Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kadınların Istibra yapması gerekir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kadınların Istibra yapması gerekir mi?

[2] Kadınların istibrâ yapmaları gerekmez. Bir süre beklemeleri yeterlidir. İdrar sızıntılarının tamamen kesildiğine kanaat getirmeden abdeste başlamak kesinlikle caiz değildir. Zira abdest alırken veya sonrasında meydana gelebilecek en küçük bir sızıntı, abdestin geçerliliğine engel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailaga.org.tr

Istibra yapmazsak ne olur?

Eğer istibra yapmadan abdest alıyorsak, o zaman kalan idrar dışarı çıkıp, abdestimizi bozabilir. İstibra yaparken aşırılık da hoş değildir. İstibra yapmayan kişinin abdestinin bozulduğu kesinleşmediğinden geçmiş namazlarını kaza etmesi gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kadınlarda Istibra nasıl yapılır?

İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir. İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir. Su bulunmadığı zaman ise, bu temizliğin en uygun temizlik araçları ile yapılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kadınlarda Istibra nedir?

İstibrâ; abdest bozduktan sonra idrarın tamamen kesildiğini anlamak için bir süre beklemeyi ve bu amaçla bazı davranışlarda bulunmayı ifade eder. İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Iç çamaşırına idrar damlaması namaza engel mi?

Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kadınların Normal Zamanda Pamuk Kullanması Şart mıdır?

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Zevk suyu iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?

Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kadınlarda sümük gibi akıntı abdesti bozar mı?

"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Klozette Istibra nasıl yapılır?

İstibra, yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak yapılır. 16- İstibra yapılmadan tuvaletten çıkılırsa, idrarın çıkma ve çamaşıra bulaşma ihtimali olacağından, tuvaletten çıkmadan önce idrar deliğine, arpa büyüklüğünde bir pamuk konularak idrarın dışarı çıkması önlenmeli.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kadınlarda taharet Nasıl Alınır Diyanet?

Su ile temizliğin İslam toplumlarının en belirgin özelliklerinden birisi olduğunun altını çizen Diyanet, “Taharet için su bulunmadığında, diğer temizlik malzemeleriyle de taharet yapılabilir. Necaset mahallinin su ile iyice temizlendikten sonra kurulanması en uygun olanıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Istinca farz mıdır?

Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre istincâ vâcip (farz), Hanefîler'e ve Mâlikî mezhebinde bir görüşe göre ise sünnettir. İlk görüşe göre istincâsız namaz geçerli değil, diğerine göre ise kerâhatle câizdir. Temizliğin su ile yapılması esastır; taş, bez vb. şeylerle silinmek ruhsat mahiyetindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Bayanlarda taharet nasıl yapılır?

-Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır. -Temizlendikten sonra, erkekler istibra (idrar kanalında idrar bırakmama) yapmalı. Kadınlar istibra yapmaz. İstibra, yürüyerek, öksürerek ya da sola yatarak yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Istibradan sonra gelen akıntı abdesti bozar mı?

Bu akıntı bazı insanlarda çok kısa zamanda kesilirken, bazı insanlarda da uzun zaman devam etmektedir. Herkes kendi durumunu bildiği için, akıntısının sonunu iyice almalı, istincayı sonra yapmalıdır. İstibrayı tam bitirmeden abdest alınırsa, abdestten sonra gelecek olan akıntı abdesti bozar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gusül abdesti için Istibra gerekir mi?

İdrarını yaptıktan hemen sonra isibra yapmadan gusül abdesti alınabilir. Çünkü gusül abdesti alırken gelen idrarın gusül abdestine bir zararı olmaz; ancak namaz abdestini bozar. Bu nedenle gusül alırken namaz abdestini bozan bir şey olsa bile, gusul geçerli olur, namaz abdesti bozulur...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Taharet yapmamak günah mı?

Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir. Taş ve benzeri şeylerle istincâ etmek de mümkündür. İşte Peygamber Efendimiz (asm) bu durumu ümmetine bildirmek için böyle yapmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Istibranın süresi ne kadar?

İstibra, yaklaşık olarak bir dakika sürer. Din bilginleri, süreden ziyade kırk adımlık bir yürüyüşün yeterli olduğu hususunda görüş birliğine varmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Istibra yaptıktan sonra idrar gelirse abdest bozulur mu?

İdrar olması durumunda abdest batıl olur. İstibra yapmış olmanız veya olmamanız hükmü değiştirmez. Eğer idrar sonrası istibra yapmış ve abdest almış iseniz daha sonra gelen sıvının idrar olup olmadığını bilmiyorsanız. Bu sıvı idrar sayılmaz ve buna binaen abdesti bozmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamquest.net

Klozet ile taharet olur mu?

el Cevab: -Klozet kullanılması gayri müslimlere benzeme fiili içermektedir. Taharetlenme konusunda çeşitli sorunlara sebeptir. Kadınlar ve erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderirken oturma alanından neredeyse baldır ortasına kadar olan kısma idrar sıçramakta ama temizlenmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Klozet kullanan namaz kılabilir mi?

Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Klozet kullanmak caiz midir?

Klozette (alafranga tuvalette) ihtiyaç gidermek veya ayakta ihtiyaç gidermek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Klozet(alafranga tuvalet)leri kullanmak caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bir kaç damla idrar namaz kılmaya mani midir?

Bir damla dahi olsa vücuttan çıkan idrar abdesti bozar.

El ayasından fazla bir alana yayılan idrar namaza mânidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Külot ile abdest alınır mı?

En İyi Cevap. Alabilirsin ama bunun bir kuralı var. Kollarını açtığın zaman banyoda eğer kolların duvara değiyor ise yani küçükse donla abdest al, yırtık olması sorun olmaz ama banyo büyükse don kullanmana gerek yok.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Ayakta işeyen kişi namaz kılabilir mi?

Namaz kılan idrarı üzerine sıçratmamak için duyarlılık göstermesi gerekir. İslam fıkhında buna 'istibra' denir. Kişi ayakta idrar yaptıktan sonra abdest alırsa ve bu birkaç adım sonra çıkarsa abdestin bozulmasına yol açar. Bu durumda namazın sıhhatini tehlikeye düşürür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Kadınlar boşaldıktan sonra gusül abdesti ne zaman alınmalı?

Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü

Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Kadınlarda zevk suyu gusül abdestini bozar mı?

Erkeklerde bu durum 'Mezi' iken kadınlardaki karşılığı ise 'Kazi'dir. Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Vajinaya dokunmak gusül abdesti bozar mı?

Kadın kendi tenasül uzvuna dokunsa veya bir başkası kadının tenasül uzvuna dokunsa abdesti bozulur. Elin ve parmakların aralarıyla ve yan taraflarıyla dokunması bozmaz. Makadın halkasına dokunmak bozar. Dokunulan başkası ise bunun abdesti bozulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekrembugraekinci.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT