Bazı insanlar belki de genetik nedenlerle doğuştan aleksitimi ile hayata başlarken, bazıları da yetiştikleri ortamdan ya da travmadan kaynaklı olabilir.
Duygu Körlüğünün Olası Sebepleri
Erken çocukluk döneminde aile dinamiğindeki iletişim sorunları/iletişimsizlik. Yeterli sosyalleşememe. Dışlanma. Beynin duygulardan sorumlu bölgesi olan hipotalamustaki sorunlar/dengesizlikler.
bir deyim. yaşanan muhtelif olaylar, dış etkenler sonucu, bir takım duyguların eskisi kadar güçlü, yoğun hissedilememe durumu.
Aleksitimi, “duyguları algılama, tanımlama ve açıklama konusunda yetersiz olmak” şeklinde tarif edilen bir kişilik durumu. Aleksitimik kişilerin temel özellikleri; mutluluk, acı, özlem, sevgi, coşku, öfke vb duyguların farkındalığından veya bunları ifade edecek sözcüklerden yoksun olmalarıdır.
Yeteri kadar sosyalleşememek olarak sıralanabilir. Bu sorunlar genel olarak nesilden nesile aktarılır. Bu verilen nedenlere ek olarak aleksitiminin sebepleri arasında, kişinin beyninde duyguları belirlemek ve şekillendirmekle yükümlü olan bölümün gerektiği gibi çalışmaması, dışlanma ve eğitimsizlik de sayılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Aleksitimi Aşık Olur Mu? Elbette olabilir. Ancak, duygularını tam olarak tanımlayamadıkları veya ifade edemedikleri için, romantik ilişkilerde zorluklar yaşayabilirler. Aşık oldukları kişiye duygularını ifade etmede zorlanabilirler veya karşı tarafın duygularını anlamada zorluk çekebilirler.
Kişinin duygularını, bedenini hissedememe hali. Kişinin varlığını ve yasamdaki anlamı sahip oldukları, edindikleri, ya da edinecekleri üzerinden biçimlendirme ve ilişkilerde duygusal olarak yalnız kalma durumu.
İnsanları önemseme, söylediği cümlelere inanıp değer verme, sevme yahut birinden nefret etme gibi duygular kalmıyor insanda zamanla. Çünkü hepsinin temeli olan güven hissi adım adım köreliyor hatta o dahi kalmıyor bazılarımızda.
Çağımızın en yaygın psikolojik sorunlarından biri olan aleksitimi, Türkçede duygusal sağırlık anlamına gelmektedir. Bireyin hem kendi, hem de çevresindekilerin duygularını anlayamama, bu duygudan yoksun olması şeklinde tanımlanan aleksitimi, bireylerde duygusal bir boşluğa neden olmaktadır.
Bazı insanlar belki de genetik nedenlerle doğuştan aleksitimi ile hayata başlarken, bazıları da yetiştikleri ortamdan ya da travmadan kaynaklı olabilir.
Duygusal Tepkilerde Azalma: Anhedoni yaşayan kişiler, duygusal olarak hissiz veya boş hissederler.
Ancak güncel çalışmalar aleksiti- minin birçok farklı patolojik grupta ve hatta sağlıklı popülasyonda da karşımı- za çıkan bir kişilik özelliği olabileceğini ortaya koymuştur.
Aleksitimi “duygular için söz yokluğu” anlamına gelmekte ve kişideki aleksitimi düzeyi arttıkça, psikoterapi sürecinin de olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Dolayısıyla aleksitimi skorlarından da hastaların klinik tedavisinde uzmanlara yol gösterecek önemli bir araç olarak yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Farkında olmama durumu yaşadığımız anın bilincinde olmama durumudur. Öğrenmenin dördüncü aşamasına karşılık gelir. Bir nevi vücudumuzun enerjisini emen beynin dengeyi korumak için yaptığı küçük bir algoritma gibi. Sürekli kullanılanları al, bilinç dışı yeterlilik aşamasına getir ve otomatik pilotta kullan.
Yalnızca kullanılmayan uzuvlar değil kullanılmayan duygular da körelir. Aklınız ile kalbinizi sürekli kullanınız; biri bilgidir diğeri sevgi...
Duygular, bireyin doğduğu anda başlar, yaşam boyu gelişir ve zenginleşir; aynı zamanda yaşanan duyguların yoğunluğu da zamanla değişir. Kişisel güç, bireyin kendi duygularını tanımasıyla, ifade etmesiyle ve diğerlerinin duygularını anlamasıyla oluşur.
Hissizleşmek, başlangıçta sakinlik ve dinginlik hissi verir. Bastırdığımız ve kaçındığımız duyguların farkında olmadan yüksek işlevsellikle hayata devam edebiliriz. Bir süre sonra ise akıp giden yaşamımızın esas karakteri değil izleyicisi olmaya başlarız.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Hem psikolojik hem de fiziksel faktörler de dahil olmak üzere pek çok faktör sayılabilir. Çok sayıda fiziksel ve zihinsel sağlık durumu, bir kişinin daha fazla duygusal hissetmesine neden olabilir. Bunlar stresten hormonal değişikliklere kadar uzanabilir.
Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim.
Türkçe literatürde 'duygu körlüğü', 'duygusal sağırlık', 'duygusuzluk', 'duygular için söz yokluğu' olarak da ifade edilmektedir. Aleksitimi, anlaşılması ve kavranması zor bir kavramdır. Bunun bir nedeni de duygunun ve duygusal süreçlerin yeterince anlaşılmamış olmasıdır.
Bir bozukluk olmadığı için, sağlık uzmanları şu anda Aleksitimi için tedavi önermemekte veya reçete etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri