün aleyküm islamda var mı?

Müslümanlar arasında dini bir selamlaşma olduğu gibi, diğer dinlerin Arapça konuşan inananlarınca da kullanılır. Bu selamlamaya karşılık olarak ve-aleyküm selâm (Arapça: وَعَلَيْكُمُ ٱلسَّلَامُ, romanize: wa ʿalaykumu s-salām, Arapça telaffuz: [wa.ʕa.laj.ku.mu‿s.sa.laː.mu]; Türkçe: Barış sizin de üzerinizde olsun.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Selâmün aleyküm hangi ayette geçiyor?

En'am Suresi, 54. ayet: Bizim ayetlerimize iman edenler sana geldiklerinde, onlara de ki: "Selam olsun size. Rabbiniz rahmeti Kendi üzerine yazdı ki, içinizden kim bir cehalet sonucu bir kötülük işler sonra tevbe eder ve (kendini) ıslah ederse şüphesiz, O, bağışlayandır, esirgeyendir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Islamda Kimlere selam verilmez?

a. Allah'ın güzel isimlerinden birisi olduğu için, temiz olmayan yerlerde selam verilmez, b. Hamama girerken selam verilmez, c. Günahla meşgul olan kimselere selam verilmez, d.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: folkloredebiyat.org

Merhaba Türkçe kökenli mi?

Merhaba kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Türkçede yaygın olarak kullanılan bir kelime türüdür. Anlamı ise selam ya da selamlaşma olarak ifade ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Merhaba yerine Türkçe ne denir?

Buna göre esen sözcüğü Altay Türkçesinde “1. Esen, sağlık, afiyet, sağlıklı, 2. (Selamlaşma sözü) merhaba, esenlikle, sağ- lıkla.” şeklindedir. Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Araplarda merhaba ne demek?

Klasik As-Salaam Alaikum ( Selamün Aleyküm)'den sonra en çok kullanılan karşılama ifadesi belki de Marhaba ( Türkçe telaffuzuyla Merhaba). Merhaba karşılığında ise Marhabtain ( Merhabteyn) diye cevap veriliyor ki bu da “İki kez Merhaba” anlamına geliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Aleyküm selam doğru mu?

TDK Sözlüğüne Göre Aleyküm Selam Ne Demek? Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "aleykümselam" sözcüğün doğru yazılışıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Selâmün aleyküm kimin selamı?

- Türk Dil Kurumu'na göre selamünaleyküm, Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun demek. - İbranice şalom ve Arapça selam, ortak atadan türeyen kelimeler. İki dil de Sami dil grubundan. - Çağdaş Türkçe etimolojisi üzerine çalışmaları olan Sevan Nişanyan'a ait sözlüğe göre selam Sami dillerine Sümerce'den geçti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Kafire selam verilir mi?

Yasak olan Allah'ın ismi olan Selam kelimesinin kullanılmasıdır. Medeni bir iletişim kullanılmasında sıkıntı yoktur. Evet, kâfire selam verilmesi haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Selam Arapça mı?

Selam kelimesi, Arapça “sağlam, eksiksiz, temiz” anlamlarına gelen “se- leme” kökünden türetilmiştir. İbrani ve Arami dilinde de yer alan bu kelime, “barış, esenlik, temizlik ve rahatlık” anlamına da gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Selam nasıl verilir hadis?

Bir kimseden selam getiren birisine: "Aleyhi ve aleyke's-selam!" şeklinde cevap verilir. Bir mektuba yazılmış bir selâm için ise: "Ve aleyke's-selam" denilir yahut cevabı mektupta bu ifade yazılır. Selâm verirken veya alırken, eğilmek doğru değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Allahın selamı üzerinize olsun ne demek?

Anlamı ise Allah'ın selamı sizin de bizim de üzerimize olsun dileği anlamına gelmektedir. Daha ayrıntılı bir selam verildiğinde şöyle söylenmektedir. Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ilk selam veren kişi kimdir?

bilmelidir. istifade yolu hadiste şöyle açıklanmıştır: "Bir adam Hz. Pey- gamoere gelip es-Se1iimü aleyküm dedi. Hz. 'Peygamber aynı şekilde mukabelede bulundu ve selam veren oturdu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Günah işleyene selam verilir mi?

el Cevab: Dinimizde yasak olan fiilleri işleyenlere bu fiilleri esnasında selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Sadece selam diyene ne denir?

Sadece selam demekle de selam verilmiş olduğundan, bu kişinin selamına cevap vermek icab eder. Selamdaki 'aleyküm' ifadesi üzerinize olsun demektir. "Selamaleyküm", selam üzerinize olsun demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islama göre selam nasıl verilir?

İslamî uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine “Selamün aleyküm” (selâm, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi; diğerinin ise “Ve aleyküm selâm” (Sizin üzerinize de selâm, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Peygamber Efendimiz sinirlenince ne yapar?

Abdest alma tavsiyesi

Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ölülere nasıl selam verilir?

Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usak.bel.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT