Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakimin verdiği süre kesin midir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakimin verdiği süre kesin midir?

Kanundaki bu açık düzenleme sebebiyle, hâkimin belirlediği süre (kanundan dolayı) kesindir; hâkim bunların kesin olmadığını belirleyemez ve verdiği süreyi sonradan değiştiremez ve verilen süre içinde gereğinin yapılmaması halinde hâkim yeni (ek) süre veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kesin süre hangi hallerde verilir?

Kesin süre verilirken yapılması gereken işlerin açıkça belirtilmemesi halinde süre verilmemiş sayılır ve verilen kesin süre hüküm doğurmaz. Davanın taraflarına, ancak onların tasarrufunda olan işlerin yerine getirilmesi için kesin süre verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serhancantas.com

Hukukta kesin süre nedir?

HMK m. 94'de düzenlenen kesin süre, ilgili olduğu işlemi verilen süre içinde yapmayan tarafın o işlemi yapma hakkını ortadan kaldıran bir hukuk muhakemesi kurumudur. Yalnızca kanunda düzenlenenler değil, hakimin kesin olmasını kararlaştırdığı süreler de kesin süre olma niteliğini haizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

Hâkim ikinci kez kesin süre verebilir mi?

Hakimin tayin ettiği süreyi henüz dolmadan azaltıp çoğaltacağı gibi, süre geçtikten sonra da tarafın isteği üzerine yeni bir süre tanıma yoluna da gidebilir. Bu takdirde verilen ikinci süre kesindir. Ancak, hakim kendi belirlediği sürenin kesin olduğuna da karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkemenin verdiği süre ne zaman başlar?

Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen durumlarda, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Sürelerin bitimi HMK 92. Maddesinde belirtilmiştir: Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Saddam Hüseyin'i İdam Eden Hakime Ne Olduğunu Biliyor Musunuz ? İBRETLİK SON.

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tebliğ tarihi süreye dahil mi?

Süreler, gün olarak belirtilmişse, tebliğ veya tefhim edildiği (ilk) gün hesaba katılmaz (m.92, 1/birinci yarım cümle).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

2 haftalık kesin süre ne zaman başlar?

Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuki-sure.hesaplama.net

Hakim kararını değiştirebilir mi?

Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Kesin süre hak düşürücü süre midir?

Yasal Süreler

Mahkeme için öngörülmüş süreler hak düşürücü nitelikte değildir. İşlem süresinden sonra yapılsa da geçerlidir. Taraflar için öngörülmüş olan süreler ise kesindir ve hak düşürücüdür. Yasada belirtilen süre içinde, gerekli işlem yapılmazsa hak düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Hakim karar verirken neye bakar?

Hakimlerin Karar Verirken Olayın ve Tarafların Özelliklerini, Ülke Gerçeklerini Gözden Uzak Tutmaması, Gereklidir. “Hakim delilleri takdir ederken olayın ve tarafların özelliklerini, ülke gerçeklerini gözden uzak tutmaması gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kiratlihukuk.com

Kesin hüküm nedir?

Bir hüküm, davada veya karşılık davada ileri sürülen taleplerden, sadece hükme bağlanmış olanlar hakkında kesin hüküm teşkil eder. Kesin hüküm, tarafların küllî halefleri hakkında da geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Hukukta süreler nasıl sayılır?

(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. (2) Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hukukta 7 günlük süre ne zaman başlar?

Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

2 haftalık kesin süre nasıl hesaplanır?

Cevap süresi olan iki haftayı, dava dilekçesinin tebliğ olduğu tarihten itibaren hesaplıyoruz. Mesela 02.02.2015 tarihinde tebliğ olunan dava dilekçesine cevap süresinin son günü 16.02.2015'dir. Saygılarımla ... Süre hafta olarak belirlenmiş ise tebliğ edildiği gün hesaba katılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kesin hüküm itirazi nedir?

Kesin hüküm itirazı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 114 ve 115. maddeleri gereği davanın her aşamasında ileri sürülebilir ve mahkeme de; (Yargıtay da) davanın her aşamasında kesin hükmün varlığını kendiliğinden gözetip, davayı kesin hükümden (dava şartı yokluğundan) reddetmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zulkufarslan.av.tr

Hakim izne çıkarsa ne olur?

Bir hakim izinli olsa da dosya yürür. Duruşmalar da idare mahkemelerindeki gibi talep yahut gerçekten gerekli olması halinde yapılmalıdır. Girdiğimiz duruşmaların %90 u faydasız. Bir müzekkerenin tekidi için duruşmaya ne gerek var.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Hakim hak düşürücü süreyi re'sen dikkate alır mı?

Hak düşürücü süre, hakim tarafından re'sen dikkate alınması gereken dava şartlarındandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Hak düşürücü süre ilk itiraz mı?

Hak düşürücü süre ise itiraz niteliğindedir ve her aşamada ileri sürülebilir. Taraflar ileri sürmese dahi hakim re'sen hak düşürücü sürenin geçirilip geçirilmediğini incelemek durumundadır. Hak düşürücü süreler genellikle zamanaşımı sürelerine göre daha kısadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ogislaw.com

Hak düşürücü süre usulden red mi?

Dava hak düşürücü süre geçtikten sonra açılmış olsa bile, davalının davayı kabul etmesi halinde mahkemece hak düşürücü süre kendiliğinden gözetilerek davanın bu nedenle reddine karar verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gocuk.com.tr

Hakimin verdiği karar bozulur mu?

Yargıtay mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuka uygun olmadığı, delil takdirinde yanılgıya düşüldüğü, eksik araştırma veya hukuka uygun olmayan bir delil ile hüküm kurulduğu gibi nedenlerle birden fazla nedene dayanarak hükmün bozulması yönünde karar verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Hâkim yanlış karar verirse ne olur?

Hâkim hukuka aykırı bir karar vermiş veya harekette bu lunmuş ise nasıl olsa kanun yollarına başvurulmak suretiyle huku ka uygunluk sağlanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yanlış karar veren hakime ne olur?

Bu sorunun yanıtını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül verdi: “Bundan sonra birinci derece mahkemelerin kararları yüksek mahkemelerin kararlarıyla çelişirse, hatalı kararlar o mahkemelerdeki hakimlerin siciline işlenecek. Bu sayede yanlış kararları, meslek hayatları boyunca hakimlerin önüne çıkacak.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

7 günlük itiraz süresi nasıl hesaplanır?

-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kartalhanhukuk.com

Hukukta süreler nasıl hesaplanır örnek?

Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir. Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar. Yani bir ay ibaresi geçiyorsa ayın 28 gün mü 29 gün mü 30 gün mü 31 gün mü sürdüğü önemsizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aysedenizoral.av.tr

Hakimin verdiği süre adli tatilde uzar mı?

Dolayısıyla kural olarak hakim tarafından verilen sürelerin de kaynağının kanun olduğuna hükmedilerek verilen sürenin niteliği(kesin olmayan süre, kesin süre) ne olursa olsun sürenin adli tatilin sonuna uzatılmış sayılacağı kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net
Önceki makale
+902129070605 Kime ait?
Sonraki makale
Binance en fazla kaç kaldıraç?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT