Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

1999 öncesi sigortam yatmamış ne yapmalıyım?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1999 öncesi sigortam yatmamış ne yapmalıyım?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

1999 öncesi sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arenahukuk.com

99 öncesi çalıştım ama sigortam yok ne yapmalıyım?

1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Geçmişte yatmayan Sigortalar ne olacak?

İşveren okurumuzun başvurusuna rağmen gerekli düzeltmeyi yapmaz, okurumuzun eksik primlerini geçmişe dönük olarak yatırmazsa, okurumuz o dönemde çalıştığını ve ücret aldığını ispatlayan belgelerle SGK'ya başvuru yapabilir. SGK inceleme yapıp, işverene idari para cezası kesip, primlerin yatırılmasını sağlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Geçmişte sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Sigortasız çalıştırılanlar nasıl bir yol izlemeli? | Haber Bülteni (Ahmet Kıvanç)

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

2000 yılında sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?

İş Mahkemesinde Hizmet Tespit Davası Açmak

Geriye dönük sigortasız çalışmaları ispat edip sigortalı hizmetlerden saydırabilmenin bir diğer yolu ise iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmaktır. İş mahkemesi olmayan yerlerde bu davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isvesosyalguvenlik.com

EYT için geriye dönük sigorta girişi yapılabilir mi?

Bir başka ifadeyle aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgelerin SGK'ya verilmiş olması durumunda yargı yoluyla hak talep edilebilir ve sigorta başlangıcı geriye çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

EYT için geriye dönük prim ödeme var mı?

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

SGK açısından zaman aşımı kaç yıldır?

5510 sayılı Kanunda prim alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresi Kanunun 93. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre, “Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başın- dan başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

EYT 99 öncesi kaç gün sigortalı olmak gerekiyor?

Eğer düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde daha önce var olan kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü doldurma koşulunu getirirse, EYT mağdurlarının tamamı bu düzenlemeden yararlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

1998 giriş var prim yok ne yapmalıyım?

Hizmet tespit davalarında beş yıllık zaman aşımı süresi bulunuyor. Şubat 1998'de işe girmenize karşın adına prim yatırılmamış ve sıfır gün olarak çalıştırıldıysanız iki yolla hakkınızı arayabilirsiniz. Birinci adımda SGK'ya başvurarak sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

EYT li olmak için şartlar nelerdir?

9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ucar-ucar.av.tr

EYT de zaman aşımı var mı?

Beş yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

EYT hizmet tespit davası ne kadar sürer?

EYT hizmet tespit davaları 2 ay ile birkaç yıl içinde sonuçlanabilir. Mahkemenin iş yüküne göre değişmekle beraber çalışılan iş yerinden bir sigortalı çalışanın şahitliğiyle beraber EYT hizmet tespit davaları 2 ayda sonuçlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikpartners.com

Sigortası ödenmeyen işçi ne yapmalı?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Prim gün sayısı eksik olanlar EYT den yararlanabilir mi?

Askerlik ve doğum borçlanması yapsanız da prim gün sayınız eksikse ya da borçlanma yapamıyorsanız prim gün sayısını doldurduğunuzda EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

EYT için eksik kalan prim nasıl tamamlanır?

İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

EYT için prim borçlanması nasıl yapılır?

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR? Askerlik ve borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

EYT de geriye dönük borçlanma nasıl oluyor?

Ödeme süresini kaçıranın borçlanması mümkün olmayıp, yapılan başvuru da geçersiz sayılıyor. 1 Ocak 2023'ten ihya başvurusu yapanların da süreyi kaçırmaması gerekiyor. Aksi halde yeni asgari ücret üzerinden (yüzde 55 daha fazla) primi ödemesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

EYT prim eksiği olanlar ne yapmalı?

EYT'de 'kademeli prim' nedeniyle eksiği olanlar için 3 yol bulunuyor. Askerlik ve doğum borçlanması yapabilirsiniz, aylık 3.202 lira prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz veya çalışmaya devam ederek prim gününü doldurabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Geriye dönük sigorta paramı nasıl alabilirim?

Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

İşveren sigorta geçmişini görebiliyor mu?

İşveren, işe alımlar için bir insanı işe alırken sigorta geçmişine baktıklarını ve burada hangi nedenlerle kişinin işten ayrıldığını gördüklerini söylüyor: “Kamuda çalışıp sonrasında KHK'yle işten çıkartılanların çalışma geçmişleri SGK Tescil ve Hizmetleri Dökümünde görebiliyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Sigortasız işçi hakkını nasıl arar?

Bu ay ALO 170'e gelen çağrı. Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı. Alo170 Çağrı Merkezine yurtdışından ulaşmak için, +90216 170 1 122 numarasını arayabilirsiniz...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alo170.gov.tr

İşveren geçmişe dönük bildirimde bulunabilir mi?

Geriye dönük işe giriş bildirgesi

Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com
Önceki makale
Ahlaki olmak nedir?
Sonraki makale
Bir insan neden suç işler?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT