Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yerde bulunan bir şeyi almak suç mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yerde bulunan bir şeyi almak suç mu?

Sadece kaybolmuş eşyanın bulunduğu yerden alınması veya hata sonucu zilyetliğin ele geçirilmesi suçun oluşmasına sebebiyet vermez. Ayrıca kişinin yükümlülüklerini yerine getirmeksizin malik gibi tasarrufta bulunması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yerde bulunan cüzdanı almak suç mu?

Buluntu Eşyayı Sahiplenmek

Buluntu eşyanın yetkili mercilere bildirme ve malı iade etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Ancak gerekli yükümlülüğü yerine getirmeyerek suç üzerinde malın sahibiymiş gibi davranması, kullanması halinde kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçunu işlemiş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Unutulan eşyayı almak suç mu?

Aynı zamanda eşyanın nerede olduğunun bilinmiyor olması gerekir. Malikin eşyanın yerini bildiği hallerde unutulmuş eşya söz konusu- dur. Unutulmuş eşyanın bulunduğu yerden alınması ve üzerinde tasarrufta bulunulması ise hırsızlık suçunu oluşturur32.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kayıp eşya takibi şikayete bağlı mı?

Buna göre; Kaybedilmiş olması nedeni ile malikinin zilyetliğinden çıkmış olan veya hata sonucu ele geçirilen eşya üzerinde, iade etmeksizin veya yetkili mercileri durumdan haberdar etmeksizin, malik gibi tasarrufta bulunan kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emreheper.av.tr

Kayıp para bulunca ne yapmalı?

Bir eşyayı bulan kimse, münasip bir şekilde ilân edip kıymetine göre münasip bir zaman bekledikten sonra sahibi çıkmazsa, o malı fakirlere sahibi adına dağıtır. Şayet kendisi fakirse istifade eder. Fakat daha sonra sahibi çıkarsa bedelini sahibine ödemesi gerekir. Yani yitik mala uygulanan hükümler ona da uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Buluntu eşyayı sahiplenmek caiz midir? / Birfetva - Nureddin Yıldız

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yolda bulunan paranın hükmü nedir?

Yolda veya herhangi bir yerde bulunan para ve diğer kıymetli şeyler ya alınmaz geçilir ya alınıp muhafaza edilerek sahibi aranır. Alınmadan gidilirse hiçbir şey lâzım gelmez. O takdirde hiçbir mesuliyet ve korku yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yerde bir miktar para buldum ne yapmalıyım?

"Sahibi çıkmazsa yoksullara paranın sahibi adına sadaka olarak verir. Kendisi muhtaçsa kullanabilir. Ancak sahibi daha sonra çıkarsa geri vermek zorundadır. Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Yolda bulunan eşyayı almak suç mu?

Unutulmuş eşyanın bulunduğu yerden alınarak üzerinde tasarrufta bulunulması ise hırsızlık suçunu oluşturur. Yine eşyayı bulan kişinin eşyanın malikini bildiği hâllerde kaybolmuş eşya üzerinde tasarruf suçunun oluşmayacağı, hırsızlık suçunun oluşacağı ifade edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Suç eşyasının satın alınması şikayete tabi mi?

Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu şikayete tabi olan suçlar arasında yer almadığından şikayete tabii değildir. Ancak söz konusu suçun TCK md.167/2 de sayılan kişilerin zararına işlenmesi halinde ise suçun takibi şikayete tabi olacaktır ve verilecek ceza yarı oranında indirilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Muhafaza altına alınmış eşya hakkında hırsızlık şikayete tabi mi?

Hırsızlık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında olmadığından, suçun bir şikayet süresi de yoktur. Suçun en basit halinde bile 8 yıl olan dava zamanaşımı süresi içerisinde şikayet edildiğinde soruşturma başlatılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Birinin eşyasını izinsiz almak suç mu?

Suç eşyasının satın alınması veya kullanılması suçunun faili 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 10000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Şikayete tabi suçlar arasında değildir, bu nedenle suçun soruşturması savcılık tarafından resen (kendiliğinden) başlatılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yolda bulunan eşyayı almak günah mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Buluntu eşya kime teslim edilir?

Teslim alınan buluntu eşya ilk mesai başladığı gün içerisinde Zabıta Müdürlüğü'ne Zabıta Memurlarınca "Buluntu Eşya Teslim Tutanağı" tanzim edilerek teslim edilir. Zabıta Müdürlüğü veya Belediye anons görevlileri dışında diğer personel buluntu eşyayı teslim alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vakfikebir.bel.tr

Yerde bulunan parayı harcamak günah mı?

Diyanet, buluntu para konusunda takip edilecek yöntemi, "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır" sözleriyle açıkladı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Denizde bulunan para helal mi?

CEVAP: O yüzük size helal olmaz. Denizde bulunan şeylerin bulan kişiye helal olacağına dair halk arasında dolaşan bilgilerin sağlam bir kaynağı bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net

Yerde para bulmak ne demektir?

Rüyada para bulmak nedir? Rüyada para bulmak, bolluk, rahatlık ve berekettir. Borçları yüzünden sıkıntı çeken ve maddi sorunlar yüzünden hayatında problemler yaşayan kişinin eline bir yerden çok miktarda para geçeceği ve bu parayla borçlarından, maddi yüklerinden kurtulacağı delalet edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Çalıntı mal satın almanın cezası nedir?

Türk Ceza Kanununun 165. maddesine göre, Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harunkaradag.av.tr

Suç eşyasının satın alınması öncül suç mu?

Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu, 5237 sayılı TCK'da malvarlığına karşı işlenen suçlar arasında düzenlenmiştir. Bu suç, kendisinden önce işlenmiş bir suçun yani öncül bir suçun varlığını gerektirmektedir. Bu suçun faili, öncül suça iştirak etmemiş olan herhangi bir kişi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Suç eşyasının satın alınması ne demek?

Suç Eşyasının Satın Alınması: Suç eşyasının satın alınması, suçtan elde edilen ve ekonomik değeri olan malın belli bir bedel mukabilinde satın alınmasını ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Çalıntı eşyayı satın almak caiz mi?

Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i şerifte şöyle der: "Bir kimse çalıntı olduğunu bildiği malı satın alırsa, hırsızın yaptığı günaha ortak olur" (Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, V, 548, No: 10826).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Evden hırsızlık şikayete bağlı mı?

Hem basit hırsızlık suçu hem de nitelikli hırsızlık suçu şikâyete tabi değildir. Dolayısıyla re' sen soruşturma ve kovuşturma konusu yapılır. Suçtan zarar gören kişi şikâyetten vazgeçse dahi yargılamaya devam olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Karşılıksız yararlanma suçu nedir?

“Madde metninde karşılıksız yararlanma suçu tanımlanmıştır. Otomatlar aracılığı ile sunulan ve bedeli ödendiği takdirde yararlanılabilen bir hizmetten ödeme yapmadan yararlanmak, karşılıksız yararlanma suçunu oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Sokakta para bulmak ne anlama gelir?

Rüyada Yerde, Yolda Kağıt Para Bulmanın Anlamı Rüyada para bulmak iş hayatında düzen ve başarıya işarettir. Ayrıca ticaretle ilgilenmeye, zenginlik, bolluk ve berekete de işaret eder. Özellikle, kişinin hayatında olumlu gelişmelerin yaşanacağını ve maddi olarak rahat bir döneme gireceğini gösterir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyadinnet.com

Para bulunmadan önce nasıl alışveriş yapılırdı?

Paranın icadından önce insanlar alışverişlerini ellerinde bulunan ürünlerin takası yani değiş tokuş yoluyla gerçekleştirirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: herkesicin.tcmb.gov.tr

Kaçak cep telefonu almak caiz midir?

Ancak kanunlara aykırı olarak, kaçak yoldan telefon getirmek veya getirilen telefonu yasal olarak kaydettirmeden bir şekilde yazılımıyla oynayarak kullanıma açmak, kanunen suç olduğu gibi dinen de caiz değildir. Bu şekilde kullanıma açıldığı bilinen telefonların satın alımı da caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
Polislik için boy kaç olmalı?
Sonraki makale
Avatar hangi uygulamada var?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT