Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasi defter tutmazsa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasi defter tutmazsa ne olur?

Belirlenen süreler içinde defter tutulmaz veya tamamlanmazsa vasi, Türk Medenî Kanununun 483 üncü maddesi hükümlerine göre vesayet makamı tarafından görevinden alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Vasi Kısıtlının borçlarından sorumlu olur mu?

Vasinin vesayet altındaki kişinin borçlarından sorumlu tutulup tutulamayacağı mahkeme kararıyla belirlenir. Bu noktada vasisi olunan kişinin borçlanma esnasındaki kısıtlılık ve reşitlik durumu belirleyici olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi hangi durumda defter tutmaz?

Vasi tayin edilen kişinin yönetilecek herhangi bir malvarlığı yoksa vesayet makamı vasinin defter tutmasına gerek olmadığına hükmedebilir. Bu durumda vasinin defter tutma yükümlülüğünün olmadığından söz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Her vasi defter tutar mı?

Madde 438 - Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek malvarlığının defteri tutulur. Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulundurulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvaciturkmedenikanunu.com

Vasi olarak defteri nasıl tutulur?

Defterin Nasıl Tutulacağı Konusu:

Tutulan defter belirlenen süre içinde iki örnek olarak vesayet makamına verilir. Vesayet makamı, defterde yazılan malların iyi tanımlanmadığını, değerlerinin takdirinde yanlışlık yapıldığını veya eksik yazıldığını saptarsa, bunları denetimi altında tamamlattırır veya düzelttirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Vasi Nedir ve Vasi Tayin İşlemleri Nasıl Yapılır?

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasi tapuda satış yapabilir mi?

Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Vasi olan birinin malları satabilir mi?

Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Defter tutmak zorunlu mu?

213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bursa-smmmo.org.tr

Defter tutma zorunluluğu nedir?

Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebeanaliz.com

Defter tutmak zorunda olan kimlerdir?

Gelir vergisinden muaf olan esnaf, Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir vergisi kanunumuza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar vergisinden muaf olan; İktisadi kamu müesseseleri ile Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değildirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinamikmusavirlik.com

Vasi atanan kişi neler yapamaz?

Vasi Tayin Edilen Kişi Neler Yapabilir? Vasinin görevi, vesayet altındaki kişiyi korumak ve ona dair işlemleri temsilci olarak gerçekleştirmektir. Vesayet altındakinin ayırt etme gücü yerindeyse onun rızası aranır. Ancak yasak işlemleri yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Vasi tayin olan kişi neler yapabilir?

Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder. Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adahukukburosu.com

Kısıtlının evi nasıl satılır?

Vesayet altındaki kısıtlının sahip olduğu bir taşınmazın satılabilmesi için yukarıda bahsedildiği gibi vesayet makamının izni şarttır. Fakat bu iznin alınması, taşınmaz satışının herhangi bir usulle yapılabileceği anlamına gelmez. Bahsi geçen izin ile sadece açık artırma yöntemiyle satış yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi Kısıtlının evini satabilir mi?

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vasi olan kişiye icra gelir mi?

Yürürlükteki Kanunun 430 uncu maddesine göre, vesayet makamı olan sulh mahkemesi vasi tutuklatabilir ve mallarını haczettirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasi kamu görevlisi mi?

Türk Ceza Kanunu'na ve yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre vasilik görevi kamu görevi niteliğindedir ve bu görevle ilgili suçlar kamu görevlisi tarafından işlenmiş suçlardan kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adahukukburosu.com

Defter tutma yükümlülüğü ne zaman başlar?

Ancak defter tutma yükümlülüğü işletmeyi ticaret siciline tescil ettirme yükümlülüğünün doğduğu andan itibaren başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Defter tutma zorunluluğu kaç yıl?

Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lebibyalkin.com.tr

Defter Tasdik cezası ne kadar?

Ayrıca, VUK'nun 359. Maddesine göre varlığı noter kayıtları ile tespit edilen ve tasdik edilen yasal defterlerin vergi incelemesine ibraz edilmemesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği unutulmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fatihcolak.net

Aşağıdakilerden hangisi defter tutmak zorunda değildir?

Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apsiyon.com

Apartman karar defteri tutmak zorunlu mu?

Yöneticinin görevleri. Apartman yöneticisi, kat malikleri kurulunun kararlarını karar defterine tarih sırasına göre yazmak ve belgeleri saklamakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bizimsiteyonetimi.com

Belediyeler hangi defterleri tutar?

Devlet, özel idare, belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait müesseseler İktisadi Kamu Kuruluşları grubuna giriyor. Bu grup kapsamındakiler, bilanço esasına göre defter tutuyor. Dernek ve Vakıflara ait İktisadi İşletmeler, tüccarlar gibi defter tutuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbasi.com

Vasi tayin edilen kişi ölürse ne olur?

Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Vasi kendi adına araç alabilir mi?

Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Vasi olan kişi ne gibi haklara sahiptir?

Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT