Şıra, Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir.
Ayrıca üzüm veya buğday şırasını içmenin de dinen bir sakıncası yoktur. Bu nedenle üzüm ve buğday şırasını içmek de helaldir. Ancak helal olan üzüm veya buğday şırası, alkol haline, şarap haline dönüşünce, o sıvı haram olur.
Üzüm suyunda minicik tek hücreli organizmalar vardır, bu minikler üzüm suyundaki şekerle birleşince alkol üretirler.
Cevap: Üzüm suyu ateşte veya kendiliğinden kaynarsa haram olur. Ama eğer kaynayarak üçte ikisi gider, üçte biri kalırsa, helal olur. Üzüm suyu kendiliğinden veya kaynatılma suretiyle kaynarsa, içilmesi haramdır; ama necis değildir. Aynı şekilde üzüm kaynarsa vacip ihtiyata göre yenilmesi haramdır, fakat necis değildir.
Taze şira, ateşte veya güneşte ısıtılıp üçte ikisinden azı uçarsa, [üçte birinden çok kalırsa], bu kalana, (Tıla) denir. Tıla, gaz çıkararak kabarıp, tadı keskin olunca, sarhoş eder.
İlgili 45 soru bulundu
Marula yılda bir defa ve tam da Afrika'nın en sıcak ve en kurak mevsiminde ürün verir. Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır.
Ebu Hanife'ye göre üzüm veya şıranın, bunları şarap yapacağı bilinen bir kimeyse satılmasında bir sakınca yoktur. Çünkü üzüm ve üzüm suyu temiz ve helal olup bunların satılması ve parasının kullanılması caizdir.
Şarap denince, yalnız üzümden yapılmış şarap anlaşılır. Meyve şarapları kendi adlarıyla üzüm şarabından ayrılır. Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür.
Şıranın ana maddesi üzümdür. Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Aynı üzüm suyunun şarap olması içinse farklı mikro-organizmalar ve farklı fermantasyon yöntemi ve süreci gerekirmiş. Bunun için şarap yapılacak üzüm suyu ağzı kapalı kaplarda ve ışıksız ortamda bekletilirmiş. Sirke ile şarap arasındaki fiyat farkını biliyoruz.
Araplar üzümden yapılan şaraba hamr der. Arapçada sükkar şeker, sekiret ise sarhoşluk demektir. Sekerat-ül mevt ise ölüm sarhoşluğudur. İslam'da sarhoşluk veren her hamr/şarap-içki haramdır.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir. İslam mezheplerinin günümüzdeki çoğunluğu alkolün azı veya damlasının kullanımını dahi meşru görmemekteyken tarih içinde farklı mezhepler konuya farklı yaklaşmışlardır.
Bir zamanların Duziko markalarından biri de etiketinde üzüm salkımıyla resmedilmiş olan Üzüm Kızı'ydı. Bu topraklarda doğmuş ancak zaman içerisinde unutulmuş Duziko geleneği ve Üzüm Kızı markası, özüne sadık kalınarak yeniden günümüze taşındı. %37.8 alkol oranına sahip Duziko ile bir kokteyl, karışım içkisidir.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
'Sirke halindeyse caizdir' Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Saim Yeprem de alkol özelliğini kaybeden içkinin yemeklerde kullanılabileceğini belirterek, "Yemeğin içine konan şarap, pişirilme sırasında alkol özelliğini kaybeder.
Şıra, üzümden yapılan içeceğe verilen bir isimdir. Bu içeceğin yapımında bitki kullanılmaz. Şıra içecek grubunda tatlı içecekler arasında yerini korur. Üzümün fermente edildikten sonra hazır hale gelmesiyle sunulan bu tatlı aromalı içecek, Osmanlı sofralarından eksik edilmezdi.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
SİYAH ÜZÜM HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR? * Sedef ve egzama gibi cilt yaralarını tedavi eder. * Alerji gibi sorunlarda yardımcıdır. * Kanı sulandırarak kalp krizi riskini azaltır.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Neriman İnanç, üzüm suyunun kan sulandırıcı özelliği sayesinde kalp krizi riskini azalttığını belirtti.
Suma, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği'nde teknik terimlerle "Türkiye'de üretilen yaş ve/veya kuru üzüm meyvesini, hammadde olarak kullanılması ve üzümün tat ve kokusunu korumak amacıyla ayrımsal distilasyonla hacmen alkol miktarı en fazla %94.5'e kadar sadece Türkiye'de distile edilmesi ile elde ...
Her gün 1 bardak üzüm suyu içmek, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Üzümün her türlüsü sağlığa faydalıdır. Bu nedenle mevsiminde bol miktarda üzüm ve üzüm suyu tüketmek gerekir.
MOR ÜZÜM FLAVONOİDDEN ZENGİN
Mor üzüm suyunda bulunan flavonoid madde miktarı litrede 500 miligramdan fazladır. Üzüm suyu, şarap ve etil alkolden arındırılmış şaraba göre çok daha yararlı bulunmuş ve tüm yararlı etkilerin üzüm suyunda bolca bulunan polifenolik bileşiklere ait olduğu gösterilmiştir.
Şarap veya diğer içki türlerinin her birisi sizi sarhoş eder. Fakat sarhoş olma derecesi bünyeden bünyeye değişir. Bununla birlikte şarabın içerisindeki alkol oranı, sarhoş olabilme oranınızla doğru orantılıdır.
Buna göre, Kur'an'da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır. O halde sarhoş edici özelliği bulunan her şey haramdır.
Peygamber (s.a.s)'in çeşitli hadisleri bu konuda uygulama esaslarını gösterir: "Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve her sarhoşluk veren şey haramdır. Bir kimse şarabı dünyada içer de ona devam üzere iken tövbe etmeden ölürse, âhirette kevser şarabını içemez." (Müslim, Eşribe, 73).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri