Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Baba evi vatanı asli midir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baba evi vatanı asli midir?

Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferî olur mu? Yetişkin bir kimse doğup büyüdüğü ya da sürekli yaşamak üzere temelli yerleştiği aslî vatanını terk edip herhangi bir sebeple sürekli yaşamak üzere bir başka yere yerleşirse burası onun asli vatanı olur ve bu durumda önceki yer vatan-ı aslî olmaktan çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Baba evi vatanı aslî midir?

el Cevab: - Baba evinden ayrılmışsa örneğin bir kadın, yolculuk esnasında da baba evine varınca da seferi olur. - Erkek baba evinden ayrılmışsa yolculuk esnasında seferidir. Baba evine varınca dilerse seferi gibi kılar, mukim kılması da caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Baba memleketi seferi olur mu?

Babanızın bulunduğu yerde size ait bir oda varsa yani sizi oraya bağlayan maddi bir gerekçe varsa orada seferi sayılmazsınız. Ama sadece babanız orada yaşadığı için seferi olmaktan çıkmazsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Eşin evinde seferi olunur mu?

Buna göre bir beldede kullandığı evi olan kimse oraya gittiğinde seferî sayılmaz. Günümüzdeki bazı yaklaşımlara göre kişinin yazlığının olduğu yer de aslî vatanı gibidir. Dolayısıyla kişi, kendisine ait yazlık veya kışlık evinin ya da devre mülkünün bulunduğu yerlerde namazlarını tam kılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vatanı Aslide seferi olunur mu?

Vatan-ı aslî: Aslî yerleşim yeri demektir. Bir insanın doğup yaşadığı yer veya çalışmak üzere yerleşip geçimini sağladığı, ev alıp çoluk çocuğu ile yerleştiği yerdir. Kişi burada yolcu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vatan-ı Asli Nedir, Birden Çok Vatan-ı Aslî Olur mu?

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vatanı asli nasıl bozulur?

Akıbet bir kişinin vatan-ı aslisinin bozulması için o vatanı terk etmiş olması ve başka bir yeri de vatan edinmiş olması şarttır. Binaenaleyh kişi doğup büyüdüğü baba memleketinden, köyünden bilkülliye terk etmeyi kast etmeksizin ayrılsa, anne, babası da orada kalmaya devam etse, köyü vatan-i asli olmaktan çıkmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailaga.org.tr

Vatanı ikamet Vatanı sükna ile bozulur mu?

Daha az yola niyet ederek gidip gelse, vatan-ı ikameti bozulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Evlendikten sonra baba evi seferi olur mu?

Buna göre bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp ziyaret, seyahat, ticaret vb. amaçlarla seferi olacak kadar uzak yerde yerleşik olan anne ve babasının ya da çocuklarının yanına giderse, seferilik hükümlerine tabi olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Babanın evinde seferi namaz kılınır mı?

Cevap: Bu konu ihtilaflı. Bir görüşe göre bir kimsenin memleketinde babadan kalma evi varsa oraya gittiği zaman orada mukim olur yani namazı tam kılar. Bir grup alime göre ise misafir hükmündedir, seferi olarak kılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vavtv.com.tr

Kimler seferi sayılır Diyanet?

Sürekli gidip geldiği iş yeri en az 90 km uzakta olan ve iş yerinin bulunduğu yerde her defasında Hanefîler'e göre 15, Şâfiîlere göre 4 günden az kalan kişinin, iş yerinin bulunduğu şehirde otel, misafirhane vb. bir yerde kalıyorsa orada seferî sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hanefi mezhebine göre seferi kaç gündür?

Bilindiği gibi İmam Ebû Hanife'ye göre uzun yolculuğun süresi üç gün ve üç gecedir. Hanefî fakihler bu süreyi yaklaşık 85-90 km. olarak tespit etmişlerdir. İmam Şafiî'ye göre de uzun yolculuğun süresi iki gün veya iki gecedir. Şafiî fakihlerden bu süreyi 144 ve 178 km'ye kadar çıkartanlar vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Arabayla kaç km seferi sayılır?

İslam dininde, oturduğu yerden 90 kilometre uzaklığa giden bir kişi "Seferi" sayılır ve en az 90 kilometre uzaklıktaki bir yere uçakla, arabayla, gemiyle ya da herhangi bir ulaşım aracıyla yaptığı yolculukta oruçtan muaf tutulur ve farz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Umreye giden kişi seferi sayılır mı?

Tam İlmihal'de diyor ki: Mekke, Minâ ve Arafat gibi başka başka yerlerde toptan 15 gün kalmaya niyet eden, mukim olmaz. Demek ki Türkiye'den giderken veya oraya varınca bir yerde 15 günden fazla kalmaya niyet edilmemişse seferi olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Seferi namaz kılmak şart mı?

Yolculuk yapan ve seferi sayılan kişilerin seferi namazı kılmaları gerekmektedir. Seferi namazları kılınırken farzı dört rekat olan namazların iki rekat olarak kılınması gerekmektedir. Seferi olan kişilerin akşam namazı dışında diğer namazları ikişer rekat olarak kılmaları gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Vatanı asli değişir mi?

Vatan-ı asli, ancak başka bir vatan-ı aslî ile bozulur. Yani kişinin başka bir memlekete yerleşmesiyle onun vatan-ı aslîsi değişmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gezmeye giden seferi sayılır mı?

Onun memleketi artık ailesiyle yaşadığı yeni yeridir. Terk ettiği doğup büyüdüğü eski memleketinde artık seferi sayılır. (Şayet on beş günden az kalacaksa) On beş günden çok kalacaksa zaten seferilik nerede olursa olsun hemen bitmiş olur..

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Seferi iken normal namaz kılmak günah mı?

Hanefilere göre seferi olan birisinin dört rakatlı namazları iki kılması gerekir. Ancak dört olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa tam kılmak daha faydalıdır. Farz edelim ki gerçekten seferi olduğumuz halde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gittiği yerde kaç gün kalacağı belli olmayan kimse seferi olur mu?

Ne zaman döneceğim belli değil. Namazlarımı seferi olarak mı kılmalıyım? Gittiği bir yerden ne zaman döneceği belli olmayan, orada seferi olarak kalır. On beş günden fazla kalacağını kararlaştırırsa o zaman seferiliği biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Seferi olmak için kaç km?

İslam dininde seferi oruç şartları belirlenmiştir. Bir kişinin seferi orucunu tutması için şu durumları yerine getirmesi gereklidir: Seferi oruç şartları arasında en önemlisi yolculuk mesafesiyle ilgilidir. Yaşanılan şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapılacaksa; seferi oruç tutulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

Seferi iken bayram namazı kılınır mı?

Şâfiî ve Mâlikî mezheplerinde ise mukim gibi yolcunun da bayram namazlarını kılması sünnettir. 4. Namazların Cemedilebilmesi. Hanefîler'in dışındaki üç mezhebe göre yolculukta öğle ile ikindi ve akşamla yatsı namazları birleştirilerek aynı vakit içinde kılınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Seferi de yatsı namazı nasıl kılınır?

Seferi namazı sabah ve akşam namazlarını kapsamadığından öğle, ikindi ve yatsı namazlarını kapsar. Bu vakitlerde de farzlar 4 rekat olduğu için 2 eksilterek farzlar 2 rekat kılınmaktadır. Sünnet namazlarda bir eksiltme yapılmamaktadır. Sünnetleri olduğu gibi kılmak esastır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Seferi namaz kılmanın şartları nelerdir?

Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Kaç çeşit vatan vardır?

1-Vatan-ı aslıdır: Vatan-ı Asli bir insanın doğup büyüdüğü veya evlenip içinde yaşamak istediği veya yerleşip kalmak istediği yerdir. 2-Vatan-ıikamettir:Bu da yukarıda sayılan şeylerden birisi olmamakla birlikte bir misafirin on beş gün veya daha fazla bir süre kalmak istediği yerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Vatan çeşitleri nelerdir?

Bunlardan biri mekân, diğeri ise mesafedir. Yolculuk konusu ile ilgili olarak bir kimsenin bulunduğu yer, ya "vatan-ı asli", ya "vatan-ı ikamet", ya da "vatan-ı sükna"dır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Seferi olmak için kaç gün?

2- Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre seferilik ölçüsü orta yürüyüşle iki günlük yolculuk veya ağır yükle ve yaya olarak iki konaklık mesafedir. 3-Hanefi mezhebine göre ise üç günlük yolculuktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT