Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Malı değerinin altında satın almak caiz mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Malı değerinin altında satın almak caiz mi?

İhtimal ile hareket edilmez. Almak caizdir. Sual: Bir mal piyasadaki değerinin altında satılıyorsa ve satan kişi malı benden aldığınızı söylemeyin diyorsa, bu malı almak caiz olur mu? Hırsızlık olduğu kesin olarak bilinmediği için alışveriş caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Bir malı ucuza alıp pahalıya satmak caiz midir?

Peygamber efendimiz, (Müslümanların, şehre mal getiren köylüleri karşılayıp piyasaya fiyatını gizleyerek, ucuz satın almalarını) yasakladı. Köylü böyle bir satıştan vazgeçebilir. Piyasayı bilmeyenlere yüksek fiyatla mal satmak da haramdır. Hatta, acemi olup, ucuz satan veya pahalı alan ile alışveriş etmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Pahalı bir şey almak günah mı?

Pahalı şeyler almanın haram olduğu sık sık işitilir. Gerçekten öyle midir? Aslında, hepsi koşullara bağlıdır. Parayı helal yoldan kazandıysanız ve haram şeylere harcamadıysanız, bu tür şeyleri satın almanızda bir sorun yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tayyab.com.tr

Devletin verdiği 1000 TL helal mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Ucuza mal almak caiz mi?

Rayiç fiyattan ucuza almak ise mekruh olur. Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

İcra Yoluyla Satınlan Malı Almak Caiz mi? | İhsan Şenocak

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Al sat yapmak caiz mi?

Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Aracı olarak para kazanmak caiz mi?

Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Bir paranın helal olduğunu nasıl anlarız?

Paranın helâliyet derecesi, onun nasıl sarf edildiğine bakılarak tahmin edilebilir. Kazancın menşei karanlık ve bulanık ise gittiği yer de aydınlık ve berrak olmaz. Hayatımızda -Allah korusun- israf ve cimrilik varsa; bu hâl, kazancımızdaki mânevî problemlerin bir habercisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Tarım kredisi caiz mi?

Diyanet, “Tarım Kredi Kooperatifleri'nin çiftçiden aldığı faiz haramdır.” dese anlayacağız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

Instagramdan kazanılan para helal mi?

Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Maaşı bankada bekletmek caiz mi?

Fetva Kurulu, "Özel şirketler ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçi, memur veya emekliler maaşlarını faizli bankalar aracılığıyla alıyorsa paralarını bekletmeksizin ya çekmeli ya da katılım bankalarına transfer etmelidir" diye belirtti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Islamda kar payı ne kadar?

Gerek Kur'an ve Sünnet'te gerekse sahâbe uygulamalarında kâr için belirli bir oran getirilmemiş ve bu husus kural olarak fert veya toplum olarak müslümanlara bırakılmıştır. Çünkü böyle sabit bir oran her zaman, her yerde ve bütün mallar açısından adaleti gerçekleştirmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Banka hesabında para tutmak caiz mi?

Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Çalıntı malı bilmeden satın almak caiz mi?

Değerli kardeşimiz, Sattığı malın haram ve gayrimeşru yoldan elde edilmiş bir mal olduğu bilinen birisinin, bu malını satın almak caiz değildir. Çünkü bu gasbetme, çalma, haksız kazanç elde etme fiillerini teşvik ve bunları yapana yardım anlamı taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ticarette yüzde kaça kadar helal?

Bazıları diyorlar ki, İslam Hukuku alışverişte belli bir kâr haddi tespit etmiştir. Bu, normal ticaret mallarında % 5, hayvan satışlarında % 10 ve taşınmaz malların satışında da % 20 dir. Bundan fazla bir kârla alışveriş yapılırsa fahiş kazanç sağlanmış olur ve elde edilen kâr haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net

Kredi ile mal almak caiz mi?

Ancak, faizli kredi (borç) almış olmak, bu kredi ile satın alınan malları ve bu malların satılmasıyla elde edilecek olan parayı haram hâle getirmez. Diğer taraftan, tövbe etmekle ve bu günaha girmemekle beraber, hayır hasenat yapmak ve bol bol sadaka vermek güzel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

0 faizle kredi çekmek caiz mi?

Değerli kardeşimiz, Faizsiz borç alıp faizli borcu kapatmak caiz, hatta haramdan kurulmayı amaçladığı için farzdır. Hayat sigortası katılım sigortacılığına göre yapılmazsa caiz değildir. Sigortalı olmadığınız hâlde “faizsiz” diye borç veriyor ve buna karşı sigorta ücreti diye bir para alıyorlarsa bu faiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Hangi kredi haram değil?

Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

1 ev için kredi çekmek caiz mi?

Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

KFC helal değil mi?

“KFC Türkiye olarak müşterilerimize sunduğumuz ürünler hakkında çeşitli basın organlarında ve internet medyasında yer alan haberlere yönelik olarak tarafınızı bilgilendirme ihtiyacı hissetmiş bulunuyoruz. KFC Türkiye'de satışa sunulan ürünlerin “helal olmadığına” yönelik söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: campaigntr.com

Musluman nasil para kazanir?

İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Helal paraya haram para karışırsa ne olur?

İki veya daha çok farklı haram mallar, birbirleriyle ve helal mallarla karışırsa mülk olur. Her türlü kullanması caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kapora dinen caiz mi?

Günümüzdeki Müslümanların çoğunluğunun mensubu olduğu Hanefi mezhebine göre kapora alınabilir. 🔶 Ama kapora alındıktan sonra satış gerçekleşirse kapora satış bedelinden düşülür. Eğer satış gerçekleşmezse kaporayı alan ve satıcı durumunda olan kişi onu iade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Maaş promosyonu helal mi?

Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuslat.org.tr

Çek kırdırmak helal mi haram mı?

Alacaklının, elindeki çek veya senedi, karşılığını erken tahsil etmek amacıyla vadesinden önce üçüncü şahıslara daha düşük bir bedelle satıp elden çıkarması (çek ve senet kırdırmak) caiz değildir. Zira bu işlemde, aynı cins kaydî paranın daha düşük nakdi parayla mübadelesi söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT