Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ayasofya altında ne var?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayasofya altında ne var?

4. yüzyıl olarak tarihlendirilen yerin 4 metre altındaki 3 odalı tarihi yer altı mezar yapısını gösterdi. Ardından caminin güneybatısındaki kestane ağacının dibinden inilen, yerin 2 metre altındaki mahzenleri, devamında yer alan tünelleri ve dehlizleri gösteren Diker, Ayasofya'nın eşsiz bir yapı olduğunu söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Ayasofya'nın ortasındaki boşluk nedir?

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “Boş bırakılan alan imparatorların taç giyme alanıdır. Bu nedenle boş bırakıldı. Buradaki daire şeklindeki renkli alanlarda Ayasofya'nın yapımında kullanılan mermerlerden örneklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Ayasofya'da mezar var mı?

"Ayasofya'nın kuzeydoğu cephesinin hemen önünde yer alan mezar yapısı yerin 4 metre altında bulunuyor. 'Hipoje' olarak bilinen bu yapı, Ayasofya'nın inşası sırasında yapılmış olan bir yer altyapısı değil, ondan çok daha önce M.S. 4. yüzyıla tarihlendirilen bir yer altı mezar yapısıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Ayasofya'nın üst katı neden kapalı?

RESTORASYON: Ayasofya'da mozaiklerin önemli örneklerinin bulunduğu üst kat, camiye dönüştürülmen önce devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Ayasofya'da Kimin mezarı var?

II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

İşte Ayasofya'ya uzanan Bizans tünelleri!

İlgili 38 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ayasofya'yı kim aldı?

1453 yılında Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ile camiye çevrilmiş ve ilk Cuma Namazı Ayasofya'da kılınmıştır. Camiye çevrilmesiyle yapıya eklenen İslami öğeler yapıya ayrı bir değer katmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Ayasofya Fatih Sultan Mehmet'in mi?

Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmaneli.bel.tr

Peygamber Efendimiz Ayasofya için ne dedi?

“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Ayasofya melek yüzü neden açık?

Gerek Evliya Çelebi'nin anlatımında gerekse sonraki dönemlerde Ayasofya iç mekanını resmetmiş Avrupalı seyyahların betimlemelerinde bu meleklerin yüzleri açık görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Ayasofya'nın taşları nereden geldi?

Angı, Ayasofya'nın ilk yapım döneminde Yunanistan ve adalarıyla, Mısır, Tunus ve Fransa gibi ülkelerden, Muğla, Kocaeli, Afyon, Denizli, Bilecik ve Marmara Adası'ndan getirilen taşların kullanıldığını dile getirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Ayasofya'nın kapısı yendi mi?

Kapısı Yendi, Duvarları Kazındı... Gözümüzün Önünde Yok Edilen Ayasofya'nın Son Hali.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Ayasofya depreme dayanıklı mı?

Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle camiye dönüştürülen Ayasofya'nın onlarca depreme ve doğa olayına dayanmasının arkasında Türk tarihinin önemli isimlerinden Mimar Sinan'ın imzası bulunuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Ayasofya'ya başörtüsüz girilir mi?

Müze statüsünden cami statüsüne geçirilen Ayasofya'ya başörtüsüz, şortlu ve dekolteli girmek artık yasak. Ayasofya Camii'nin girişine uygun kıyafetlerle girilebilmesi için standlar kuruldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Ayasofya neden kıbleye bakıyor?

Ayasofya'nın Hızır Aleyhisselam tarafından kıble yönüne çevrildiği bir Müslüman inanışı değildir. Şehir efsanesine göre Hızır Aleyhisselam bina yapılırken değil, İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'yı kıbleye çevirmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malumatfurus.org

Ayasofya girişinde ne yazıyor?

Ayasofya Camii'nin girişindeki kitabede şu hadis-i şerif yazmaktadır: "Konstantiniyye (İstanbul) elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutandır ve o ordu ne güzel ordudur."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: twitter.com

Ayasofyadaki 4 melek ne demek?

Serafim Melekleri ibrani / hristiyan inancına göre en üst düzeydeki meleklerdir. İbrani mitolojisine göre tanrıya en yakın meleklerdir. Ayasofya'nın kubbesini taşıyan altı kanatlı dört melek figürü de serafimdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: star.com.tr

7 melek kimdir?

Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ayasofya'nın kapısı neden yendi?

Binlerce yıllık mabedin görkemli kapısı, tarih boyunca hurafeye inananlar tarafından tahrip edildi. Nazardan korunacağına inanan bu kişiler yüzünden zarar gören Ayasofya'nın kendisi oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ayasofya kimler için kutsal?

Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Ayasofya'nın en önemli özelliği nedir?

Ayasofya'nın mimarisindeki en önemli yenilik, ölçülerinin bir kilise için alışılmamış büyüklükte oluşu, orta mekâna hâkim olan kubbenin büyüklüğü ve yüksekliğiydi. Ana mekânı örten kubbenin zeminden yüksekliği 55.60 metre, çapı ise kuzey güney doğrultusunda 31,87. metre, doğu batı doğrultusunda ise 30.86 metre.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arkeofili.com

Ayasofya'da ne bulundu?

Ayasofya Camii'nde bir mermer bloğun içinde 5 parça yazılı kağıt bulundu. Ayasofya Camii'nde bir mermer bloktaki taşın yerinden çıktığını fark eden cemaat, yetkililere haber verdi. Orada bulunan poşet açıldığında içerisinde bulunan parşömenin üzerinde yazılar ve çizimler görüldü.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Fatihin bedduası nedir?

Keşiş 'Gün gelecek emlak ve toprak azalacak bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak' dedi. Fatih de ellerini gökyüzüne açarak “Bu yerleri yabancılara satanlar Allah'ın gazabına uğrasın' diye beddua etmiş.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Ayasofya neden camiye Cevrildi?

Fatih Sultan Mehmet, 1453'te İstanbul'un fethinden sonra “fethin sembolü” ve “kılıç hakkı” mantığıyla ve cami ihtiyacını karşılamak için Ayasofya'yı kiliseden camiye çevirmişti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Ayasofya adı neden değişmedi?

Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul'u fethettiğinde Ayasofya, ismi değişmeden fethin sembolü olarak camiye dönüştürüldü. Hatta fethedilen başka şehirlerdeki Ayasofya isimleri de Osmanlılar tarafından korunmuştur. Adı Ayasofya olmayan yapılara bile büyüklüğünü veya önemini belirtmek için Ayasofya denmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugva.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT