Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Zorla istimlak olur mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Zorla istimlak olur mu?

İstimlak Kanunu uyarınca, kamu olarak genel olarak ifade edilen kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler, kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek kanunla gösterilen esaslara uyarak özel mülkiyette bulunan taşınmazları zorla alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alacaktakipsistemi.com

Istimlak hangi şartlarda yapılır?

İstimlak, halk dilinde kamulaştırma adı ile de bilinir. İdare tarafından alınan istimlak kararı, öncelikle yüksek kamu yararının olması şartı bulunması gerekir. İstimlak kararını kamu yararı alabilecek olan idare belediyeler, üniversiteler ya da köy tüzel kişilikleri alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Istimlak ve kamulaştırma arasındaki fark nedir?

İstimlak, kamulaştırma uygulaması ile hemen hemen aynı anlamı taşıyor. Bu nedenle de istimlak ile kamulaştırma arasında anlam bakımından çok fark yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Istimlaka itiraz edilir mi?

İstimlak bedelinin mülk sahibinin kabul etmeyeceği bir değer olması durumunda bu sürece itiraz edilip mahkemeye başvurulabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

Belediye istediği yeri istimlak edebilir mi?

İdare tarafından istimlak kararı alınabilmesi için öncelikle yüksek kamu yararının olması şartı aranır. İstimlak kararını kamu yararı olan idare, belediyeler, üniversiteler ya da köy tüzel kişilikleri alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ NASIL YAPILIR?

İlgili 38 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Belediye tapulu araziye el koyabilir mi?

İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 3ehukuk.com

Istimlak kararına nasıl itiraz edilir?

İstimlak Bedeline İtiraz

Belirlenen bu bedeli haklı bulayan mülk sahibinin buna itiraz etmesi mümkündür. Kamulaştırma bedeline itiraz, 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilalcelik.av.tr

Istimlak edilen yer geri alınır mı?

Kamulaştırma kararının ve bedelinin kesinleşmesinden sonra taşınmaz malın kamulaşmasının idare için bir menfaati kalmadığında bu durum eski mal sahibine veya mirasçılarına duyurulur. Bunun üzerine eski mal sahibi aldıkları kamulaştırma bedelini üç ay içinde ödeyerek taşınmazı geri alabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sobehukuk.com

Istimlak nasıl kaldırılır?

Kamulaştırma işlemi bir “idari işlem” niteliğindedir. Anayasanın 125. Maddesine göre, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Dolayısıyla kamulaştırma işleminin iptali için de yargı yolu açık olup, bu işlemlere karşı dava açılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Kamulaştırma şerhi varsa satışa engel mi?

Bir tapu kaydı üzerinde kamulaştırma kanununun 7. maddesine göre beyanlar sütununa yazılmış belirtme varsa, bu kayıt taşınmazın satışına engel değildir. 31/b maddesine göre şerhler sütununda şerh varsa bu taşınmaz üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Satılması da mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekirdag.bel.tr

Tapulu araziden yol geçerse ne olur?

Tapu Müdürlüğünde satışı yapılmış bir parselden daha sonra yol geçmiş olmasında Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundan bahsedilemez. Tapu Müdürlüğü, satışı yapılan her parselin daha sonra uygulanacak olan imar plânındaki durumunu bilemez. Bilse bile talep sahibine sözlemek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tapu-kadastro.net

Istimlak davası ne kadar sürer?

Ortalama 10 – 12 ay gibi bir süre sonunda yerel mahkeme aşaması sonuçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Istimlak şerhi nasıl kaldırılır?

Kamulaştırma K.madde 7/son cümlesine göre kamulaştırma şerhinin tapu siciline işlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde mahkemede dava açılamaması yada açılması ancak bunun tapu sicil müdürlüğüne 6 ay içerisinde bildirilmemesi halinde şerhin resen silinmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kamulaştırma kararı kaç yıl geçerli?

Kanunun 22. Maddesinde, kamulaştırmanın kesinleşmesinden 5 yıl geçmedikçe, taşınmazın kamulaştırma amacına veya kamu yararına yönelik herhangi bir ihtiyaca tahsisinin gereği kalmaması halinde, bu hususun hak sahiplerine Tebligat Kanunları çerçevesinde duyurulacağını düzenlemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Kamulaştırma bedelinin tespiti nasıl yapılır?

Duruşmada tarafların bedel üzerine anlaşması istenir. Eğer taraflar anlaşamazsa hakim bedelin tayini için bilirkişi raporu ister. Raporun gelmesi ile tespit edilen bedel mülk sahibi hesabına yatırılır. Bu makbuz 15 gün içinde mahkemeye sunulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Kamulaştırma bedeli ödenmezse ne olur?

İdarelerce yeterli ödenek temin edilmeden kamulaştırma işlemlerine başlanılamaz. Belediyenin kamulaştırma bedelini ödemediği durumlarda ise icra yoluna yada asliye hukuk mahkemesi kanalıyla dava açma hakkı doğmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tevfikyildirim.av.tr

Kamulaştırma yapılmazsa ne olur?

Aynı maddede, ilgili idarenin bu 5 yıl içerisinde kamulaştırma yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, uzlaşma/idari başvuru süreçlerinin tamamlanmasından sonra, taşınmazı kısıtlanan malikin idari yargıda tam yargı davası açabilme imkanı normatif olarak tanınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.lexpera.com.tr

Istimlak bedeline itiraz edilebilir mi?

Kamulaştırılacak olan taşınmaz için idare tarafından açılan bedelin tespiti ve tescili davasında belirlenen kamulaştırma bedeli, mülkiyet sahibi tarafından kabul edilmediği takdirde kamulaştırma bedeline itiraz mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Istimlak edilen yeri nasıl öğrenebilirim?

· İstimlak Müdürlüğüne şahsen tapu senediniz ile başvurarak öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibb.gov.tr

Istimlak parası ne kadar?

İstimlak bedeli, mülk sahibinin mülkün kullanım hakkını başka bir kişiye verdiği ve bu kişinin mülkü belirli bir ücret karşılığında kullandığı bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, istimlak bedeli, mülk sahibi ve istimlakçı arasında yapılan istimlak sözleşmesinde belirlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: remaxahenk.com

Malikin geri alma hakkı kaç yıl?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kamulaştırılan malın geri alınması hakkı, kamulaştırma bedelinin kesinleşmesinden itibaren 5 yıl boyunca, kamulaştırılan mal ile ilgili herhangi bir işlem yapılmaması halinde kullanılabilir hale gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Kamulaştırma Bedeli ne zaman kesinleşir?

İdare takdir edilen bedeli yatırıp ödeme yaptığına dair dekontu Mahkemeye sunarak taşınmaza girer. Bu bedel taşınmazın gerçek kamulaştırma bedeli olmayıp sadece el koyma bedelidir. Sonrasında Kanunun 10. Maddesine göre açılacak dava neticesinde kamulaştırma bedeli kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kgm.gov.tr

Kamulaştırma kararına karşı ne yapılabilir?

2942 Sayılı yasanın 10. madde gereğince Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davasında mahkemece yapılan tebligattan itibaren taşınmaz sahibi davalı, 2942 Sayılı Yasanın 14.maddesi gereği 30 gün içinde idari yargıda kamulaştırma işleminin iptali için dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iremtandogarekinci.av.tr

Kamulaştırma bedeli neye göre belirlenir?

Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır. Ayrıca objektif ölçüleri de dikkate alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: behicgulec.av.tr

Kamulaştırma bedelini kim öder?

Kamulaştırma; kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde kamu idarelerince özel mülkiyette bulunan taşınmazlara maliklerinin rızası olup olmadığına bakılmaksızın bedelini ödemek sureti ile el konulmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT