Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İftira hangi suca girer?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İftira hangi suca girer?

TCK Madde 267 Gerekçesi. Madde metninde, iftira suçu tanımlanmıştır. İftira, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için, bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesiyle oluşur. İftira suçunun konusunu hukuka aykırı fiil oluşturabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

İftira atmak suç mudur?

Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

İftira suçu nereye şikayet edilir?

İftira suçunda şikayet yoluna başvurulmak istenilirse şikayet hakkı, polis veya jandarma gibi kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak şikayet sonucu müşteki ifade tutanağı düzenlenmesi ile de kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

İftira davası nereye açılır?

İftira davası, asliye ceza mahkemesi tarafından görülür. Mahkemeye müracaat edecek kişi, iftiraya uğradığını, yanlış beyanlarla hedef gösterildiğini kanıtlayacak nitelikte delillere sahip olmalıdır. Asliye ceza mahkemesine dilekçe yazılması, bu dilekçede incelenmesi gereken konunun açıkça ifade edilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

İftira suçu şikayete bağlı mı?

İftira suçu şikayete tabi suç olmadığı için şikayet süresi bulunmamaktadır. Fakat 8 yıllık dava zamanaşımı süresine tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

İftira Davası Açma Şartları

İlgili 42 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İftiraya uğrayan bir kişi ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki iftira suçu şikayete tabi bir suç değildir. Re'sen de soruşturma açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Suç uydurma cezası nedir?

TCK m. 271: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

İftira suçu neleri kapsar?

İftira suçu ceza hukuku bakımından; bir kimsenin suçsuzluğunu bile bile, o kimseye işlemediği suçu yükleyerek ya da o kimsenin işlemediği suçun iz ve emarelerini uydurarak, kişiyi ilgili yerlere bildirmek şeklinde ifade edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İftira atmanın bedeli nedir?

Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

İftira atılan kişi tazminat alabilir mi?

İftira eden kişi hakkında iftira suçundan mağdur olan kimse veya kimseler tazminat isteminde bulunabilir. Tazminat davasında görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesidir. Tazminat hesaplamasında kişiye vermiş olduğu zararın karşılığında maddi veya manevi değer hesaplaması yapılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

İftira davası sicile işler mi?

İftira suçu işlenmişse bu suç sicile işlenir. Bu nedenle adli sicil kaydı istendiğinde suçun kayıtta yer alması kaçınılmaz olur. Kişi bu suçtan dolayı hapis cezası almışsa kayıtta belirtilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

İftira davası nasıl sonuçlanır?

Buna göre, basit iftira suçu sebebiyle görülen iftira davasında TCK m.267/1 gereği 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir. Suçun kanunda düzenlenen nitelikli unsurlarla işlenmesi halinde nitelikli iftira suçundan söz edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Asılsız iftira nedir?

İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir. Yalan; Doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma söz gibi anlamlara gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

İftira atan kişiye ne denir?

İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İftira yüz kızartıcı bir suç mu?

3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır. İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncayilcim.av.tr

Asılsız suçlamanın cezası nedir?

“Suç Uydurma” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İftira edenin akıbeti ne olur?

"İftira atan kişi, iftiraya uğrayan kimse affedinceye kadar cehennemde kalır." anlamında bir hadis var mıdır? "Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Teâlâ onu cehenneme sokar."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

İftira atmanın hükmü nedir?

Kısaca başka birini nedensiz suçlama veya suç atma anlamına gelen iftira oldukça günah davranışlardandır. Kur'an-ı Kerim'de 59 yerde ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) hadislerinde iftira konusu geçmektedir. Kötü bir davranış olması nedeniyle Peygamber Efendimiz uyarılarda bulunmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Suç uydurma ve iftira suçu nedir?

İftira ile suç uydurmayı ayıracak en önemli ölçüt; iftira suçunda belli bir kimseye isnatta bulunulması, suç uydurmada ise uydurulan suçun belli bir kimseye isnat edilmemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zulkufarslan.av.tr

Asılsız suçlama tazminat davası ne kadar?

İftira suçu tazminat davası, iftira konusuna göre ceza uygulanmasını sağlar. Basit iftira suçları 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası gerektirir. Nitelikli iftira atılması halinde, ceza yarı oranında artırılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

Eşim bana iftira atıyor ne yapmalıyım?

İftira suçu mağduru, suç duyurusu yanında, kendisi hakkında iftira atan kişiye karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Maddi tazminat davası ile iftira suçunun mağduru, iftira nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin dolayısıyla maddi zararının giderilmesini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harunkaradag.av.tr

Delil olmadan şikayet edilir mi?

TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kanıt olmadan suç olur mu?

Suç-ceza hukuku ilişkisinde mahkûmiyet kararı için kesin kanıt zorunluluğu, kanıtların da sanık değil iddia makamı tarafından edinilmesi gerekliliği, zanlının suçsuzluğunu kanıtlama yükümlülüğü olmadığı, iddia makamınınsa suçu kanıtlama zorunluluğu..

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: odatv4.com

Karakolda şikayetçi olduktan sonra ne olur?

Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: galahukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT