Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Poğaçaların soğumasını beklemeyiniz vakit kaybetmeden poğaçaların üzerini nemli bir bezle kapatınız. Nem yumuşamasına neden olacaktır. - Tavanın içerisine 2 ile 3 damla su ilave ederek sertleşmiş poğaçayı tavanın içerisine koyunuz ve suyu içerisine çekerek yumuşamasını sağlayınız.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Nemli bez, hamurun dinlenme sırasında kurumasının önüne geçecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Pişmiş poğaçaları oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra, tazeliğini korumak için üzerini çok az nemli bezle örtün. Bu şekilde dinlenen poğaçalar, tazeliğini uzun süre korur. Oda sıcaklığında saklarken, mutlaka kapaklı bir kabın içerisine koyun. Akdi takdirde kısa sürede kurumaya başlayacaktır.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Söke Böreklik ve Pastalık Un, geniş kullanım alanı için idealdir. Her çeşit börek, poğaça ve açma gibi mayalı ürünler, kuru pasta, kek, pandispanya gibi unlu mamuller yapımına uygundur. Yüksek su kaldırması ile veriminizi artırır.
Peki, poğaça kaç derecede pişmeli? Poğaça 170 ila 180 derece arasında 20 ila 25 dakika pişirilmelidir. Bunun yanında onunda pişmesi kontrol edilmelidir. Bunun asıl sebebi her fırının aynı ölçüde pişirememesidir.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Hepimiz evde yaptığımız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyoruz. İşte bu aşamada işin içine süt giriyor. Ancak evde süt kalmadı diye yumuşacık poğaçalardan vazgeçeceğiz diye bir kaide de yok. Zira yoğurt sayesinde de yumuşacık poğaça tariflerine imza atabilirsiniz.
2 yumurta akı, 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt, 3 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 paket toz maya ekleyin ve güzelce karıştırın. Karışıma 8 çay bardağı un ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırıp elinizle biraz yoğurun. Tam bu aşamada 75 gram yumuşak tereyağ ekleyip yoğurmaya devam edin.
Hamurun kabuklu olmasını engellemek ve daha iyi açabilmek için yoğurduktan sonra bir kap içerisine koyun. Kabın üzerini nemli bir bez ile örtüp bir süre beklemeye bırakın. Böylece hamur dinlenecek, daha iyi kabaracak ve kabuk oluşumu önlenecektir.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Ayırdığınız yumurta sarısı poğaçaların üzerine sürmek için kullanılacak. Ardından kaba 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı mahlep ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri