Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Geçmişte sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Geçmişte sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?

10 yıl sigortasız çalışan kişi geriye dönük sigortasız çalıştığı yılları sigortalı hale getirmelidir. Bunun için de İş Mahkemelerinde hizmet tespit davası açmalıdır. Ancak hizmet tespit davası açılırken hak düşürücü sürelere dikkat etmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Geçmişte sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat edebilirim?

9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir. Her tanık bu şekildeki davalarda iddianızı ispat edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arenahukuk.com

3 ay geriye dönük sigorta yapılır mı?

Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cetinkaya.av.tr

Bir işyerinde çalıştığımı nasıl ispat ederim?

Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR | Av.Aysel Aba Kesici |

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Geriye dönük hizmet tespiti nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularak hizmet tespiti talebinde bulunulabilir. Kurumun denetim elemanları tarafından yapılacak inceleme sonucunda, inceleme tarihinden 1 yıl öncesine kadar geriye dönük hizmet haklarını kazanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergidegundem.com

Geçmişe dönük sigorta girişi olur mu?

Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

SGK işe girişi geriye dönük yapılır mı?

Geriye dönük işe giriş bildirgesi

Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com

Geriye dönük sigorta girişi oluyor mu?

4.660 gün daha prim öderseniz, 54 yaşınızın dolduğu 01.01.2027 tarihinde, emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Diğer sorunuza gelince; Sigorta'da geriye dönük “prim ödeme, boşluk doldurma” diye bir şey yoktur. Sadece askerlik borçlanması veya bayanlar için doğum borçlanması yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

1999 öncesi sigortam yatmamış ne yapmalıyım?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Eski sigorta girişi nasıl bulunur?

Telefon ile Sigorta Sorgulama

Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdeburger.com.tr

1 günlük hizmet tespit davası kime açılır?

Buna göre; işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar prim ve hizmet beyannamesi verilen kişiler 5 yıllık hak düşürücü süreye tabi olmadan, her zaman hizmet tespit davası açabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslanduran.com

Geriye dönük sigorta nedir?

Sigorta borçlanması veya geçmişe dönük emeklilik borçlanması, sigortalı kişilerin prim borçlarını ifade eder. Bazı durumlarda bu borçlanmalar kişinin emeklilik yaşını öne çekebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikpartners.com

Sigortasız çalışan nasıl tespit ettirebilir?

Mevzuata göre SGK sigortasız çalış(tır)mayı “fiili tespit”, “işyeri kayıt ve belgelerinden tespit” ve “diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gelen/alınan bilgi belgelerden tespit” şeklinde 3 yöntemle tespit ve tescil etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogrular.com.tr

Hizmet tespit davası nasıl ispatlanır?

Hizmet Tespit Davasında Deliller

Hizmet tespit davası açmak isteyen işçi ve vekili, işçiye ait varsa işe giriş bildirgesi, ücret ödemelerine dair varsa banka kayıtları ve her türlü yazılı delil ile davasını ispatlayabilir. Ek olarak tanık delili ile dava ispat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emreulusoy.av.tr

Sigorta girişim var ama prim ödenmemiş ne yapmalıyım?

SGK Girişim Var Prim Ödemem Yok Ne Yapmalıyım? Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında giriş var ancak prim ödeme kaydı yoksa, ilk olarak işletmenizle veya eski işvereninizle iletişime geçmeniz önerilir. İşvereninizin SGK kayıtlarını kontrol etmesini ve eksik olan prim ödemelerinin yapılmasını talep edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

1 günlük hizmet tespit davası ne kadar sürer?

Hizmet Tespit davası ne kadar sürer, sigorta tespit davası ne kadar sürer sorularının yanıtı mahkemelerin iş yüküne göre değişmektedir. Hizmet Tespit Davaları ilk derece mahkemesinde ortalama 1-3 sene sürmektedir. Yerel mahkeme aşamasından sonra istinaf ve yargıtay aşamaları da vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

SGK hizmete başlama tarihi ile 4A tescil tarihleri neden farklı?

Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uzmanpara.milliyet.com.tr

6 ay geriye dönük sigorta yapılır mı?

SGK Prim Teşviklerinden Geçmişe Dönük Son 6 Ay Yararlanma Hakkı Kaldırılıyor. 5510 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle, SGK prim teşviklerinde geçmişe dönük son altı ay SGK prim teşvikinden yararlanma imkanı sona erdirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: plusglobal.com.tr

Geriye dönük prim ödeme nasıl yapılır?

Telefon İle Bağ-kur Geriye Dönük Prim Borcu Öğrenme

ALO 170 hattı üzerinden Bağkur Geriye Dönük Prim Ödeme işlemi yapacak kişilerin sorgulama yapması mümkündür. 170 hattı arandıktan sonra yapılmak istenen işlem sesli bir şekilde söylenir. Sonrasında borçlanma ile ilgili detaylı bilgi alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yukseldamar.com

Sigorta girişi yapılmazsa ne olur?

Sigortasız işçi çalıştırdığı için doğal olarak işe giriş bildirgesi de vermemiştir bu da 2 asgari ücret cezaya tekabül eder. Aynı şekilde sigortasız işçiyi aylık prim hizmet belgesinde de göstermediği her ay için 2 asgari ücret ceza alır. Ücret bordrosunda göstermediği için ise yarım asgari ücret ceza uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukathalitozel.com

Geçmişe dönük hizmet tespit davası açılabilir mi?

Davanın açılması için ön görülen 5 yıllık süre hizmetin verildiği yıl sonundan başlanarak hesaplanır. Bu sürenin dolmasıyla birlikte kişinin hakkı düşer ve geriye dönük düzeltme yaptıramaz. Hizmet tespit davasında zamanaşımı yaşanmadan dava açma işlemi işçi tarafından yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Hizmet tespit davası kaç yıl sürer?

Bununla birlikte hizmet tespit davalarında hak düşürücü süre, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunumuzun 86. maddesinin 9. fıkrasında açıkça 5(beş) yıl olarak öngörülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Işe giriş tarihi nasıl öne çekilir?

Askerlik borçlanması, doktora ve tıpta uzmanlık borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanması, yurtdışı öğrenci borçlanması sigorta girişini öne çekebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okanhukuk.com
Önceki makale
Limbo ne demek Denizcilik?
Sonraki makale
Enjektör testi ne kadar sürer?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT