Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Duş almadan cumaya gidilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Duş almadan cumaya gidilir mi?

Gusül abdestinin Cuma günü alınması gerektiğini bizlere tavsiye eden Peygamber Efendimiz (SAV) “Her Müslümanın haftada bir gün yıkanması gerekir. O gün de cuma günüdür.” (Nesaî, el-Cumua) buyurmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Duş almadan Cuma namazı kılınır mı?

Abdest alma imkânı varken, cuma namazı ile vakit namazları gibi vaktinde kılınamadığı zaman kaza edilen namazların, vaktin çıkacağı endişesi ile teyemmüm ederek kılınması caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gusül abdesti almadan cumaya gidilir mi?

Cevap: Bu konuda El-fıkh-ü alel-mezâhib-il-erbe'ada deniyor ki: “Cünüp olan erkeğin ve kadının, gusül abdesti almadan evvel, abdestsiz yapılması caiz olmayan, amellerden birini yapması, dört mezhepte de haramdır. Mesela, cünüp iken, farz veya nafile namaz kılması helal değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyegazetesi.com.tr

Cuma günü banyo yapılır mı?

Hafta içinde cuma günü yıkanmanın pekçok hikmet ve sevabı vardır. Fakat bu hadisler haftanın sair günlerinde yıkanmanın mekruhluğunu göstermez. Aslında mümkünse her gün yıkanmak, yoksa iki-üç günde bir yıkanmak, en güzelidir. Fakat bu da olmazsa haftayı geçirmemek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Cuma günü gusül abdesti alınır mı?

Beş vakit namazın sünnetleri ve diğer bütün sünnetler nafiledir. Cuma gecesi cünüplükten gusleden, Cuma guslü sevabına kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

CUMA GÜNÜ GUSÜL ABDESTİ ALMAK - İsmail Hünerlice Hocaefendi

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Cenabet şekilde Cuma namazı kılınır mı?

Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur'ân okumak gibi ibadetleri ve taatleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cuma günü kadınlar ne yapmalı?

Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cuma günü neler yapılmaz?

Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Dinimize göre hangi günler banyo yapılmaz?

Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilimvegelecek.com.tr

Cuma günü tüy alınır mı?

Gusül abdestiyle birlikte, dinimizin bedenî temizlik kapsamında emrettiği tırnakların kesilmesi ve kesilmesi/yolunması gereken tüylerden arınma konusunda Cuma gününü tercih etmek de bu günün faziletine erişme açısından önem taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailaga.org.tr

1 gün boyunca cünüp gezmek günah mı?

Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Cünüp gezilir mi?

Cünüp gezmek büyük günahsa da, cünüp gezerek günah işleyene kâfir denmez. Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Cünüp gezen, namaz da kılamaz. Uygun bir şekilde yıkanmanızın gerektiğini bildirmeniz gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Bilerek cünüp olmak günah mıdır?

Meşru bir yolla cünüp olmak haram değildir, cünüp kişi asla pis olmaz. Gusletmesi farz olan birisi temizlik de yapar, bulaşık da yıkayabilir, yemek de yiyebilir. Fakat ağzını ve ellerini yıkamadan yemek yemesi mekruh olmakla beraber haram değildir. Gusülsüzlüğü bu gibi işlerine engel ve mâni olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kirli kıyafetle Cuma namazı kılınır mı?

Hatta bedenin veya elbisenin temiz yerine ulaşmasa dahi farz ihtiyata göre onunla namaz kılmak caiz değildir. 848- Namaz kılanın takke ve çorap gibi avret yerini örtmeyecek kadar küçük olan elbiseleri necis olursa, lâşe ve köpek gibi necis olan hayvandan yapılmadığı takdirde, onlarla kılınan namaz sahihtir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sistani.org

Gusül abdesti alamıyorum ne yapmam lazım?

Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır. Teyemmümün su bulunmadığında yapılabileceği âyet-i kerîmelerde açıkça belirtilmiştir (en-Nisâ, 4/43; el-Mâide, 5/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cuma akşam duş almak günah mı?

GECE BANYO YAPMAK GÜNAH MI? Hayır. Bu yönde ne bir Hadis-i Şerif ne de bir Ayet-i Kerime; hatta fıkhi bir açıklama da bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaleninsesi.com

Gece 12 den sonra banyo yapmak gunah mi?

Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gece banyo yaparsak ne olur?

Öte yandan akşam duşları, vücut ısısını düzenleyerek daha kolay uyumayı sağlıyor. Dr. Christopher Winter'a göre, banyodan çıktığınızda meydana gelen hızlı serinleme, doğal bir uyku tetikleyici. Bu şekilde vücudunuzu uyku vaktinin geldiğine inandırabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Gece banyo yapmak iyi midir?

Uyumadan önce duş almak en iyi alışkanlıklardan biridir. Kan basıncınızı düzenlemeye yardımcı olur. Geceleri banyo yapmak vücutta uygun kan akışını başlatır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

Cuma günü ölürse ne olur?

[Tirmizi] (Tirmizi, Kütüb-i sitte adı ile maruf, en kıymetli altı hadis kitabından biridir. Cuma günü ölen Müslüman, o günün şerefine kabir azabı görmüyor. Kâfir o gün ölürse elbette cezasını çeker.) (Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Cuma günü ev süpürmek günah mı?

Cuma ezanı okunduktan sonra, kendisine cuma farz olan kimselerin alışveriş yapması, diğer işlerle uğraşması caiz değildir. Ancak kendisine cuma farz olmayan kişilerin alışveriş yapması, temizlik yapması, kısacası iş yapması caizdir; dinen bir sakıncası yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Peygamber Efendimiz Cuma günü ne yapardı?

İki rekâtlık cuma namazı bittiğinde Resûlullah (sas) evine gider ve yine iki rekât nafile namaz kılardı. Hz. Peygamber (sas) cumadan sonra nafile namaz kılmak isteyenlere ise dört rekât kılmalarını tavsiye ederdi. Dolayısıyla Cumadan sonra iki ya da dört rekât nafile namaz kılınması Peygamberimizin (sas) sünnetidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Cuma günü nasıl giyinmeli?

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in bu irşadı hutbe sırasında beyan ettiği belirtilmiştir. Söz konusu hadis, Cuma günü güzel ve temiz elbise giymenin ve hatta sırf cumaya mahsus bir takım bulundurmanın müstehab olduğunu ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailaga.org.tr

Ezanla sela arası banyo yapılır mı?

İkinci ile akşam arası neden banyo yapılmaz sorusu tamamen bir hurafeden ibarettir. Dini inancı yüksek insanların inanışına göre bu vakit şeytanların dağılma vakti olduğu için banyo yapmak doğru değilmiş. Çünkü bu sırada banyo yapan insan şeytanla karşılaşacağı için aklını kaybedermiş.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Cuma günü sela ile ezan arasında ne yapılmalı?

* "La İlahe İlla ente Ya Hannaü ya Mennanü ya bediassemavati vel ard." Kim sela ile ezan arasında bu duayı eder ve Allah'dan hayırlı bir şey isterse Allah mutlaka duanıza karşılk verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sporx.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT