Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Üst hakkı mirasçılara geçer mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Üst hakkı mirasçılara geçer mi?

Aksi kararlaştırılmış olmadıkça bu hak, devredilebilir ve mirasçılara geçer. Üst hakkı, bağımsız ve sürekli nitelikte ise üst hakkı sahibinin istemi üzerine tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Üst kullanım hakkı devredilebilir mi?

13 Üst hakkının yanı sıra, kaynak irtifakı da kanunen bağımsız niteliğe sahiptir. Zira MK. m. 837/f.II‟ye göre, “Bu hak, aksi kararlaĢtırılmıĢ olmadıkça, baĢkasına devredilebilir ve miras- çıya geçer”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Oturma hakkı mirasçılara geçer mi?

Bu bakımdan oturma hakkı kişi lehine kurulan kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olup bu hak başkalarına devredilmez ve mirasçılara geçmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Kişisel hak mirasçılara geçer mi?

Miras, mirasbırakanın (muris) mirasçılarına geçebilen tüm malvarlığı değerlerini ve kişisel hak ve borçlarını ifade etmektedir. Bu mal varlığı değerlerine aynı zamanda tereke denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atilgansakhukuk.com

Üst hakkının tapuya tescili nasıl olur?

Üst Hakkının Tapuya Tescili

Tapu Sicil Müdürü önünde resmi senet düzenlendikten sonra irtifak hakkı, tapu kütüğünün irtifak hakları bölümüne kaydedilmektedir. Kanun'un 826. maddesinin son fıkrasında “bağımsız ve sürekli nitelikteki üst hakkının tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilmesi” öngörülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

51) 2022 KPSS A Medeni Hukuk - Üst hakkı, kaynak hakkı, taşınmaz yükü - Eyüp İPEK

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Üst kullanım hakkı kaç yıl?

Ayrıca bu hak, süreye bağlı şekilde tesis edilir. Üst hakkı süresinin herhangi bir alt sınırı yoktur; fakat en az 30 yıl olacak şekilde düzenlenen irtifak hakları, bağımsız olarak nitelendirilir ve tapu siciline bağımsız bir hak olarak tescil edilir. Ancak bu hakkın üst sınırı 100 yıl olarak belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Üst hakkı ölümle sona erer mi?

Mirasçıya geçmeyen şahsa bağlı üst hakkı, sahibinin ölümü ile sona erer. Eski Medeni Kanunu'muzda ( Madde 751/b) üst hakkının sadece süresi sona erince sona erme sonuçalarının doğacağını belirtmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Hangi haklar mirasçılara geçmez?

Kişi hayattayken mal varlığı içerisinde bulunan tüm haklar intikale konu olmaz. Örneğin; intifa hakkı, sükna hakkı ve nafaka alacakları gibi haklar kişinin ölümüyle kendiliğinden sona ereceğinden, mirasçılara geçmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: balkanhukuk.net

Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir. Bunun için miras payına sahip olan kişi ile üçüncü kişinin yazılı bir sözleşme yapması ve bu sözleşmeyi noterde onaylatması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Mirasçılardan biri imza vermezse satış olur mu?

Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Miras kalan evde oturma hakkı kimin?

Miras ortaklığına dahil her mirasçı için miras kalan evde oturma hakkı bulunmaktadır. Yani hiçbir mirasçı evi tek başına kullanım hakkına sahip olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Ortak tapuda biri ölürse ne olur?

Başka hiçbir mirasçı yoksa tüm miras eşe kalır. Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ghgazete.com

Mirasçılardan biri kiraya verebilir mi?

Sadece bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir. Ancak gayrimenkul birden fazla kişiye kalmışsa kiraya verme konusunda tüm varislerin görüş birliğinin olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Üst hakkı nasıl devredilir?

Üst hakkı, tapuya tescil ile kurulabilir. Ancak üst hakkının kurulabilmesi adına tapu müdürlüğünde resmî senet düzenlenmesi gerekmektedir. TMK'nin 826. maddesine göre aksi kararlaştırılmadıkça bu hak, devredilebilmekte ve mirasçılara da geçebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emsal.com

Üst hakkı süresi bitince ne olur?

(3678 sayılı ve 14.11.1990 tarihli Kanunun 18. maddesiyle eklenen madde) 1 Üst hakkının süresi sona erince mevcut yapılar gayrimenkulün mütemmim cüzü olur ve malikine kalır. Üst hakkı tapu kütüğüne ayrı bir gayrimenkul olarak kaydedilmişse, sürenin sonunda bu sahife kapatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacimirashukuku.com

Oturma hakkı en fazla kaç yıl?

Eğer bir süre sınırlaması yapılmamış ise oturma hakkına sahip kişinin bu hakkı yaşamı boyunca devam etmektedir. Hak sahibinin ölmesi durumunda oturma hakkı niteliği gereği mirasçılara geçmeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Mirasçılardan biri imza vermezse ne olur?

Mirasçılardan biri imza vermezse, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasingirgin.av.tr

Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mi?

İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir. Miras kalan taşınmazlarla ilgili işlemler her yıl olduğu gibi 2023 yılı içinde belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Saklı payı olmayan yasal mirasçılar kimlerdir?

Kanunumuza göre, saklı paylı mirasçılar birinci zümrede miras bırakanın altsoyu ( birinci zümrenin tamamı) yani çocuklar, torunlar, torun çocuklarıdır. İkinci zümrede ölenin ana ve babası saklı pay sahibidirler. Buna karşılık, kardeşlerin, kardeş çocuklarının saklı payları yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mirasta kimlerin saklı payı var?

Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir çünkü 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarılmışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: canberksen.av.tr

Oturma hakkı başkasına devredilebilir mi?

Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkı ile ilgili hükümler oturma hakkına da uygulanır (TMK m.823). Oturma hakkı, intifa hakkının bir türü olarak kabul edilen bir sınırlı ayni haktır (Y14HD-K.2015/8116).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Üst hakkı kişiye bağlı mı?

Kişi lehine (ya da kişiye bağlı olarak) kurulan üst hakkı, münhasıran kişiye bağlı (şahısla kaim) irtifaklardan olan intifa ve oturma haklarından farklı bir biçimde, kural olarak başkasına devredilebilir ve mirasçılara intikal edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Kat irtifakı mirasçılara geçer mi?

Bir taşınmaz malikinin, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabilmesi üst hakkı olarak nitelendirilir. Aksi kararlaştırılmış olmadıkça bu hak, devredilebilir ve mirasçılara geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT