Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yere düşen meyveyi yemek caiz mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yere düşen meyveyi yemek caiz mi?

Herkesin geçtiği sokağa düşmüş meyveler ise, ceviz gibi çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yemek caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yere düşen meyveleri yemek caiz midir?

Ağaçtan herkesin geçtiği sokağa düşmüş ise, ceviz gibi çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yemek caiz olur. Kiraz gibi çürüyecek meyve ise, sahibinin yasak ettiği bilinmedikçe alıp yenilebilir. Alıp, evine götürmek caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Başkasının bahçesinden meyve koparmak günah mı?

Başkalarına ait olan ağaçların meyvelerini onlardan izinsiz yemek caiz değildir. Fakat sahibi olmayan veya başkası tarafından insanların faydasına sunulmuş ağaçların meyvesini yemenin bir mahsuru yoktur. Sadece zor durumda olanın borçlanmak kaydıyla sahibinin gıyabında malından alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorusorcevapbul.com

Mezarlıkta çıkan meyve yenir mi?

Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip satılmasında bir sakınca yoktur. Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir (el-Fetâva'l-Hindiyye 1/166-167; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/245).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Parkta meyve yemek haram mı?

Değerli kardeşimiz, Devletin, bu meyvelerin yenmesi konusunda herhangi bir yasağı yoksa ve bu ağaçlandırma ticari bir gelir olsun diye ekilmemişse, toplanmadığında çürüyüp gidecek olan bu meyveleri yemek haram olmaz. Devlet onları halktan isteyen yesin diye yetiştiriyorsa, bu durumda yemek caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yola düşen meyveleri yemekte sakınca var mıdır? | Güncel Fetvâlar | Soru-31

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yolda bulunan yiyecek haram mı?

Sahibi çıkmayan buluntu malı yoksul kimselere sahibi adına tasadduk edebileceğini (Allah rızası için vermek); kendisi muhtaç ise ondan istifade edebileceğinin vurgulandığı Din İşleri Yüksek Kurulu kararında, "Ancak, daha sonra sahibinin çıkması halinde bedelini öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yola dökülen meyve haram mı?

Herkesin geçtiği sokağa düşmüş meyveler ise, ceviz gibi çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yemek caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mezarın üstünde ot çıkmaması ne anlama gelir?

Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Mezara çiçek dikmek caiz mi?

Kabre ağaç dikmek sevaptır.

Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair rivayetler vardır. Bu nedenle kabirlerin üzerine dikilen ağaçların yaptıkları zikirler, tasbihler ve ondan istifade eden canlılar, o kabirde yatanın defterine yazılır ve onu dikene sevap kazandırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Mezar başına zeytin ağacı dikilir mi?

Kabre ağaç dikmek sevaptır.

Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dinde göz hakkı var mı?

İslamda Göz Hakkı

Anlaşılacağı üzere İslam dininde göz hakkı olarak bilinen bir kurum bulunmaktadır. Başkasına ait bir malın sahibinin rızası alınmadan tüketilmesi hırsızlık olarak nitelendirilmiştir. Kişinin bu fiili sonucunda manevi dünyada kul hakkı maddi dünyada ise hukuki sorunlar doğuracağı açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukcukafasi.com

Izinsiz çiçek almak günah mı?

Değerli kardeşimiz, Dinimizde, insanların kul haklarına saygılı olması emredilmektedir. Bu nedenle insanların bahçelerinde yetişen meyvelerden, çiçeklerden, otlardan bahçe sahiplerinden izin alınmadıkça yenilmesi, alınıp satılması caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Parktan toprak almak caiz mi?

Kamuya ait yerlerden toprak almak yasak değilse ve umumi izin varsa caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yola sarkan daldan meyve yenir mi?

Özel tembihi yoksa yere düşenlerini yemenizde sakınca yoktur. Dalından toplamak için ise ondan genel bir izin almanız yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Meyve ne zaman yenmez?

Meyve günde 4 porsiyonu geçmeyecek şekilde, yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Diyabet gibi rahatsızlığı olan hastalar ise meyveyi sütle veya yoğurtla tüketmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.youtube.com

Hangi meyve kuranda geçiyor?

Kuran-ı Kerim'de meyve olarak hurma, üzüm, nar, zeytin, incir, muz ve kiraz geçmektedir. Ayrıca zeytinyağı, soğan, sarımsak, mercimek, kabak, zencefil, bal, süt, kudret helvası, su, hoş kokulu bitkiler, bıldırcın eti, helal olan hayvanların eti ve balık eti gibi gıda isimleri de zikredilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Mezarların üstüne neden taş konur?

Mezarın üzerine bırakılan taş, oranın ziyaret edildiğini ve gidenin unutulmadığını göstermek suretiyle müteveffayı onurlandırır. Taşları görenlerin ister istemez dikkati çekilecek ve belki yaklaşarak kendileri de ziyarette bulunacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: salom.com.tr

Mezar üstüne su dökmek ne anlama gelir?

Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Mezarın üstüne gül suyu dökülür mü?

Ölü ile mezarın iç duvarı arasında üçgen oluşturacak şekilde (ölü kafası kıble tarafında yan yatık) kalasla mezarın içi kapatılır. Cenazeyi getiren topluluktan herkes bir kürek toprak atarlar mezara. Üzeri kapanan mezara gül suyu dökülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulturportali.gov.tr

Mezar taşı neden 1 yıl sonra yapılır?

Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: merhabahaber.com

Aynı mezara 3 kişi gömülür mü?

Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Mezarın üstünde yatılır mı?

Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usak.bel.tr

Elma yemek haram mıdır?

Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kurtlu kiraz yemek caiz mi?

Kirazın içinde kurt olması, kirazın haram olmasını gerektirmez. Kiraz kurdunun kendisini yemek Fetavayı Hindiyye'de Kitab'ül Kerahe bölümünde açıklanmış. Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerinde meyvelerde oluşan kurtları yeme konusunda bazı detaylar ileri sürülse de “haram değildir” demişler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Elma ağacına armut aşılama caiz midir?

Buna göre, insan ve çevre sağlığına zarar vermemek kaydıyla meyve ağaçlarına veya diğer bitkilere aynı veya farklı cins meyve aşısı yapılmasında dinen bir sakınca yoktur denilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
4 ün 1 i öğretmen ne demek?
Sonraki makale
Efes bira içinde ne var?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT