Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Evlatlık ile evlenilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Evlatlık ile evlenilir mi?

Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bianet.org

Evlatlıkla evlenme olur mu?

Yapay Hısımlık (Evlatlık)

Türk Medeni Kanunu'nda evlatlığa ilişkin evlenme engelleri: Evlatlık ile evlat edinen kendi aralarında evlenemez, Evlat edinen ile evlatlıktan birinin altsoyu ile eşi arasında evlilik birliği kurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Evlat edinilen çocukla evlenilir mi?

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Din İşleri Yüksek Kurulu'nun depremzede çocuklara ilişkin, "Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" ifadelerinin ardından, “Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır” açıklamasında bulundu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Evlatlık çocuk nikah düşer mi?

Yani yanında başı açık gezebilir mi, nikah düşer mi? Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Islam dininde evlatlık ile evlenmek caiz mi?

'Evlatlıkla evlilik yapmak uygun'

EVLAT edinmek İslamiyet'te yoktur. Bir çocuğu alıp bakmak caiz, fakat evlat edinilen çocuk o kişinin ailesine mirasçı olamaz. Evlat edinen kişinin gerçek çocuğu akrabalık ve kan bağı oluşmadığından evlat edinen erkek, büyüttüğü kızı 18-20 yaşına geldiğinde evlenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Evlatlık Almak Caiz midir? /Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Evlatlık çocuk namahrem mi?

Diyanet, "evlatlık edilenle, evlat edinen arasında evlilik engeli doğmaz" sözleriyle ilgili yeni açıklama yaptı: "Bir çocuğun gerçek ailesi ile arasında var olan hukuki sonuç, evlatlık ilişkisinde oluşmaz. Çocuğun bu aile bireylerine mahrem olmaması da bu hükümlerden biridir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.bianet.org

Islamda evlat edinme neden yasak?

Çünkü evlatlıkla ne hakiki bir evlat olunur ne de evlatlık edinen kişi gerçek bir baba olur. Evlatlık müessesesinde şu mahzurlar bulunduğu için dinimizde yasaklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kimlere nikah düşmez?

Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır:
  • Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen.
  • Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ailede kime nikah düşmez?

Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dinen kim kiminle evlenebilir?

Evlenmek isteyen kişilerin ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir. Evliliğin geçerli olması için evlenecek olan taraflar arasında bir evlenme engelinin olmaması gerekmektedir. Kişiler kendi alt veya üst soyları ile evlenemez. Aynı zamanda kan hısımları ve süt hısımları ile de evlilik gerçekleştiremezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Evlatlığınla evlenebilir misin?

Diyanet İşleri Başkanlığı, kan bağı ve süt akrabalığı bulunmadığı takdirde, evlat edinen kişiyle evlatlığın evlenmesinde dinen sakınca olmadığını bildirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Diyanet ne dedi evlatlık?

"İslam'ın ilk yıllarında eski geleneğin devamı olarak bir süre muhafaza edilen evlatlık kurumu, Medine döneminde nazil olan “Allah, evlatlıklarınızı öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır.” (el-Ahzâb 33/4) mealindeki ayetle kaldırılmış, ardından gelen ayette de evlatlıkların evlat edinenlere değil asıl babalarına nispet ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

En küçük kaç yaşında evlenilir?

Türkiye'de evlenme yaşı

2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Evlatlık kaç yaşına kadar alınır?

Tek başına evlat edinilmesini düzenleyen Medeni Kanun'a göre evli olmayan kişilerin evlat edinmesi için 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Evlat edinme için bazı hallerde kişilerin 30 yaşını doldurması aranırken evlat edinme için azami bir yaş sınırı aranmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kimlerle evlenmek haramdır?

Dede ve ninenin sadece çocukları. Buna göre kişinin kendi annesi, ninesi, kızı, kız torunları, kız yeğenleri veya onların kızları, teyze ve halasıyla evlenmesi yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Kimler evlat edinilemez?

TMK. madde 308/II‟ ye göre; “Ayırt etme gücüne sahip olan küçük, rızası olmadıkça evlât edinilemez. Vesayet altındaki küçük, ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlât edinilebilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Kuzen ile evlenmek caiz midir?

“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiyeedilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur. Ondan sonrası 'Haramah' dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Teyze kızıyla evlilik olur mu?

Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

Kadına Kimler haram değildir?

Nâmahrem: Haram olmayan, yani bir kadının evlenmesinde; dinen bir mahzur olmayan erkek demektir. Babası, kayınpederi, oğlu, kocasının eski hanımından olan oğlu, kardeşi, erkek ve kız kardeşlerinin oğulları, amcası, dayısı, süt kardeşi...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Eşinin dayısı haram mı?

Kadının mahremleri ise şunlardır:

Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: somuncubaba.net

Üvey kızıyla evlenmek caiz mi?

'Haram olan kadınlar'

İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar 'evlenme engeli' teşkil edeceğini belirten yazıda, 'evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar' şu şekilde sıralandı: Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Kurana göre kimlerle evlenilmez ayet?

Zina eden erkek, zina eden ya da müşrik olan bir kadından başkasını nikahlayamaz; zina eden kadını da zina eden ya da müşrik olan bir erkekten başkası nikahlayamaz. Bu, mü'minlere haram kılınmıştır. Nur Suresi, 32. ayet: İçinizde evli olmayanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden salih olanları evlendirin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Evlatlık vermek günah mı?

Evlatlık olarak aldıkları çocuğun, bir başkasının çocuğu olduğunu unutmasınlar. O çocuğu beslemek, büyütmek, okutmak, iş güç sahibi etmek ve evlendirmek, büyük bir sevaptır. Bu gibi konularda dini açıdan bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Peygamber efendimiz evlat edindi mi?

Hz. Peygamber, nübüvvetten önce eşi Hatice'nin kendisine hediye ettiği Zeyd b. Hârise adlı köleyi ailesinin satın almak istemesi üzerine âzat etmiş, fakat Zeyd Resûl-i Ekrem'in yanında kalmayı tercih etmiş, bunun üzerine Resûlullah onu evlât edinmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Hangi çocuklar evlat edinilebilir?

Eski Türk Medeni Kanununda evlat edinenin alt soyunun varlığı, küçüklerin evlat edinilmesinde engel oluştururken Yeni Türk Medeni Kanununda böyle bir engel bulunmamaktadır. Yani çocuğu, torununun torunu olması küçüklerin evlat edinilmesine artık engel değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezginhukuk.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT