Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

18 Yaş Altı ifade verebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 18 Yaş Altı ifade verebilir mi?

İfadeye çağrılmak çoğunlukla karakola çağrılmak şeklinde olur. Ancak kişinin ifadesi kimi zaman savcı tarafından alınabilir. Özellikle ifadesi alınacak kişi çocuksa yani 18 yaşından küçükse ifadesinin savcı tarafından alınması zorunludur. Tabii ki bu kural yalnızca şüpheli çocuk için geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

18 yaşından küçüklerin ifadesi alınır mı?

Yetişkinlerin mağdur veya tanık olma halinden farklı olarak, çocuk mağdur/tanık olduğunda farklı hükümler uygulanmaktadır. Buna göre, 15-18 yaş gurubundaki mağdurların ifadeleri avukat huzurunda kolluk tarafından alınabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kenangoksu.com

16 yaşındaki mağdur ifadesi alınır mı?

Çıvgın, "Yasa gereği mağdur çocukların ifadeleri avukatsız alınamaz. Mağdurların ifadesi karakolda alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

18 yaşından küçük kişinin ifadesi nasıl alınır?

- Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocukların ifade ve beyanları, adli görüşme odasında uzmanlar aracılığıyla alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulbarosu.org.tr

18 Yaş Altı polise ifade verebilir mi?

Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.bianet.org

Suça Sürüklenen Çocuk #CezaDavaları

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

18 yaş altı tek başına ifade verebilir mi?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından ceza muhakemesi hukukunda 15 yaşından küçük çocukların ayırt etme gücüne (temyiz kudreti) sahip olmadıkları ve bazı hakları tek başına kullanamayacakları kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

15 yaşından büyük çocuğun ifadesi alınır mı?

Buna göre 15 yaşından büyük olan fakat yeminin niteliğini ve önemini kavrayamayan çocukların da yeminsiz dinlenmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 52. Maddesine göre tanıkların dinlenmesi sırasındaki görüntü veya sesler kayda alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asiyedemirel.av.tr

18 yaşından küçük biri ceza alır mı?

Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

17 yaşındaki biri hapse girebilir mi?

Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

18 yaş altı kişilere dava açılır mı?

18 yaş altı çocuklardan da ne gördüklerine dair bilgi alınabilir fakat mahkemeye çıkarılmazlar. Çocukların psikolojisi açısından bu durum sakıncalıdır. Bu yüzden, mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir. Bir suç işleme durumunda ise 18 yaş altındaki kişiler, duruma göre hâkim karşısına çıkarılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anchukuk.com

15 Yaş Altı şikayetçi olabilir mi?

Yargıtay, 15 yaşından küçük çocukların yaş küçüklüğü nedeniyle ceza muhakemesinde ayırt etme gücüne sahip olmadıklarından şikayetten vazgeçme hakkını da kullanamayacaklarını kabul etmektedir. 15 yaşından büyük çocuklar şikayet vazgeçme hakkını bizzat kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

14 yaşındaki mağdurun ifadesini kim alır?

(5) (Ek:17/10/2019-7188/22 md.) Türk Ceza Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen suçlardan mağdur olan çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde Cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

18 yaşından küçük biri şikayet ederse ne olur?

Yargıtay'ın kabulüne göre 15 yaşından küçük çocukların temyiz kudreti bulunmadığından şikâyetten ancak yasal temsilcileri vasıtasıyla vazgeçebilirler. 15-18 yaş aralığındaki çocuklar vazgeçme haklarını bizzat kullanabilirler. 15 yaşından küçük çocukların yasal temsilcileri şikâyetten vazgeçmek ister fakat müdafi aksi ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

18 Yaş Altı tanık olabilir mi?

18 yaşından küçük biri bana tanıklık edebilir mi? Tanıklık için reşit olma şartı bulunmamaktadır, dolayısıyla tanık olarak gösterebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: basarilibosanma.com

Karakolda ifade vermek zorunlu mudur?

Kişinin çağrıldığı an gitme gibi bir zorunluluğu bulunmamakta ancak uygun bir süre içerisinde ifade vermeye gitmesi tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde savcılık tarafından yakalama ya da zorla getirme emri çıkartılabilir ki bu durumlarda kişi kolluk kuvvetlerince isteksiz davranılırsa zorla ifadeye götürülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Çocuklar imza atabilir mi?

18 yaş altı imza ???

Arkadaşlar 18 yaşını doldurmamış bir kişinin bir borç belgesine yada herhangi bir senet'e atttığı imzanın (hiçbir veli onayı olmaksızın) bir geçerliliği var mıdır? hiçbir geçerliliği yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

15 Yaş Altı cezaevine girer mi?

12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur. Suça sürüklenen bu çocuklar hakkında da “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri” uygulanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

18 yaş altı suç işlerse ne olur?

"Onsekiz yaşından küçüklerle ilgili adlî sicil ve arşiv kayıtları; ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıkları, hâkim veya mahkemelerce istenebilir. kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sadikayabasi.av.tr

8 yaşında hapse girilir mi?

0-12 yaş aralığı: Türk Ceza Kanunu madde 31/1 uyarınca; fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların cezai sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılması mümkün değildir. Fakat güvenlik tedbirleri uygulanabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vonahukuk.com

17 yaş reşit mi?

Genel olarak reşit olmak düzenlenmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 11'e göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Bu kapsamda cinsel rüşt yaşının da 18 yaş olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

18 yaşından küçük iki kişi cinsel ilişkiye girerse ne olur?

15-18 yaş grubunda iki çocuğun cinsel ilişkiye girmesi halinde de reşit olmayanla cinsel ilişki suçu meydana gelir. Ancak, Yargıtay uygulamada 15-18 yaş grubunda iki çocuk arasında gerçekleşen cinsel ilişkide kız çocuğunu mağdur, erkek çocuğunu ise fail olarak kabul etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

18 Yaş Altı cezaevi görüşüne gidebilir mi?

BAYRAM VE RESMİ GÜNLERİN AÇIK GÖRÜŞLERİNDE HÜKÜMLÜ/TUTUKLULARIN ANNESİ, BABASI, EŞİ, ÇOCUĞU, KARDEŞİ, TORUNU, BÜYÜKANNESİ VE BÜYÜKBABASI İLE GÖRÜŞEBİLİR. 18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN ANNE VEYA BABASI OLMADAN GÖRÜŞME YAPTIRILAMAZ.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmir3tcik.adalet.gov.tr

15 yaşındaki çocuğa ceza verilir mi?

(Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.) Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş olup da on beş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

15 yaşındaki çocuk tutuklanır mı?

ÇKK nun 21. maddesi uyarınca; 15 yaşından küçük çocukların işledikleri iddia olunan suça ilişkin kanun maddesinde öngörülen ceza miktarının üst sınırı beş yıldan fazla değil ise çocuk hakkında tutuklama kararı verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Mağdur Ssç olur mu?

Yani bir anlamda suça sürüklenen çocuğu fail olarak değil, mağdur olarak göstermiştir. Suça sürüklenen çocuklar ile çevremizde karşılaştığımızda Çocuk Koruma Kanunu 6. Madde gereğince bu kişilerin mutlak surette sosyal hizmetlere veya adliye çocuk savcılık bürolarına ihbar edilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatcerenyanik.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT