Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Cumhurbaşkanı kanun çıkarabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Cumhurbaşkanı kanun çıkarabilir mi?

Yasama yetkisinin genelliği ilkesi uyarınca yasama organı (münhasıran Cumhurbaşkanı kararnamesi ile düzenlenecek mahfuz alan hariç) herhangi bir konuda kanun çıkarabilir. Nitekim mevzuatımızda bu şekilde çıkarılmış çok sayıda kanun mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Kanun çıkarma yetkisi kime aittir?

Ülkemizdeki hukuk sistemine göre kanun çıkarma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir. Ancak bazı durumlarda bu yetkinin devredilmesi de mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Cumhurbaşkanı neler çıkarabilir?

Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Cumhurbaşkanı tek başına yasa çıkarabilir mi?

Cumhurbaşkanı kararnameler yoluyla anayasa, kanun ve kişi hak ve özgürlüklerine aykırı olmamak kaydı ile yasama yetkisini de kullanmaktadır. Cumhurbaşkanının çıkarmış olduğu kararnameler Meclis veya Yargı yoluyla hükümsüz bırakılabilir veya iptal edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Cumhurbaşkanı kanun hükmünde kararname çıkarabilir mi?

Temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasi hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz. Olağanüstü kanun hükmünde kararnameler ise cumhurbaşkanı başkanlığındaki bakanlar kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bunun için TBMM'nin yetki kanunu vermesine gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

26 | Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Nedir? | Anayasa Hukuku

İlgili 40 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanundan üstün mü?

Ancak Yazara göre Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanun hükmünde olmayıp normlar hiyerarşisinde kanundan sonra gelen, idarenin düzenleyici işlemleri üstünde kabul edilen, yürütme organına tanınan genel düzenleyici işlem türüdür (Eren, 2018: 521-570).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kanun hükmünde kararnameyi kim denetler?

Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel hak ve hürriyetler ile dördüncü bölümünde yer alan siyasî haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez. Anayasa Mahkemesi, bu kararnamelerin Anayasaya uygunluğunu da denetler (f.6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Bir kanun nasıl çıkarılır?

Türk hukukunda kanun, TBMM'nin kanun adı altında yaptığı işlemdir. Kanun üç aşamalı bir sürecin sonunda ortaya çıkar; önce tasarı veya teklif olarak TBMM'ye sunulması, sonra komisyonlarda incelenmesi ve sonunda Genel Kurulda görüşülüp kabul edilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukmarket.com

Cumhurbaşkanı ölürse yerine kim gelir?

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırk beş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tccb.gov.tr

Cumhurbaşkanı kanunları veto edebilir mi?

: .. Devlet başkanı, parlamentonun kabul ettiği kanun metnini onay- lama (sanction) yetkisine sahipse, onun aynı zamanda mutlak veto yetkisine sahip olduğu kabul edilir. Çünkü metnin kanunlaşabilmesi İçin, parlamentonun ve devlet başkanının iradeleri zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Cumhurbaşkanı vergi oranını değiştirebilir mi?

Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna (Cumhurbaşkanına) verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: taxia.com.tr

Cumhurbaşkanı savaş ilan edebilir mi?

Savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini işten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde, Cumhurbaşkanı genel veya kısmî seferberlik ilânına karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: msb.gov.tr

Cumhurbaşkanı kanunu onaylamazsa ne olur?

Yetkili hakim bu kararı en geç kırksekiz saat içinde onaylamazsa, dağıtımı önleme kararı hükümsüz sayılır. Yargılama görevinin amacına uygun olarak yerine getirilmesi için, kanunla belirtilecek sınırlar içinde, hakim tarafından verilen kararlar saklı kalmak üzere, olaylar hakkında yayım yasağı konamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Anayasanın 116 maddesi nedir?

MADDE 116 – Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Cumhurbaşkanı yetkilerini devredebilir mi?

(3) Cumhurbaşkanı, yetkilerinden bir kısmını gerektiğinde sınırlarını yazılı olarak belirterek astlarına devredebilir. Ancak devrettiği yetkiyi, gerek gördüğünde kendisi de doğrudan kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Cumhurbaşkanı kim koruyor?

2012 yılında Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı iken koruma müdürlüğü görevine getirildi. Daha sonra ise Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü görevini üstlendi. Muhsin Köse, hâlen Erdoğan'ın koruma müdürlüğü görevini yürütmekte ve Erdoğan'ın en yakınındaki isim olarak koruma polisliğini yapmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

2023 seçimlerini kim kazanacak?

Yurtdışından gelen oyların dağıtılmasıyla birlikte seçimin resmi olmayan sonuçları ilan edilecek. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52.09'unu aldı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47.9'da kaldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Kanunlar hangisi tarafından çıkarılır?

Yasama organının kanun yapma yetkisi konu bakımından sınırlı değildir. Başka bir ifadeyle Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasaya aykırı olmamak kaydıyla dilediği konuda, ana hatlarıyla ya da ayrıntılı olarak kanun yapma yetkisine sahiptir. Buna yasama yetkisinin genelliği ilkesi adı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Bir kanun kaç günde çıkar?

İlgili Komisyonlarda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulunda oylanırlar. TBMM tarafından kabul edilen kanunlar imzalanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanı 15 gün içinde kanunu imzalayıp yayınlanmak üzere Resmi Gazeteye gönderebilir veya aynı süre içinde tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Kanun ve yasa arasındaki fark nedir?

“Yasa” ve “kanun”, doğal olarak, Türkçe hukuk dilinde çok sık kullanılan sözcükler. Birbirlerinin yerine geçen bu sözcüklerin arasında, kural olarak bir anlam farkı yok. Ulusal hukukta, kurallar kademelenmesinin (normlar hiyerarşisinin) en üst basamağında yer alan “anayasa” kavramının içinde “yasa” kavramı bulunuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgasirin.com

Cumhurbaşkanı kararlarını kim denetler?

Cumhurbaşkanı kararları, kural olarak Danıştay tarafından denetlenir. Ancak cumhurbaşkanının atama kararlarına karşı Ankara İdare Mahkemesinde dava açılır. Çünkü bunlar ülke çapında etkili ve genel değil birel nitelikte işlemlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Cumhurbaşkanı kararı iptal davası nerede açılır?

Danıştay Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı yönetmeliklerine karşı açılacak iptal ve tam yargı davalarını ilk derece mahkemesi olarak Danıştay karara bağlayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kamuhukukculari.org

Cumhurbaşkanı kararnamesine kimler dava açabilir?

(3) Anayasa değişikliklerinin ve kanunların şekil bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla iptal davası açmaya Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte biri oranındaki milletvekilleri yetkilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT