Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Üst hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Üst hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İnşaat üzerindeki bu hak, üst hakkından ayrı ve bağımsız değildir[5]. Üst hakkı sahibi, inşaatı yıkıp başka inşaat yapabilir, inşaatı kiraya verebilir, aksine bir anlaşma mevcut değilse veya hak taşınmaz lehine kurulmamışsa inşaatın mülkiyetini bir başka kişiye devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Mirasçılardan biri evi kiraya verebilir mi?

Sadece bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Hissedarlardan biri evi kiraya verebilir mi?

Kanun'un 688. maddesine göre “Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.” Bununla birlikte, Medeni Kanun paydaşa, kendi payını kiraya verme yetkisi vermemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İntifa hakkının kişiye sıkı bir biçimde bağlı olması durumunda, hakkın kullanılmasının devri artık mümkün değilken, bu durumda bile intifa hakkı konusunun kiraya verilmesi mümkün olabilir[21].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-akademi.org

Üst hakkı en fazla kaç yıl?

Üst hakkı süresinin herhangi bir alt sınırı yoktur; fakat en az 30 yıl olacak şekilde düzenlenen irtifak hakları, bağımsız olarak nitelendirilir ve tapu siciline bağımsız bir hak olarak tescil edilir. Ancak bu hakkın üst sınırı 100 yıl olarak belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

51) 2022 KPSS A Medeni Hukuk - Üst hakkı, kaynak hakkı, taşınmaz yükü - Eyüp İPEK

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Üst hakkı süresi bitince ne olur?

Üst hakkının süresinin sonunda sona ermesi üzerine malik arazisinin altındaki ve üstündeki yapıların kendiliğinden sahibi hâline gelecektir. Ayrıca arazi maliki, üst hakkı sahibi yükümlülüklerini ağır şekilde ihlal edecek olursa üst hakkının süresinden önce kendisine devrini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvaci.av.tr

Üst hakkı kiralanabilir mi?

İnşaat üzerindeki bu hak, üst hakkından ayrı ve bağımsız değildir[5]. Üst hakkı sahibi, inşaatı yıkıp başka inşaat yapabilir, inşaatı kiraya verebilir, aksine bir anlaşma mevcut değilse veya hak taşınmaz lehine kurulmamışsa inşaatın mülkiyetini bir başka kişiye devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Mirasçılar intifa hakkını kaldırabilir mi?

Gerçek kişiler bakımından intifa hakkı mirasçılara geçmeyeceğinden intifa hakkı sahibinin ölümü halinde intifa hakkı sona erecektir. Yine tüzel kişilik bakımından tüzel kişiliğin sona ermesi ve ticaret sicilinden terkin edilmesi halinde de intifa hakkı sona erecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İntifa hakkı sahibi ne yapamaz?

İntifa hakkı, mülkiyet hakkı sahibinin hakkın konusu şeyi kullanma ve yararlanma yetkisini kaldırır, mülkiyet hakkı sahibine çıplak mülkiyeti (kuru mülkiyet) bırakır. Mülkiyet hakkı sahibi sadece çıplak mülkiyet hakkını üçüncü kişilere devredebilir, ancak kullanma ve yararlanma yetkisi intifa hakkı sahibinde kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

İntifa hakkı sahibi kira öder mi?

Yani emlak vergisini intifa hakkı sahibi öder. Kira şerhinde ise böyle bir yükümlülük yoktur. Buna ilave olarak yabancı şirketler valilikten izin almadan gayrimenkul alamayacakları gibi intifa hakkı da alamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Mirasçılardan biri kira tespit davası açabilir mi?

3. Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir? Kira tespit davasını, taşınmazın maliki, taşınmazı kiralayan, kiracı veya eğer bunlar ölmüş ise yasal mirasçıları açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Kocası karısının üstündeki evi kiraya verebilir mi?

TMK m. 194 ile eşlerden birinin aile konutu üzerinde yapacağı tasarruflar diğer eşin rızasına bağlanmıştır. TMK 194 madde şu şekildedir; “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Hisse sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Elbirliği ile mülkiyette (misalen söz konusu mülk ölen kişi adına kayıtlıdır ve mirasçılara intikali gerçekleşmemiştir) tüm paydaşların kira sözleşmesine imza koymaları şart, aksi halde çoğunluk bile imzalamışsa sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekohaber.com.tr

Annemden miras kalan evde oturuyorum kardeslerim çıkarır mi?

Annemden Miras Kalan Evde Oturuyorum Kardeşlerim Çıkarır Mı? Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mirasta kardeşlerden biri imza vermezse ne olur?

Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasingirgin.av.tr

Miras hakkı zaman aşımına uğrar mı?

Miras Paylaşımı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Murisin ölümünden sonra kalan terekenin paylaştırılması için kanunda verilen en uzun süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sona erdikten sonra açılan miras paylaşımı davaları reddedilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Üst hakkı sınırlı ayni hak mıdır?

Dolayısıyla üst hakkı üzerinde yapılan tasarruf işlemleri, inşaat üzerindeki mülkiyet hakkını da kapsar. Bu nedenle mülkiyet hakkı üst hakkından bağımsız bir şekilde devredilebilmesi ve sınırlı ayni haklara konu olması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

İntifa hakkını kim kaldırır?

Tapuda intifa hakkı kaldırılacağı zaman hak sahibinin ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yapması gerekir. Bu müracaat sırasında hak sahibi lehine tesis edilmiş olan intifa hakkının terkinini talep etmelidir. Tapu müdürlüğü ödenmesi gereken harçların yatırılmasının ardından intifa hakkı kaldırma işlemleri gerçekleştirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

İntifa hakkı en fazla kaç yıl?

Türk Medeni Kanunumuzun 797. Maddesine Göre: "İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer. Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Üst hakkı mirasçılara geçer mi?

Tapuya tescille kurulur. Aksi kararlaştırılmış olmadıkça bu hak, devredilebilir ve mirasçılara geçer. Üst hakkı, bağımsız ve sürekli nitelikte ise üst hakkı sahibinin istemi üzerine tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baharcebi.av.tr

Tapuda intifa hakkı olan ev satılabilir mi?

Bir evin üzerinden intifa hakkı tesis edilmişse onun satılmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı vardır. Gayrimenkulün mülk sahibi satış yolu ile değişebilir. Ancak intifa hakkını kullanan kişinin kullanımını bu mülk değişimi etkilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlak72.com

İntifa hakkı ne zaman son bulur?

Gerçek kişilerde en geç kişinin ölümü ile tüzel kişilerde en geç yüz senenin dolması ile son bulur. İntifa hakkı tanıyan malik, mülkü üzerinde sahip olduğu kullanma ve yararlanma yetkilerinden mahrum kaldığı için geride kalan mülkiyete kuru mülkiyet adı da verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Üst hakkı sahibi kimdir?

Arazinin üstünde yapılan inşaat üzerinde üst hakkı sahibi (irtifak hakkı sahibine) mülkiyet hakkı kazanır. Üst hakkı, sadece taşınmazlar üzerinde kurulabilir. Üst hakkı kurulan arazinin mülkiyeti malikte kalır ancak arazi üzerine inşa edilen taşınmaz üst hakkı sahibine ait olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Üst hakkı nasıl sona erer?

Üst hakkı, süreli kurulduğunda sürenin dolması ile ya da tarafların anlaşarak terkin isteminde bulunması ile sona erer. Diğer sona erme nedenleri, kamulaştırma, yükümlü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Üst hakkı neye bağlıdır?

Üst hakkı ile sadece inşaat yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi elde edilir. Şahsa bağlı bir haktır. Hem şahsa hem eşyaya bağlı olarak kurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imarvetapu.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT