Uygurlar Çin'in resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Uygurların memleketi olarak tanınır.
Uygurlar, daha sonra bölgedeki diğer Türk boylarıyla birleşerek tarihte “İlk Müslüman Türk Devleti”ni kurmuşlardır. Uygurların tarihten beri yaşamakta olduğu anavatanı Doğu Türkistan, günümüzde Çin sınırları içinde “Şincan Uygur Özerk Bölgesi” diye adlandırılmaktadır.
Uygurların Anadolu'da Kurduğu devlet : Eretna Beyliği
Uygurlar, Göktürkler devrinde Orhon bölgesinin yukarı Selenge ırmağı dolaylarında yaşamışlardır. Uygur Türkleri On boydan meydana gelmiş olup, onun için On Uygur şeklinde de anılmışlardır.
Ötüken‟de Kök Türklerden sonra iktidara çıkan Uygur devrinde Moğol asıllı halklar genelde onların bir parçası olarak yaşadılar. Kıtan, Hi (Tatabı), Shi-wei ve Türk ve Moğol Tatarlar Uygurlara uzun zaman hizmet ettiler. Bu dönemin özelliği olarak Moğol asıllı halkların Uygurlarla fazla savaşmadıkları anlaşılıyor.
Hun ve Köktürklerin kültür mirasını devam ettiren Uygurlar, tam olarak yerleşik hayata geçmiş ilk Türk boyudur. Orta Asya Türk tarihi bakımından devlet olarak gerek yaşadıkları dönemde gerekse de yıkılışlarından sonra çok uzun süre kültürlerini yaşatabilmişlerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Martine Robbeets, Türk halklarının, Xinglongwa kültürü ve onu takip eden Hongshan kültürü ile ilişkilendirilmesi gereken kuzeydoğu Çin'de yerleşik bir Trans-Avrasya tarım topluluğunun soyundan geldiğini öne sürüyor. Türk halklarının Doğu Asya tarımsal kökeni, yakın zamanda yapılan birçok çalışmada doğrulanmıştır.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde Türk uluslarından olan, Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar, Salar ve Yugurlar yaşamaktadırlar.
Kitapçıkta, Uygur Türklerinin "uzun bir göç ve etnik bütünleşme süreci sonunda" oluştuğu savunulurken, şu iddialar yer aldı: "(Uygurlar) Türklerin torunları değillerdir. Uygurların asıl ataları Sui ve Tang hanedanları sırasında Moğol yaylasında yaşayan Ouigour halkıdır."
Uygurlar yukarıda bahsedilen dönemlerde çeşitli dini inançları benimsemişlerdir. Animizm ve Totemizm temelinde gelişen Şamanizm inancı onların en eski dinleri olmuştur. İlerleyen süreçlerde Budizm, Maniheizm ve Hıristiyanlık gibi inanç sistemleri de Uygurların dini hayatlarında önemli izler bırakmıştır.
Uygur devletinin kurucusu Kutluğ Kül Bilge Kağan'dır. Sonra yerine geçen Moyen Çur Kağan ile askeri alanda devlet ön plana çıkmıştır. Devletin diğer hükümdarı olan Bögü Kağan ise devlet için din alanında yaptığı reformlar ile adından söz ettirmiştir.
İslam, Uygur kimliğinin önemli bir parçasıdır ve Uygurların çoğu Sünni Müslümandırlar.
Uygur Türkçesi, edebi dil olarak Çağatay Türkçesinin devamıdır. 1930'lara kadar mahalli özelliklerin de zaman zaman yer aldığı Çağatay yazı dilini kullanan Uygurlar, bu yıldan sonra Urumçi ağzına dayanan merkezi şiveyi edebi dil haline getirdiler.
Uygurlar savaşçı anlayışlarını bıraktılar. Yerleşik hayata geçtiler. Yerleşik hayata geçmeleriyle Uygurlar ticaret, bilim, sanat ve edebiyat gibi birçok alanda geliştiler.
Çoğunluğu Müslüman olan Uygur Türkleri, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Özerk Bölgesi'nde yaşayan ve nüfusu 11 milyonu bulan azınlık bir grup.
Uygur Soykırımı, Çin Hükûmeti tarafından Uygurlar'a karşı uygulanan şiddet ve İnsan hakları ihlallerine verilen genel isimdir. Bu politika çoğunluğu Uygur olan bir milyondan fazla Türk Müslümanın herhangi bir yasal işlem olmaksızın, gizli gözaltı kamplarında tutulmasına yol açtı.
Ötüken'de yaşayan Türk boyları 744 yılında Uygurlar yönetiminde Uygur Kaganlığını kurmuşlardır. 840 yılında Kırgızlar tarafından yıkıldıktan sonra boyların bir kısmı Turfan civarına giderek yerleşmiş ve Türk tarihine özellikle edebiyat ve sanat alanında eşsiz eserler bırakmışlardır.
Doğu Türkistan'da Yeni Uygurca dışında beş Türk dili daha konuşulmaktadır. Bu diller Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca ve Tuvaca'dır. Doğu Türkistan'da konuşulan Türk dil- lerinin birbirleri ile yakın bağlantısı olması Türk dili konuşulan komşu bölgelerde pasif iki dil edinimine neden olmuştur.
Németh'e göre Uygur adı, uy- “uymak, takip etmek”5 fiilinden türemiştir. Ebulgazi Bahadır Han da Uygurların adını “uymak, yapışmak”6 fiiline dayandırır. Kâşgarlı Mahmut'ta ise, “kendi kendine yeter” manasında kullanıldığı7 anlatılmaktadır.
Çin'in yaklaşık 23 milyon nüfuslu Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 50'ye yakın farklı etnik grup var. Çoğunluk ise 11 milyondan fazla nüfusa sahip Müslüman Uygur Türklerinde.
İlk yerleşik Türk topluluğu olan Uygurlar, Uygur Kağanlığı'nı 747 yılında Kutluk Bilge Kül önderliğinde kurarlar. Orhun Irmağı kıyısındaki Ordu-balık şehrini kuran Kutluk Bilge Kül bu şehri kağanlığın başkenti yapar.
Dokuz Oğuz boyları şunlardı: Bugular (Pu-ku), Hun, Bayırku, Tongra, İzgil, Ch'i-pi, A-pu-sse, Ku-lun-wu-ku, Edizler. Bunların arasında Uygurlar da katılınca Dokuz Oğuzlar, "On Uygur" olarak anılmaya başlandı.
Köktürk toprakları üzerinde kurulan Ötüken Uygur Kağanlığı zamanında (744-840) Uygurların Köktürk alfabesini kullanarak mezar taşı yazma geleneğini devam ettirdiklerini daha önce belirtmiştik. Uygur alfabesi, Turfan ve çevresinde 15. yy'a kadar kullanılmış ondan sonra yerini Arap alfabesine bırakmıştır.
Hunlar, Çin kaynaklarınca ilk defa M.Ö. 318 yılında ortaya çıkmış olan, M.S. 56 yılına kadar Kuzey Asya'da genellikle parlak bir devir geçirmiş, M.S. 56 yılından sonra da Kuzey ve Güney Hunlar diye ikiye ayrılmış idi.
56 farklı etnik unsurun yaşadığı Çin'de nüfusun yaklaşık %92'sini Han Çinlileri oluşturmaktadır. Diğer başlıca etnik gruplar Uygur Türkleri, Zhuanglar, Mançular, Huiler, Miaolar, Tujialar, Yiler, Moğollar ve Tibetlilerdir.
Dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesi Çin'de 55'den fazla etnik grup bir arada yaşıyor. Hanlar 1 milyar 200 milyon kişiyle hem Çin'in hem de dünyanın en kalabalık nüfusa sahip olan etnik grubu... Çinlilerin yüzde 90'ı Han soyundan geldiğine inanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri