Çeşni Karma Kent Demi Glace Sos 80/40 Gr - A101.
Çeşitli sos firmaları tarafından satışa çıkan demi glace sosun kg fiyatı 150 ile 200 TL arasında değişmektedir.
Koyu kahverengi bir renge sahip olan ve bu sebeple kahverengi sos olarak da bilinen demi glace sos, Fransız mutfağının en ünlü soslarından biridir. Tek başına kullanılabildiği gibi farklı soslarla birleştirilerek de kullanılabilir.
Demi-glace, Fransız mutfağında tek başına veya diğer soslar için bir üs olarak kullanılan zengin içerikli bir sostur. Et yemeklerine eşlik Demi glace sosun ana malzemesi hem tereyağı hem de kemik suyudur. Soğan, havuç, kereviz gibi birçok malzemeden oluşan bu sos sağlık açısından da oldukça faydalıdır.
Tanım: Su ile kısa bir sürede hazırlanan toz et sosu karışımıdır. En kaliteli malzemeler kullanılarak, geleneksel metodlarla üretilmiş bu sosu, et soslarının hazırlanmasında, lezzetini artırmak istediğiniz sote veya tencere yemeklerinde ve makarna soslarında kullanabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Çeşni Karma Kent Demi Glace Sos 80/40 Gr - A101.
Demi glace sos özellikle et yemeklerinde lezzet verici bir sos olarak kullanılır. Antrikot ve bonfile gibi et yemeklerine çok yakışan et soslarından demi glace sos, yemeğe lezzet verirken aynı zamanda kıvam artırmak için güveç yemeklerinde de kullanılabilir.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Aslen demi glace, 5 ana sos yazımızda bahsettiğimiz espanyol sostan türetilen bir sostur. Temel olarak %50 espanyol sos ve %50 sığır stock suyunun birleşimi ile meydana gelir. Kıvamı ve yoğunluğu oldukça önemlidir. Gastronomi köşemizi ziyaret ederek bu tarz yazılarımıza göz atabilirsiniz.
En temel hali, ünlü Fransız şef Auguste Escoffier tarafından geliştirilen bu önemli sosun yapımı oldukça meşakkatli olmakla beraber, çoğu önemli restoranın imzalarından biri olup değerlendirilmelerinde bir kriter haline gelmiştir.
Özellikle sos yaparken deglaze gibi profesyonel bir pişirme tekniğini uygulayacaksan, konuya hakim olman şart şefim. Peki, deglaze nedir? Kısaca deglaze, yemek pişirildikten sonra tavada kalan yemek artıklarının bir sıvı eklenerek tavadan çıkarılması ve tekrar değerlendirilmesine dayalı bir pişirme tekniğidir.
Duxelles (düksel okunur) tavuk, hindi içi, çorbalar ve soslarda kullanılabilen, mantar, soğan ve aromalı otlardan oluşan bir karışımdır. Yemeklere mantar tadı katması için kullanılan bir üründür, bununla beraber aperitif olarak da hazırlanabilir.
kahverengi dana fond'u yarıya kadar çektirerek elde edilen, et yemeği soslarında kullanılan temel soslardan ikincisi. yarı donmuş et suyu.
Koyu kahverengi bir renge sahip olan ve bu sebeple kahverengi sos olarak da bilinen demi glace sos, Fransız mutfağının en ünlü soslarından biridir.
Demi glace, bir zengin kahverengi sos içinde Fransız mutfağı kendi başına veya diğer soslar için bir üs olarak kullanılıyor. Lüks restoranlarda rastladığımız bu sos, yaklaşık altı ay buzdolabında donmuş halde çok iyi saklanır.
Küçük bir tencerede tereyağını eritip, karıştırarak unu ekleyip bir iki dakika kavurup ardından suyu, kremayı ve soya sosunu ekleyip devamlı karıştırıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra iki dakika daha karıştırarak ocakta tutup tuzunu biberini ekleyip ocaktan alalım. Afiyet olsun.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır.
Espagnole sos baskın aromalara sahip kahverengi sos olarak bilinir. Bu sosu yapmanın temel yöntemi; kızartılmış kemik, sığır eti parçaları, sebzeler ve çeşit çeşit baharatlarla birlikte dana kemik suyu ve salça eklenmiş koyu kahverengi bir roux hazırlamaktan geçer.
Un, tereyağı hafif kahverengi bir renk alana kadar kavrulur, üzerine önceden hazırlanmış et suyu (kemikler, patates, havuç, maydanoz, soğan vb. sebzelerle kaynatılarak ) eklenir ve hafif ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Bu sos et yemeklerinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri