Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakim kararından dönebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakim kararından dönebilir mi?

Hâkim nihai karar ile o davadan elini çeker, verdiği karardan dönemez ve onu değiştiremez. Fakat (ara kararlarının aksine) nihai kararlar temyiz edilebilir (m.427).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkeme ara karardan dönebilir mi?

ARA KARARIN İSTİNAF EDİLMESİ

Ancak, asıl hüküm (nihai karar) ile birlikte istinaf edilebilmektedir. HMK'da ara kararlar için kabul edilen genel bir kanun yolu bulunmamaktadır. Ancak, bir taraf, karşı taraf yararına usuli iktisabi hak söz konusu olmayan ara karardan dönülmesini, mahkemeden isteyebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikayakarayhukuk.com

Nihai karar verildikten sonra ne olur?

Nihai karar verildikten sonra, süreç tamamlanmış olur. Hukukta, bir durumun sonucunu belirleyen nihai karar, genellikle yargıç veya mahkeme tarafından verilir. Bu karar, taraflar arasındaki anlaşmazlığı çözer ve genellikle bir eylemi, cezayı veya tazminatı içerir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mdmhukuk.com

Hüküm ve karar aynı şey mi?

Hüküm, mahkemenin cezai uyuşmazlığa ilişkin olarak verdiği son kararı ifade eder. Bu bağlamda hüküm, uyuşmazlığı çözen ve ceza muhakemesi ilişkisini sona erdiren karardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Nihai karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Gerekçeli Karar nedir? - Av. Gülşen Baltalı ERDOĞAN

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?

Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? İlk derece ceza mahkemesince hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay İlgili Ceza Dairesine başvurmak suretiyle “Onama” kararının kaldırılması talebinde bulunmak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Karara çıkmış bir dava ne zaman sonuçlanır?

Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Hakim gerekçeli karar ne kadar sürede yazılır?

Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Davalar birleşince ne olur?

Birleştirilen davalarda tek bir yargılama yapılır ve ortak deliller tek bir kez toplanır. Bunun sonucunda mahkeme uyuşmazlığın bütün taraflarının menfaatini aynı yargılama içerisinde görme, değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede çözme imkânına sahip olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Hangi kararlar kesin hüküm teşkil eder?

Bir hüküm, davada veya karşılık davada ileri sürülen taleplerden, sadece hükme bağlanmış olanlar hakkında kesin hüküm teşkil eder. Kesin hüküm, tarafların küllî halefleri hakkında da geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Nihai karar nasıl kesinleşir?

Bir karara karşı normal kanun yoluna başvurulursa, o kararın kesinleşmesi önlenmiş, yani kanun yoluna başvurmanın sonucuna kalmış olur. Normal kanun yolu süresi içinde bu yola gidilmezse veya gidildiği hâlde karar onanır ve başka bir kanun yolu da yok ise, nihai karar kesinleşir (Kuru: s.4484).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karar çıktı ne demek?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; yargılama sürecinde özellikle davanın sonuçlandığı son zamanda dosya durumu karara çıkmış ibaresi söz konusu davada son kararın verildiğini gösteren hukuki bir zemine dayalı önemli bir ifadedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Karar türleri nelerdir?

Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: immib.org.tr

Hakim ara karardan rücu edebilir mi?

Ara karardan rücu için herhangi bir süre hatırlamıyorum. Hukuki menfaatleri olduğu ve ara karar verildikten sonra durumda değişiklik olduğu sürece taraflar ara karardan rücu edilmesini isteyebilirler. Hakimin usuli kazanım hakkı doğuranların dışında ara kararlarından rücu edebileciği doğrudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkemede karardan sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurmak mümkündür. İstinaf kanun yoluna başvurulması üzerine, şartları varsa Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi'nin kararına karşı da 15 gün içinde temyiz kanun yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karardan rücu etmek ne demek?

Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar. Sigorta şirketinin sözleşme ile belirlenen görevlerinden vazgeçebilmesi için rücu talebinde bulunması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksigorta.com.tr

Hangi davalar birleştirilir?

(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zulkufarslan.av.tr

Aynı dava tekrar açılır mı?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Davacı davasından vazgeçerse ne olur?

Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hakim karar verdikten sonra ne olur?

Hakim boşanma kararı verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Taraflara yapılan tebligattan itibaren 2 hafta içinde taraflar varsa itirazlarını istinaf dilekçesi ile sunar. Böylelikle istinaf aşamasına geçilir. Lakin istinaf aşamasına geçilmez ise boşanma kararı kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Gerekçeli karara itiraz edilir mi?

Gerekçeli karar, taraflara tebliğ edilir. Taraflar, gerekçeli karara karşı itiraz edebilirler. İtiraz, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde yapılmalıdır. Gerekçeli karar, mahkemenin verdiği kararın hukuki dayanağını ve tarafların hak ve hukukunu korumak için önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Uyapta karara çıkmış ne demek?

Davacı kendi dosyasının durumunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına girdiğinde dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini anlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Davada Karara çıkmak ne demek?

Dava dosyası karara çıkmış demek davanın artık kesinleşmiş yani net bir şekilde sonuca varmış olduğu anlamına gelmektedir. Dava dosyasının karara çıkması sonucunda karar kesinleşerek uygulanır ve asla kararda bir değişim söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatismailyildirim.com

UYAP'ta karara çıkmış ne demek?

Bir boşanma davasında e-devlet üzerinden veya UYAP üzerinden yapmış olduğunuz sorgu işlemlerinde bazı durumlarda dosyanız “Karara Çıkmış” olarak gözükebilir. Boşanma davasının yargılanması tamamlandıktan sonra ve gerekçeli karar hazırlandıktan sonra dosya durumu “Karara Çıkmış” olarak gözükmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bugrayildiz.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT