Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Babanın parası evlada helal mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Babanın parası evlada helal mi?

Avnü'l-Mabud bu hadisin şerhinde özetle şöyle der: "Baba, evladın dünyaya gelmesine sebep olduğu için, evlad onun bir nevi kazancı sayılmış ve dolayısıyla evladın kazancından yemek ona helal kılınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorusorcevapbul.com

Babanın parası evlada haram mı?

Babanın evlatları arasında ayrım yapması doğru değildir. Ancak her ne surette olursa olsun evladın babasına kırılması ve ondan -nafaka giderleri dışında- izinsiz parasını alması caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Baba kızının parasını alabilir mi?

el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Baba çocuğuna borç verebilir mi?

�"Bir baba çocuklarına borç para verebilir, hatta eşine de borç verebilir, vergi yoktur. Bunun tam tersi de olabilir, çocuklar ya da eşi o'na borç verebilir, bunun da vergisi olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Haram para kazanan birinin yemeğini yemek caiz mi?

Kazancının çoğu haramdan meydana gelen, faiz, rüşvet gibi gayrimeşru yollardan kazanan kimsenin ikram ve davetine gitmek, hediyesini kabul etmek, haram yemek olacağından, kabul etmekten kaçınmak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Evine haram para getiren babaya karşı aile fertleri nasıl hareket etmelidir?/Birfetva

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kocası haram para kazanan kadın ne yapmalı?

Kocası haram kazanan kadının yapacağı ilk iş, kocasını haramdan uzaklaştırıp helâl yolla geçinmeye zorlamaktır. Şayet tesiri olmuyor, kocası haram kazançta ısrar ediyorsa, bu defa şahsına âit malı varsa o maldan kendi rızkını temin etmesi, kocasının haram malından yememeye gayret etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Haram yiyenin sonu ne olur?

Yediği, içtiği ve giydiği haram olan kişi, yaşayan bir ölüden farksızdır. Haram, afyon gibi insanı gaflete sürükler; Allah'a itaatten uzak bırakır. Yani zehir bulaşan bir beden nasıl ki elden ayaktan düşüyorsa, haram yiyen ruh da zehirlenmiş olur ve dolayısıyla da ibadetlere karşı elden ayaktan düşmüş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Ölen babanın borcu evli kızına kalır mı?

Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor. Vergi borcu miras bırakanın hak ve alacaklarından fazla da olabilir. Yani, diğer bir ifade ile tereke borca batık durumda olabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Babanın borcundan dolayı evli kızına haciz gelir mi?

Yani okuyucumun sorusunda olduğu gibi babanın borcu için eşinin mallarına veya çocuklarının mallarına haciz tatbik olunmaz. Borç kiminse onun malları üzerinde haciz tatbik edilir, malvarlığı yok ise bir gün olması beklenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

Evlat hakkı var mı?

Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır. Ancak anne baba hakkı daha büyüktür. Bu bakımdan hiç bir evlat anne babasına hakkını helal edememe gibi bir tavırda bulunamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Babanın oğluna verdiği tapu bozulur mu?

Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kocakhukuk.com

Baba oğluna mal bağışlayabilir mi?

Kişi hayattayken malı üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahiptir; malının bir kısmını satabilir, çocuklarına veya başkalarına bağışlayabilir, vakfedebilir ya da devredebilir. Zira, herkes hayattayken mülkiyetinde bulunan mal üzerinde tam tasarruf yetkisine sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Bir anne malını istediği evladına verebilir mi?

Kişiler edinmiş oldukları malvarlığını dilediği gibi kullanabilir veya devredebilir. Buna engel herhangi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla anne/baba sağ iken saklı paylı mirasçıların saklı payını ihlal etmemek şartıyla malını istediği evladına devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgurgungor.av.tr

Haram mal nasıl çıkar?

' İçki, uyuşturucu ve kumar gibi haram yollardan elde edilen mallar, muhtaç olan kişilere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkartılır. Başkasının hakkına girerek elde edilen mallar ise sahibine iade edilmelidir. Olur da sahibi bulunamazsa mirasçıları araştırılır ve kendilerine teslim edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Babadan habersiz alınan para haram midir?

279) Babadan Mal Çalmanın Hükmü Nedir? Bir insanın babasından da olsa çalması hırsızlıktır. Şu kadar ki yabancıdan çalan Kur'an-ı Kerim'in beyanı ile kolu kesilecek bir suç işlemektedir. Babadan çaldığında hırsızlık da olsa bu, babasının malını çalan için böyle bir ceza takdir edilmeyebilir ama hırsızlıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Haram para aileden çıkar mı?

Haram yollarla kazanılan para ve mallara gelince; mirasçıların fakir olmaları durumunda söz konusu mirastan yararlanmaları câiz ise de fakir olmayan mirasçıların yararlanmaları câiz değildir. Bu tür para ve malların, fakirlere veya hayır kurumlarına verilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Babanin borcundan evlat sorumlu mudur?

Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Ölen bir kişinin borcu silinir mi?

Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: encazip.com

Eşimin borcu var beni etkiler mi?

Eşin borçlarından dolayı sorumluluk 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu'nun 224. maddesinde şu şekilde belirtilmiştir: “Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasingirgin.av.tr

Babadan kalan borcu kim öder?

Miras bırakanın borçlarından mirasçılar müteselsil sorumlu olduğundan kendi hissesine düşmeyen borcu ödeyen mirasçının diğer mirasçılara rücu hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Bankaya kredi borcu olan kişi ölürse ne olur?

Kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek durumundadır. Çünkü miras durumlarında yapılan dağıtım, borçlanmada da geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Ölen kişinin telefon borcunu kim öder?

Hayat sigortası imzalamazsanız yaşam boyunca olan borçlarınız ( Kredi, SGK, telefon ,internet, vergi) kefil olarak gösterdiğiniz kişiler ödemek zorunda kalır. Kefil yok ise ölüm sonrası mirasçı olanlardan alınır. Borcun tamamen silinmesi mümkündür fakat çok zordur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karar.com

Haram para bir yerden çıkar mı?

Verilenin haram mal olduğu kesin bilinirse, bunu almak caiz olmaz. Haram malı, hediye vermek caiz olmaz. Haram olduğunu bilenin de, bunu alması caiz olmaz. Eline, haram mal, mesela para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Helal olmayan herşey haram mıdır?

Helal ve mübah olmayan şeylere caiz değildir denilmektedir. Haramlar kastedildiği gibi, zatı itibariyle helal olan, ancak hükmen haram olan şeyler için de kullanılır. Mesela, alışveriş yapmak helaldir. Ancak cuma vaktinde kendisine cuma namazı farz olan birisinin alışveriş yapması helal değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Haram parayla hayır olur mu?

İslâm dini, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan sağlamalarını emreder. Gayrimeşru ve haram yollarla elde edilen kazanç ile ibadetler yerine getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr
Önceki makale
Tırnak kesmek abdesti bozar mı?
Sonraki makale
Beyaz Badem nedir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT